Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠKOLE NISU ZAKINUTE'

Hitrec o aferi New York: Nije plaćeno novcem namijenjenim za nabavu opreme, krede...

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja
Foto: Screenshot
1/3
27.02.2020.
u 17:15

Govoreći o promjenama koje se uvode u obrazovni sustav kazala je da su ravnatelji pozvani sudjelovati u izmjenama, ali da se većina njihovih prijedloga ne uvažava

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, gostujući u studiju Večernjeg lista govorila je o inspekcijskom nadzoru u školama čiji su ravnatelji ipak otputovali u New York, pripremljenosti ravnatelja za Školu za život i razlici cjelovite kurikularne reforme i reforme koja je uvedena u škole.

- Kao prvo željela bih reći da mi je izuzetno žao da se taj skandal dogodio, odnosno što se pojavila tako izrazito negativna percepcija javnosti zbog programa radne verzije koji je izašao u javnost, a ne završne u kojoj je planirano više susreta i posjeta s ravnateljima. Međutim, upravo zbog toga smo smatrali da ga treba otkazati. Udruga je organizirala studijsko putovanje i onog trena kada je otkazano ravnatelji su trebali sami odlučiti hoće li ipak ići ili neće ići. Trenutno nemam nikakvih saznanja jer se meni kao predsjednici udruge ravnatelji nisu dužni očitovati što je bilo, ali znam da su se očitovali ministarstvu i da su održani svi sastanci školskog odbora. Prema onom što čujem u razgovoru s nekim kolegama, ono što je najvažnije je da škole nisu ničime zakinute, odnosno da nije nastala šteta za školski proračun.

Hitrec je istaknula da ravnatelji uvijek moraju voditi računa o školskom budžetu te imaju pojedinačnu odgovornost u procjeni može li se usavršavanje i put ravnatelja ili nastavnika financirati ili ne. 

- Koliko sam čula neće biti nikakve šteta za račun škole. Svakako bih htjela napomenuti da novac koji su neki i mislili odvojiti za stručna usavršavanja nije novac kojim se održava standard učenika, nabavlja oprema, kupuje kreda ili slično što je bilo napisa u nekim medijima. - kazala je Hitrec dodajući da taj budžet za stručna usavršavanja raspolaže sa skromnim sredstvima. Napominje da su prema njezinim saznanjima svi ravnatelji postupali sukladno statutima koji se međusobno razlikuju, sukladno pravilnicima i zakonu.

Govoreći o promjenama koje se uvode u obrazovni sustav kazala je da su ravnatelji pozvani sudjelovati u izmjenama, ali da se većina njihovih prijedloga ne uvažava

Što ravnatelji misle o uvedenim promjenama, koje bi izmjene dodatno uveli i ostalo vezano uz reformu "Škola za život", pogledajte u nastavku.

 

 

Komentara 8

DD
ddh
18:39 27.02.2020.

"Nije plaćeno novcem namijenjenim za nabavu opreme, krede.." kaze Hitrec. Ali i ti novci su novci poreznih obveznika, koje su skole dobile za nesto drugo, a ne za luksuznaa putovanja u New York. Pa onda ti "ravnatelji" dobivaju za taj put razonode i uzitka jos i dnevnice. Ali to nije nista novo. Nigdje niti u jednom segmentu nema toliko korupcije kao u t.zv. prosvjeti. A spica su t.zv. "maturalna putovanja" koje organiziraju "brizne" profesorice. Prvo vode mlade u mondene destinacije, poput Barcelone, Venecije i Beca, za koja putovanja roditelji cesto podizu i kredite, da bi "profesorice" koje ta putovanja predlazu imale putovanja uzitka, dobivale njihova putovanja placeno od skola, dobivale dnevnice i dobar besplatan provod. A vrlo cesto su tu i provizije od putnickih ne agencija, nego organizatora, jer dobiti proviziju od agencija je relativno tesko. Pa je tako i ona "profesorica" vodila mlade na karneval u Veneciju, u Veneciju gdje nema kreveta ispod 100€ na noc u cetverokrevetnoj sob u nekoj derutnoj kucii i gdje kava stoji izmedju 15 i 25€. I na kraju to je ta ista grupa koja je prije par mjeseci strajkala, jer da su podplaceni, da su skoro gladni i da im se oduzima dostojanstvo. Dostojanstvo od Venecije do New Yorka.

JD
John Doe Jr.
17:40 27.02.2020.

nego plaćeno novcem namijenjenom za nabavu novih računala

ČR
črnamatizemla
18:16 27.02.2020.

Stručno su se proveli i zabavili od novaca za koje su trebali svoje djelatnike slati na stručno usavršavanje, po mogućnosti u tuzemstvu ili nekoj zemlji čiji obrazovni sustav ima dodirnih točaka s našim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije