Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel HLK-a

'Mnogi od nas zarazit će se u bolnicama, nemojte nam odmagati'

Koronavirus u Italiji
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/5
20.03.2020.
u 16:42

Liječnici i ostali zdravstveni radnici su na prvoj crti borbe s virusom. Dok je većina građana u izolaciji u svojim domovima, liječnici su uz bolesne i zaražene.

Hrvatska liječnička komora poslala je apel javnosti zbog epidemije koronavirusa.

Uz tešku situaciju, istovremeno smo suočeni i s rastućom epidemijom dezinformacija, lažnih vijesti, straha i panike u javnoj komunikaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na infodemije, dijeljenje velike količine netočnih informacija, na koju je upozorila koja raste paralelno s epidemijom, a dezinformacije se danas šire brže od koronavirusa. Plasiraju se i dijele neprovjerene informacije, poluistine ili potpune laži, a dolaze iz nevjerodostojnih izvora.

 

Još prije dva tjedna, Hrvatska je imala desetak zaraženih i život je tekao skoro normalno. Išli smo na koncerte, utakmice,
predstave, javne skupove. Danas život kakav smo živjeli prije dva tjedna više ne postoji.

Hrvatska je zaražena koronavirusom, virus je među nama. Epidemiju nismo moglo izbjeći i broj zaraženih će sljedećih dana rasti.

Širenje epidemije posljedica je visoke zaraznosti ovog virusa i globalne povezanosti, a ne činjenice da je netko prije dva ili tri tjedna, bio na putovanju.

Ljudi pokušavaju pronaći „krivce“ za ovu nevolju. Teško je prihvatiti činjenicu da nema pojedinaca koji su uzrok ove bolesti. Jedini
krivac za epidemiju, za zaražene i bolesne, je nevidljivi, opasni virus.

Liječnici shvaćaju što je strah, zabrinutost i neizvjesnost jer se s time susreću svakodnevno kroz svoj poziv.

Iz HLK pozivaju sve članove društva na smirenost i razum. U ovom izazovnom vremenu pozivaju svakog građanina, svakog liječnika, svakog ravnatelja, svakog novinara i svakog državnog dužnosnika na maksimalnu odgovornost za javnu riječ.

- Ovih dana primili smo tragičnu vijest o samoubojstvu poljskog liječnika. Istaknuti poljski ginekolog počinio je samoubojstvo nakon što je bio izložen kampanji neviđene mržnje na društvenim mrežama jer je bio na skijanju početkom ožujka, gdje se i zarazio. Nadamo se da je taj tužan događaj dovoljno upozorenje svakome od nas. Liječnici su ljudi, poput svih vas, nisu savršeni. Stoga apeliramo da se u javnosti o liječnicima komunicira na isti način kako bi svi htjeli da se komunicira o njima. Ovu epidemiju možemo svladati samo zajedno, samo razumom, solidarnošću i humanošću, navode iz HLK. 

Koronavirus u Italiji
1/21

Liječnici i ostali zdravstveni radnici su na prvoj crti borbe s virusom. Dok je većina građana u izolaciji u svojim domovima, liječnici su uz bolesne i zaražene.

- Mi liječnici smo tu zbog vas i za vas. Naš je cilj učiniti sve da spasimo vaše živote i živote vaših obitelji, da ograničimo širenje zaraze, da izliječimo bolesne. Liječnici su, uz medicinske sestre, od svih naših građana izloženi najvećem riziku od zaraze. Mnogi od nas zarazit će se u bolnicama, upravo liječeći bolesne. Mi smo na to spremni, sami smo odabrali svoje zvanje, svoj poziv.
Molimo vas sve, nemojte nam u tome odmagati. Pred liječnicima su dani i tjedni kakve nitko od nas nije doživio. Pred nama je
odgovornost za liječenje pacijenata u iznimno stresnim uvjetima, odgovornost za zdravlje naših bolesnika, naših kolega, naših obitelji i nas samih. Svjesni smo da ćemo biti suočeni s pritiskom epidemije na sve liječnike i na cijeli zdravstveni sustav. Očekuje nas veliki broj pacijenata, ogromno radno opterećenje, otežani uvjeti rada i teške odluke o postupcima liječenja, ističu iz HLK.

Liječnici su suočeni s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, premorenošću, iscrpljenošću i iznimnim stresom. 

HLK navodi kako od državne vlasti i zdravstvene administracije očekuju da osiguraju nužne uvjete i prijeko potrebna zaštitna
sredstva. Ističu kako su najvažniji bedem obrane protiv epidemije koji Hrvatska ima.

- Čvrsto vjerujemo u znanja, vještine i kliničko iskustvo naših kolegica i kolega. Poraz nije opcija! Poštovani sugrađani, ostanite kod kuće, izbjegavajte socijalni kontakt te pazite na sebe i svoje bližnje. Rat s epidemijom kao društvo možemo dobiti samo svi zajedno. Pred svima nama je test naše ljudskosti. Nemojmo na njemu zakazati, dodaju iz HLK. 

Tema: Koronavirus

Komentara 1

ST
stefj
16:53 20.03.2020.

Znači da je situacija izuzetno zabrinjavajuća. Počelo je pjevanje borbenih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije