Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLJUČAK SA SJEDNICE
Povratak na članak

HGK: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi nije smanjio uvoz, a kažnjavanje nije svrha

Kako prenose iz HGK, predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac kazao je da kažnjavanje samo po sebi nije svrha, već je posljednja solucija kada se poštene trgovačke prakse ne mogu uspostaviti na drugi način.

Komentari 1

ST
stefj
14:05 27.05.2020.

Hm, jedna od odredbi tog zakona je damping cijena, tj. da se ne može prodati jeftinije nego se kupi. U tom slučaju onda domaća proizvodnja u puno slučajeva nema šanse... Danas strani trgovački centri znaju otkupljuvati domaće proizvode i prodavati ih ispod cijene ili s minimalnim maržama. To mogu, jer znaju da će doći kupci i kupiti još robe uz navedene akcije, pa im se u konačnici sve isplati... No kako domaći mogu konkurirati? Npr. otkupna cijena maslinovog ulja u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj je 2 € litra. Kod nas ako dođete proizvođaču litru ćete platiti 100 Kn i biti sretni ako vam u toj cijeni opere onu plastičnu flašu prije nego natoči ulje... Drugi problem je npr. da veliki centar nazove dobavljača u Italiji i traži isporuku 100 tona rajčice. Kod nas za tu količinu mora nazvati 100 dobavljača... Tak da tu ima puno, puno problema i sa načinom što i kako se potiče, puno problema s trgovinom, zakon je toliko mali dio i ništa suštinski ne rješava...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.