Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB bankama:

'Dajte klijentima dokumentaciju o kreditu, kad zatraži sud, ionako ćete morati'

Boris Vujčić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
29.12.2018.
u 22:48

Središnja banka primila je brojne prigovore potrošača da im banke odbijaju izdati presliku ugovora o kreditu, otplatni plan, pregled kamata i prometa tijekom otplate kredita

Središnja banka angažirala se ovih dana jače na svojoj funkciji zaštite potrošača te je izdala preporuku kreditnim institucijama da klijentima na zahtjev izdaju ugovornu dokumentaciju o kreditima.

– Hrvatska narodna banka zaprimila je veći broj prigovora potrošača na postupanje kreditnih institucija koje im odbijaju, na zahtjev, dostaviti dokumentaciju povezanu s ugovorima o kreditu koji su u cijelosti otplaćeni s obrazloženjem da je obveznopravni odnos između kreditne institucije i potrošača prestao te da ne postoji zakonska obveza za dostavljanje traženog – stoji u preporuci koju je potpisao guverner HNB-a Boris Vujčić napominjući da je u opisanim slučajevima riječ uglavnom o potrošačima koji namjeravaju pokrenuti sudski postupak protiv banke s kojom su poslovali, a tražena dokumentacija potrebna im je za postavljanje tužbenog zahtjeva i izvođenje dokaza financijskim vještačenjem tijekom parničnog postupka.

– Unatoč tome što ne postoji zakonska obveza kreditnih institucija da nakon isteka ugovornog odnosa dostave traženu dokumentaciju potrošačima, ovim putem upućujemo na zakonsku mogućnost da sud u parničnom postupku, ako se jedna od stranaka poziva na neku ispravu i tvrdi da se ona nalazi kod druge stranke, može tu stranku pozvati da podnese ispravu, ostavljajući joj za to određeni rok – otkriva Vujčić. U HNB-u preciziraju da potrošači od kreditnih institucija zahtijevaju uglavnom presliku ugovora o kreditu, otplatni plan, pregled kamatnih stopa za vrijeme otplate kredita i pregled prometa po kreditu.

– Izvjesno je da će kreditne institucije u pokrenutim sudskim postupcima na zahtjev nadležnog suda biti dužne dostaviti isprave na koje se potrošači pozivaju, a odnose se na ugovore o kreditu koji su u cijelosti otplaćeni. Slijedom navedenog, svim kreditnim institucijama kojima se potrošači, nakon prestanka ugovornog odnosa na temelju ugovora o kreditu, obrate sa zahtjevom za dostavljanje ugovorne dokumentacije HNB preporučuje da tu dokumentaciju potrošačima stave na raspolaganje kako bi se olakšalo utvrđivanje svih relevantnih činjenica u međusobno ugovorenim odnosima – poručili su iz supervizije.

Jedan dio te dokumentacije klijenti bi trebali imati kod sebe jer su prilikom potpisivanja ugovora dobili svoj primjerak, no često je zagube, dok uvid u pregled kamatnih stopa i promet po kreditu ima samo banka. Inicijativa za preporuku središnje banke, tvrdi saborski zastupnik Snage Goran Aleksić, došla je upravo iz redova “produžene ruke Udruge Franak”, jer su na sastanku s guvernerom u studenome zatražili baš ovakvu preporuku, ali i drugu koja još nije ugledala svjetlo dana: zahtjev bankama da ponude svim dužnicima anekse ugovora s aktualnim kamatnim maržama koje su puno niže od samovoljno definiranih početkom 2014. ili kasnije nametnutih kroz konverziju CHF kredita.

Ključne riječi

Komentara 2

GO
Gomila
23:34 29.12.2018.

Milena Gajovic srbkinja porijeklom brise kometare koje nevoli

GO
Gomila
23:30 29.12.2018.

Plenkovic I Pupovac drze pod kontrolm vecrnji list

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije