Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆA Nacisti razvijali televiziju

Hitler imao plan za Big Brother TV

Voštani Adolf Hitler u berlinskom muzeju Madame Tussauds
Foto: AP
23.10.2008.
u 18:47

Nacistički vođa Adolf Hitler i njegovi suradnici za propagandu bili su u ozbiljnom projektu gradnje televizije u vrijeme Trećeg Reicha, razradivši čak u detalje i programsku satnicu koja je, uz vijesti i veličanje führera, uključivala i obiteljski sitcom te priče za djecu prije spavanja. Planiralo se pokrivanje cijelog teritorija TV signalom, odnosno kabelska televizija, za koju je i započelo postavljanje kabela između Berlina i Nürenberga.

Berlinske kutije
Dokumentaciju i materijale o tom projektu otkrile su sovjetske vlasti nakon oslobođenja Berlina, ali su oni ostali skriveni od javnosti. Te su materijale pronašli autori ruskog dokumentarca koji je ovog tjedna i pokazan na ruskoj televiziji pod nazivom “TV za Hitlera; jedan propali eksperiment”.

U to vrijeme postojali su već televizijski prijenosi uživo. Hitlerov govor na otvaranju Olimpijade 1936. prenosio se uživo. Prema pronađenim materijalima, u projekt kreiranja televizije bili su uključeni tibetanski redovnici koji su, čini se, u to doba znatno odmaknuli u razvoju tehnologije kojom su željeli doprijeti do što većeg auditorija radi prenošenja vjerskih poruka. Iz pronađene korespondencije djece tadašnjih vodećih političara razabire se da su Tibetanci već tada radili na vrlo razvijenoj tehnologiji.

Život u iluziji
Joseph Goebbels, Hitlerov majstor za propagandu, ispravno je već tada zaključio: “Budu li ljudi mogli u svojim domovima sjediti i gledati sve što im se nudi, što bi još drugo običnom čovjeku trebalo... Treba im dati da žive u iluziji.” U projektu se razrađuje postavljenje velikih orwelovskih platna na javne trgove koji bi veličali Treći Reich, posebne TV prostorije pokraj praonica u kojima bi žene (koje u nacističkoj Njemačkoj ne bi trebale raditi, nego se brinuti za podizanje arijevske djece) mogle pratiti program. Usto, razrađivao se i obiteljski serijal, prvi reality show svakodnevnog života arijevskog para Hansa i Gelli.




Snimana i smaknuća

Na programu su trebala biti i snimke smaknuća državnih neprijatelja, poput snimke pogubljenja rođaka Eve Braun, koji je pokušao pobjeći iz zemlje i tako spasiti sebe i suprugu. Curt Schulmeitser, bivši oficir SS-a, u dokumentarcu govori kako je Hitlerov zamjenik Heinrich Himmler rekao da je taj događaj sniman po Hitlerovoj želji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije