Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearno oružje

Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe?

eksplozija
Foto: United States Department of Energy/Wikimedia Commons
03.09.2017.
u 19:59

Hidrogenska bomba može biti i do tisuću puta snažnija od atomske bombe kakve su, primjerice tijekom Drugog svjetskog rata, Amerikanci bacili na Hirošimu i Nagasaki.

Sjeverna Koreja danas je izvela nuklearni pokus bacivši hidrogensku bombu čime je pokazala svoje moćno nuklearno naoružanje te zaprepastila svijet.

Znalo se kako Kim Jong-Un radi na nuklearnom programu naveliko, no iznenadili su mnoge bacivši ovu termonuklearnu bombu koja je jedno od najrazornijih oružja u svijetu.

Naime, hidrogenska bomba može biti i do tisuću puta snažnija od atomske bomb kakve su, primjerice tijekom Drugog svjetskog rata, Amerikanci bacili na Hirošimu i Nagasaki.

Najveća razlika između hidrogenske i atomske bombe je u procesu detonacije. Za atomsku bombu kakva je bačena na japanske gradove eksplozivna snaga dolazi kao rezultat iznenadnog oslobađanja energije nakon razdvajanja jezgre teškog metala poput plutonija. Taj proces je poznat kao fisija, piše Deutsche Welle.

Nekoliko godina nakon što je u Novom Meksiku proizvedena prva atomska bomba, SAD je razvio oružje koje se zasnivalo na tehnologiji atomske bombe, no proširili su proces detonacije kako bi se stvorila jača eksplozija. To oružje nazvali su termonuklearnom bombom.

Za termonuklearnu bombu proces detonacije sastoji se od nekoliko dijelova. Počinje s detonacijom atomske bombe, a prva eksplozija stvara temperaturu od milijun stupnjeva čime se osigurava dovoljno energije da se dvije svjetlosne jezgre približe dovoljno blizu da svoje drugu fazu poznatu kao fuzija.

Prema stručnjacima, bomba koju je Sjeverna Koreja danas testirala drugačija je od onih prijašnjih čime su došli do zaključka da se radi u hidrogenskoj bombi.   

Komentara 80

NA
navijeke
20:12 03.09.2017.

"Najveća razlika između hidrogenske i atomske bombe je u procesu detonacije. Za atomsku bombu kakva je bačena na japanske gradove eksplozivna snaga dolazi kao rezultat iznenadnog oslobađanja energije nakon razdvajanja jezgre teškog metala poput plutonija. Taj proces je poznat kao fisija, piše Deutsche Welle." U udžbeniku fizike drugog razreda srednje škole pišu kvalitetnije definicije, a tu je bitno kaj veli DW. Ne sumrak, nego mrkla noć novinarstva.

SM
Smečernji
20:31 03.09.2017.

Koja je razlika između redakcije Večernjeg lista i ludnice? U ludnici su bar zaposleni normalni ljudi.

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
02:13 04.09.2017.

Užasno loše prepisan i preveden članak. Onaj koji ga je pisao nema ni najblaže veze što je prevodio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije