Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozivaju na rješavanje problema

Liječničkoj komori stavovi dr. Zadravec potpuno neprihvatljivi

Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.05.2021.
u 18:29

Hrvatska liječnička komora zabrinuta zbog krize u Klinici za tumore i Kliničkom zavodu za radiologiju

Hrvatska liječnička komora (HLK) sa zabrinutošću prati eskalirajuću krizu u Klinici za tumore i Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara milosrdnica. Potpuno su im neprihvatljivi stavovi prof. dr. sc. Dijane Zadravec kojima zaziva povratak robovlasničkih ugovora i zabranu dopunskog rada liječnika. Napominju da su svi liječnici dužni komunicirati profesionalno.

Mobing, zastrašivanje, prijetnje i vrijeđanje predstavljaju ne samo jasne primjere neetičnosti i kršenja Kodeksa medicinske etike nego i primjere protuzakonitog ponašanja. Liječnici i svi drugi zdravstveni djelatnici u javnom zdravstvu mogu se zadržati kvalitetnim uvjetima rada, primjerenim financijskim nagrađivanjem, mogućnostima usavršavanja i napredovanja te pozitivnim i ugodnim radnim okruženjem. To se ne može postići robovlasničkim ugovorima za specijalizante i zabranom dopunskog rada liječnika, što je protivno praksi EU – piše u priopćenju HLK.

Pitaju se hoće li sljedeći prijedlog biti oduzimanje putovnica liječnicima kako bi ostali u Hrvatskoj. HLK smatra da je dopunski rad liječnika iz javnog zdravstva u privatnim zdravstvenim ustanovama uz odobrenje ravnatelja i ispunjavanje zakonskih uvjeta legitimna opcija rada. Navode da u javnom zdravstvenom sustavu Austrije više od 60 posto bolničkih specijalista radi dopunski i u privatnim ustanovama. Drže da postoji ozbiljan upravljački problem i narušeni međuljudski odnosi u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara milosrdnica, koji se odrazio i na funkcioniranje Klinike za tumore.

Osuđuju svaku konkretnu zloporabu liječničkog položaja, ali i napominju da je Zadravec paušalno optužila sve liječnike koji dopunski rade u privatnom zdravstvu da zlorabe položaj i da “privilegiraju i kanaliziraju pacijente iz privatnih ustanova u javne bolnice ne poštujući liste čekanja.” Očekuju da sumnje u moguća kaznena djela razjasni DORH, a da ravnatelj i Upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica te ministar zdravstva riješe probleme. 

 

VIDEO Prosvjed ispred Klinike za tumore

 

Komentara 15

BU
buenaventura82
16:03 08.05.2021.

Dijanica je malo otkrila smrdljivu žabokrečinu koja se zova HLK. Tu žabokrečinu bi trebalo potpuno otkriti jer svi znamo kao što je govorio bivši ministar kujundžić, da polovina liječnika ništa ne radi

M3
Miške 3
13:46 08.05.2021.

Zadravec je u pravu. Kakav vražji dopunski rad ako si zaposlen u bolnici. Hoćeš biti privatnik, bud,i ali onda nogu u bolnici . Zamislite da sudac dopunski radi kao odvjetnik optuženika ?

BR
brandogdjejemarija
18:49 08.05.2021.

Čak što rade u fušu i nije toliki problem koliko činjenica da ih polovina radi privatne preglede u bolnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije