Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Struka o promjenama ocjena kod Milanovićeva sina: 'Sustav je pun rupa, ali to nije jedini problem'

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
07.07.2022.
u 14:06

Suzana Hitrec složila se da postoji veliki problem s poplavom superodlikaša, zbog čega se stvaraju i veliki problemi prilikom upisa u srednje škole

Teško je reći što sada očekivati i ima li sankcija za nastavnicu ili ravnateljicu u slučaju Milanović jer procedura za takav slučaj nije propisana nigdje – rekla je u studiju Večernjeg lista Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

„Neosporno je da ta ocjena nije zakonito zaključena jer je to bilo nekoliko dana nakon javnog zaključivanja na satu i upisa u e-dnevnik, no treba vidjeti što će prosvjetna inspekcija reći oko tih ocjena, a onda posljedično na koji su način te ocjene upisane, je li bilo pritiska i od koga. U slučaju da se ocjena učeniku, sukladno tim nalazima, mijenja, izdaje se nova svjedodžba“, objasnila je Hitrec novinarki Večernjeg lista Lani Kovačević daljnje korake vezane uz zaključivanje petica sinu predsjednika Zorana Milanovića.

Suzana Hitrec složila se da postoji veliki problem s poplavom superodlikaša zbog čega se stvaraju i veliki problemi prilikom upisa u srednje škole. Zbog toga su neke gimnazije uvele i prijamne ispite kako bi selektirale učenike s maksimalnim brojem bodova kod upisa jer nemaju mjesta za sve takve prijavljene.
  
„Vjerujem da su nacionalni ispiti za upis u srednje škole put prema rješenju tog problema. Ti ispiti trebaju se primjenjivati od 5. do 8. razreda, svake školske godine, čime bi se izbjegao stres koji nastaje kod državne mature. Ti bi se rezultati uzimali u obzir kod upisa u srednje škole i to bi bilo jedino transparentno i pravedno, a ne bi bilo potrebe za posebnim prijamnim ispitima“, smatra predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Na pitanje o odgovornosti nastavnika i škola u slučajevima različitih rezultata ocjena učenika i postignutog rezultata na državnoj maturi, Hitrec se složila s  time da do sada nije bilo ni za koga posljedica u tom nesrazmjeru uspjeha.

„S obzirom na to da je državna matura po gimnazijskom kurikulumu, ne mogu se usporediti rezultati s ocjenama u strukovnim školama, no mogu u gimnazijama. Ali pitanje je kakve bi posljedice mogle biti za takve nastavnike u trenucima kada jedva nalazimo nastavnike za neke predmete na tržištu rada. Uzimamo u nekim područjima bilo koga tko se javi na natječaj“, dodala je Suzana Hitrec koja, kao ravnateljica Upravne škole Zagreb, i sama svake godine dobiva nekoliko e-mailova kojima roditelji upozoravaju ili se žale na rad učitelja, slično e-mailu Sanje Musić Milanović.

„Svake školske godine, ali ne nakon nastavne godine, dobijem e-mailove na koje treba reagirati, pozvati roditelje, preispitati situaciju i mislim da je dobro da roditelji upućuju na probleme. Ponekad je to prenapuhano, dijete svoju lošu ocjenu opravda roditeljima nekad pogrešnim informacijama, no bitna je komunikacija s roditeljima. Problema realnih ima u sustavu nastave, a pogotovo u zamjenama onakvih kratkih izbivanja nastavnika kao u slučaju Milanović“, zaključila je Suzana Hitrec.

>> VIDEO Tomislav Tolušić na meti istražitelja: Završen pretres kuće u Virovitici. Istražitelji ga dovezli u vinariju


 

Komentara 11

KO
koraknaprijed
15:44 07.07.2022.

U sedestima prošlog stoljeća ja sam dobivao slabe ocijene jer je moj otac bio " državi neprijatelj",danas Milonovicevi dobivaju bolje od zasluženih ocijen jer su oni " državni prijatelji ". Zakljucak: NISTA SE NIJE PROMJENILO.

AF
afer
15:34 07.07.2022.

Ma sistem ocjena, program školstva, svak je kriv samo je mama u redu.

Avatar Idler
Idler
14:45 07.07.2022.

Dajte-najte...neki još uvjek iščeju izliku za "prvu damu" isto kak uopće ni zvala novice neg su zvali nju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije