Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Čisto podzemlje

HGSS: Zaustavimo novo onečišćenje špilja i jama

19.03.2020.
u 14:49

Kako bi zaustavili zagađenje Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s trgovačkim lancem Lidl krenut će u akciju čišćenja diljem Hrvatske

Kako bi zaustavili zagađenje hrvatskih špilja i jama Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s trgovačkim lancem Lidl krenut će u akciju čišćenja diljem Hrvatske.

Dio je to inicijative Čisto podzemlje, a kako bi se projekt nesmetano provodio, Lidl je donirao 200.000 kuna u tu svrhu. Cilj je zaštita okoliša, prvenstveno voda, a sve pod zajedničkim sloganom "Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti".

- Veseli nas što će Lidlova donacija pomoći ovim predanim i vrijednim ljudima u njihovim naporima čišćenja jama i špilja, a sve kako bi svima nama osigurali čišću i bolju budućnost“ – izjavila je Marina Dijaković, voditeljica korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Voditelj inicijative Čisto podzemlje Ruđer Novak poručio je: "Naš osnovni cilj je zaustaviti novo onečišćenje špilja i jama jer bacanje otpada nažalost nije samo stvar naše prošlosti, nego se događa i danas."

Polovica teritorija Hrvatske je krški teren, na kojem se nalaze brojne špilje i jame. Prema procjeni speleologa, istraženo je oko 10.000 špilja i jama, no njihov ukupan broj mogao bi biti i dvostruko veći. Ovaj nevidljivi sustav nam je životno važan jer se u krškom podzemlju krije najveći dio domaćih zaliha pitke vode. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. U našem je kršu dosad evidentirano preko 800 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihepodzemne pitke vode.

Potaknuti ovom važnom problematikom, Zagrebački speleološki savez je 2015. godine volonterskipokrenuo Inicijativu Čisto podzemlje, s osnovnim ciljem popularizacije problema divljih deponija otpada u krškom podzemlju. Oko projekta je trenutno okupljeno 30-ak speleoloških udruga, kao i Hrvatska gorska služba spašavanja. Posljednjih 5 godina organizirano je 20-ak jedinstvenih akcija čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno 60-ak kubika otpada. Jedan od glavnih uzroka zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način. Prije 50 godina kućanski otpad bio je uglavnom prirodnog podrijetla i nije sadržavao puno štetnih kemikalija, no danas plastične ambalaže, automobilske gume i ostali kućanski otpad mogu zagađivati okoliš desetljećima. U jamama se često pronalazi i građevinski i klaonički otpad, kao i eksplozivne naprave.Voda u kršu kreće se brzo pa nema mogućnosti njenog pročišćavanja pa štetni sastojci mogu lako zagaditi vodocrpilišta i pitku vodu na većim područjima.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ehlbert13
ehlbert13
15:24 19.03.2020.

Inicijativa "čisto podzemlje"!! Haaaaaahahahaaa....Sinonim za zagrebački "Holding".

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
15:19 19.03.2020.

Ovo je šala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije