Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojedini liječnici dobili i do 20 % manju plaću

HLK: Smanjivanje plaće liječnicima koji liječe oboljele od COVID-19 duboko je uvredljivo

Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
05.12.2020.
u 17:15

Birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati HLK ne može prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od COVID-19, ne može raditi uobičajenu radnu satnicu kakvu hrvatski liječnici inače dnevno i mjesečno ostvaruju

Hrvatska liječnička komora ima saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od COVID -19 ovih dana dobio manje plaće. Naime, plaće za studeni za veći broj liječnika raspoređenih na rad u COVID bolnice ili odjele nerijetko su obračunate značajno manje no njihova prosječna mjesečna primanja. Negdje to smanjenje ide i do 20 %.

Birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati HLK ne može prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od COVID-19, ne može raditi uobičajenu radnu satnicu kakvu hrvatski liječnici inače dnevno i mjesečno ostvaruju. Liječnici, koji su se mahom dragovoljno odazvali pozivu na rad s najteže oboljelima od COVID-19, umjesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege diljem Europske unije, bivaju de facto kažnjeni značajnim umanjenjem plaće. Tako se liječnicima koji danonoćno, uz ostale zdravstvene djelatnike, izgaraju na prvoj crti borbe protiv korone šalje poruka da administracija ne cijeni njihov nemjerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku. Ovakva je praksa duboko uvredljiva za liječnike.

Hrvatska liječnička komora, kao krovna strukovna i staleška organizacija, traži da se svim liječnicima koji rade s oboljelima od COVID-19, a kojima je obračunata ili i isplaćena umanjena plaća za studeni, žurno isplati razlika do njihove prethodne tromjesečne prosječne plaće te da im se uz to isplati i više puta najavljen COVID dodatak. Liječnici, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni riskirati vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili ovakav odnos, poručuju iz HLK.

VIDEO: 99-godišnja korisnica Doma za starije preboljela koronu

Komentara 13

Avatar Iwan_Daworković_Gemišt
Iwan_Daworković_Gemišt
17:57 05.12.2020.

vk52: nitko ne zna koliko je istine u ovom članku - to je jadno. Jedan konkreten podatak nije moguće pročitati. Tematika super dobra za potpalu.

DA
dancuo
17:57 05.12.2020.

Liječnici, pročitajte knjigu Klausa Schwaba Veliki reset. Nema humamosti u njihovoj budućnosti. Čak i ove novine ovise o Sorosu - koji je dobar dio ovog zla... a i ovi komentari koji prežive su samo na dušu nekom milosrdnom adminu koji zasad još ima posao.

VA
valpovo
18:21 05.12.2020.

Mi u Kanadi apsolutno, svi koji radimo po bolnicama, starackim domovima dobijamo extra placeno zbog kovida.(med.sestre doktori cistacice kuhari itd.Za prvi val smo dobivali extra 4 dolara a sad 3 dolara .Plus dobijamo sendvice jer ovdje u bolnicama nitko nesmjee jesti hranu iz bolnice osim pacijenata.Mi smo zadovoljni. 0 0 0

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije