Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv komunista

Hitlerovi veterani osnovali 1949. tajnu vojsku

Hitler
DPA/PIXSELL
12.05.2014.
u 22:53

Tadašnji kancelar Konrad Adenauer za paravojsku je saznao 1951. i tražio da se “prati i nadzire”.

Veterani njemačkog Wehrmachta i Hitlerovih SS jedinica osnovali su, četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, tajnu vojsku sa 40.000 ljudi, objavio je jučer Spiegel, pozivajući se na dokumente Njemačke obavještajne službe (BND).

Ta se akcija od 1949., iza leđa vlade i javnosti, provodila uz angažman oko dvije tisuće bivših oficira, a glavni organizator bio je nekadašnji inspektor Bundeswehra Albert Schnez. Paravojska je imala zadatak braniti Njemačku u slučaju sovjetskog napada, kao i djelovati u zemlji u borbi protiv komunista ako bi izbio građanski rat. Tadašnji kancelar Konrad Adenauer za paravojsku je saznao 1951. i tražio da se “prati i nadzire”. Spiegel piše da je nejasno zašto Adenauer nije bio oštriji.

>>Antisemitizam raste u Francuskoj

>>Troje ubijenih u napadu na židovske centre, napadač vikao 'Heil Hitler'

Komentara 8

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
08:56 13.05.2014.

Nije ništa drugačije i u Hrvatskoj

Avatar superhik74
superhik74
14:06 13.05.2014.

1949 godine, hmmm... nije li to kada je osnovan NATO pakt?

Avatar superhik74
superhik74
16:08 13.05.2014.

"Tajna vojska je imala zadatak braniti Njemacku u slucaju Sovjetskog napada?" Ne znam je li tim genijalcima bila jasna cinjenica da je Sovjetski Savez tada pod okupacijom drzao istocni dio Njemacke zajedno s njihovim nekad glavnim gradom Berlinom, pa mi se cini da su zakasnili par godina. Oni su svoj rat protiv Sovjetskog Saveza izgubili 1945.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije