Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moćna organizacija libanonskih šijita o najnovijoj eskalaciji

Hizbullah: Izraelci će morati popustiti

13.07.2006.
u 21:07

Hizbullah odbija osloboditi dvojicu zarobljenih vojnika, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru glasnogovornik te moćne organizacije libanonskih šijita Hussein Naboulsi.

– Za situaciju u Libanonu odgovornost snosi isključivo Izrael jer odbija osloboditi naše državljane, koje godinama drži u zatvoru bez suđenja. Jedini način da ih oslobodimo bila je otmica njihovih vojnika. Vjerujem da će napad potrajati još nekoliko dana, a potom će prestati. Tada će Izraelci, ipak, morati pokleknuti pod uvjetima glavnog tajnika Hizbullaha šeika Hassana Nasralla, koji je predložio razmjenu zatvorenika – zaključio je Naboulsi.

Hizbullah, u prijevodu Božja stranka, moćna je politička i paravojna organizacija libanonskih šijita, najbrojnije etničke grupacije u toj zemlji. Osnovan je početkom osamdesetih uz podršku iz Irana i Sirije, a glavni mu je cilj bio iz Libanona izbaciti izraelske okupatore. Taj je cilj postignut 2000. kada se Izrael povukao s okupiranih područja, no Hizbullah nije poštovao rezoluciju UN-a iz 2004., koja je pozivala na razoružavanje svih milicija. U međuvremenu Hizbullah je postao važna politička snaga u zemlji. Prisutan je u parlamentu, u vladi, a ugled je zadobio socijalnim i zdravstvenim programima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije