Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVOR NA KOMEMORACIJI

HKS: Srbija ne može u EU dok je na vlasti Vučić

Marijan Pavliček
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.03.2019.
u 17:30

U Hrvatskoj konzervativnoj stranci smatraju kontroverznim to što je komemoraciji na kojoj se ignorira velikosrpska agresija prisustvovao Milorad Pupovac.

Srbija ne može u EU dok su na vlasti Vučić i osobe koje podržavaju politiku Slobodana Miloševića - stoji u priopćenju Hrvatske konzervativne stranke kojega potpisuje predsjednik stranke Marijan Pavliček.

Povod za njegovo priopćenje je govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu povodom "Dana sjećanja na žrtve bombariranja SR Jugoslavije" koji je održan u Nišu. Dodaje kako je i taj govor potvrdio da Vučić i dalje čvrsto stoji na crti politike koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević, a koja je iza sebe ostavila tisuće mrtvih i razorene gradove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Vučić u osudi NATO-ovog bombardiranja ciljeva u Srbiji, koji su cijelom svijetu pokazali pravu prirodu Miloševićevog režima, ponovno iznosi neistine o ulozi Srbije u ratovima prema Hrvatskoj i BiH, preuveličava srbijanske žrtve i prijeti "nikad vojno snažnijom Srbijom". Umjesto da napravi otklon od politike koja je dovela do bombardiranja i civilnih žrtava i prizna odgovornost Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Vučić ponovno izvrće pilu naopako i opravdane napade NATO-a na birane strateške ciljeve u Srbiji naziva "zločinom" - navodi Pavlieček.

Tvrdi i kako na taj način on još jednom obmanjuje domaću i svjetsku javnost stavljajući u isti kontekst "ubijane u Jasenovcu, Jadovnu, Premilovcima, Golubnjači, Operaciji Oluja" tvrdeći kako to nije bila "nikakva greška već namjera nekih da nas u potpunosti unište”, te tako ponovno stvara temelje za neku buduću opću mobilizaciju "ugroženog srpskog naroda" u obrani svoga opstanka.

U HKS-u smatraju skandaloznim što je na skupu, na kojem se ignorira velikosrpska agresija i optužuju zapadne zemlje, bio i koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac.

- Postavljamo pitanje premijeru Plenkoviću kakvu to poruku šalje svjetskoj, a prije svega hrvatskoj javnosti, kada njegov partner u vlasti sudjeluje na ovakvom skupu i prešućuje laži koje iznosi srbijanski predsjednik? Poruke sa skupa u Nišu još jedno su upozorenje hrvatskim vlastima da s takvim Vučićem i s takvom Srbijom Hrvatska ne može i ne smije slijepo slijediti europsku politiku proširenja i pri tome govoriti hrvatskoj javnosti kako je ulazak Srbije u EU u interesu Republike Hrvatske.

Naprotiv, na Vučićeve poruke iz Niša Hrvatska treba odgovoriti jasnim postavljanjem svojih uvjeta za pristupanje EU - povratak otetog kulturnog blaga, utvrđivanje istine o nestalim osobama u Domovinskom ratu, utvrđivanje granice na Dunavu i plaćanje ratne odštete za štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku. Ovim zahtjevima treba pridodati još jedan - da Srbija ne može u EU dok su na vlasti Vučić i osobe koje se izričito ne ograde od velikosrpske politike Slobodana Miloševića,, zaključuje Pavliček.

Predsjednica ugostila Hrvate iz Bosne i Hercegovine

Komentara 9

DE
desperadikus
18:00 25.03.2019.

Ovaj je buduci prjedsednik Hrvatske cim je ovako zestoko osuo po Srbima a u stvsri je niko i nista

BS
@bserver
17:54 25.03.2019.

čude? A na kojem to četničkom derneku nije bio? On izbjegava samo hrvatske svečanosti. To nije novost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije