Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija
Povratak na članak

HGK: Zakon o autorskom pravu ne dopušta nelegalno "skidanje"

Grupacije kinodistributera, videodistributera te kinoprikazivača reagirale su na netočne informacije koje su se pojavile u medijima

Komentari 31

CH
chemica
16:48 13.03.2012.

Nakon ovako stručnog sročenog objašnjenja, može li mi samo netko objasniti zbog čega uopće plaćamo harač na PRAZNE medije? Ako skidanjem s interneta kršimo zakon, čemu harač? On bi imao nekakvog smisla samo ako bi njime ilegalna kopija skinuta za vlastitu uporabu postala \"legalna\". Ovako, mi plaćamo nešto za ništa. Ako nas murija ulovi s nelegalno skinutim sadržajem, prijeti nam čak i kazna zatvora, mada smo prethodno ZAMP-u platili harač. Zbunjujuće je ovo sve skupa. Ma da ZAMP možda ne sudjeluje u proizvodnji HARD diskova tamo negdje u Koreji ili Tajvanu pa na ovaj način dobija svoj dio? No, dajte \"zampovci\", smisleno nam objasnite zbog čega nas PLJAČKATE.

VL
MO
modovisisajteMaraschino
16:48 13.03.2012.

glavno da pedofili i teski ubojice slobodno mogu setati dok ce se zatvarati oni koji skidaju filmove.... inace u zadnjih 5-6 godina nisam vidio nijedan film koji vrijedi da se skine badava a kamoli da se za njega dade 150-250 kn....

VL
VE
Vexans
16:54 13.03.2012.

HGK ? Neka se javi onaj ili ona kojem je HGK pomogla zadnjih 20 godina! Sastoji se mahom od odjela za otkrivanje tople vode i mjerenja temperature snijega! Ovdje vidimo,žele ostaviti dojam agencije za za zaštitu prava pijavica i imele!Nabrojišee više paragrafa nego tužilaštvo u Nunbergu! Jadno.

VL
ED
eddinger1
16:55 13.03.2012.

ZAMP je još jedna neradnička i beskorisna institucija koju treba ukinuti!

VL
MO
modovisisajteMaraschino
16:55 13.03.2012.

i samo da dodam: oglasnici su puni pirata koji se reklamiraju vec godinama a jedini koji nastradaju su oni koji si mozda skinu par filmova sa interneta i na tome ne zarade ni jednu kunu ili konkurencija onima prvima (tako je nastradao i onaj Dalibor iz Lipika koji je prije 10-tak godina bio najpoznatiji pirat u Hrvatskoj... nastradao je jer je njegov partner prvo kopirao svu kolekciju sebi a onda policiji prijavio partnera pa nastavio biznis sa njegovim nadimkom...

VL
Avatar alien79
alien79
16:55 13.03.2012.

chemica To si pitaj tvojega pajdaša Josipovića

VL
MH
mhorvat1985
16:59 13.03.2012.

Drugim riječima, ako skinete torent prijeti vam gadnija optužnica nego ako pronevjerite 255 miliona kuna. Pravedno© , nema što . .. .. Pravda and Pravedno, Copyright © 2012 by Ivo Josipovic . All Rights Reserved.

VL
PA
Parsifal1
17:03 13.03.2012.

Ako ja šetam parkom ili ulicom i pronađem neki vrijedni predmet dužan sam taj predmet predati u policijsku postaju i od vlasnika tražiti zakonom određeni postotak vrijednosti...tako kaže zakon.Sad kad to primjenimo na šetnju iliti surfanje netom,neka vrijede ista pravila...kad nađem neki vrijedni predmet(film,pjesmu ili slično) pokupim ga(downloadam ga) i onda ga odnesem na policiju te tražimo postotak vrijednosti jerbo ga pošteno vraćam.Jbg ako predhodno odslušamo pjesmu ili odgledamo film...pa moramo vidjeti što smo pronašli...zar nr? :))).

VL
MO
modovisisajteMaraschino
17:09 13.03.2012.

daj molim te Parcifal1, a gdje si ti uopce vidio u zadnje vrijeme ista kvalitetnog da vrijedi na netu od filmova, muzike? gamad lakoma koja zaradjuje stotine milijardi godisnje na glazbi i filmovima, naravno da moraju izmisliti nove represivne mjere da zarade vise jer ljudi jednostavno ne zele placati za smece... a pjevaci i glumci naravno da postaju narkomani i alkoholicari zbog tih gramzivih gnjida koji unistavaju sve ono dobro

VL
Avatar Panon VU
Panon VU
17:16 13.03.2012.

Članak 82. Zakona o autorskim i srodnim pravima \"Fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, kao i reproducirati autorsko djelo u obliku fotokopije i za drugo vlastito korištenje, koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. Nije dopušteno reproduciranje cijele knjige osim ako su primjerci te knjige rasprodani najmanje dvije godine, grafičkih izdanja glazbenih djela (u daljnjem tekstu: notni materijal), elektroničkih baza podataka, kartografskih djela kao ni izgradnja arhitektonskog objekta, ako ovim Zakonom ili ugovorom nije drukčije određeno.\"

VL
Avatar Panon VU
Panon VU
17:16 13.03.2012.

1. Reproducirano/kopirano autorsko djelo je i dalje autorsko djelo. 2. Reprodukcija reprodukcije je i dalje reprodukcija, kopija kopije je i dalje kopija 3. I tzv. original je reprodukcija/kopija autorskog djela, dok jedino original/master nije reprodukcija/kopija autorskog djela 4. Iz ova tri zaključka slijedi, kako god tumačili, osim na svemirski način na koji to čine glasnogovronici iz HGK, fizička osoba ima pravo reproducirati/kopirati autorsko djelo (jednom ili deset puta prije toga reproducirano/kopirano, svejedno) ako to čini za privatno/vlastito korištenje... !!! 5. Osim priče iz HGK postoji i nešto što se zove sudska praksa, koja demantira ove glasnogovornike.

VL
CR
Crollywood
17:22 13.03.2012.

dxdy,kažeš da posljednjih godina nisi gledao niti jedan pravi film. Pogledaj film \"Taken\" (u Evropi naziv je \"96 hours\") s Liamom Neesonom. Kakva filmčina! Bivšem agentu kidnapiraju kćerkicu u Parizu.On kreće u akciju.Albanska mafija,koruptni francuski dužnosnici,ubojstva i još mnogo toga... Poučno i inteligentno...

VL
MO
modovisisajteMaraschino
17:27 13.03.2012.

prvi na listi najveceg smeca po meni je Avatar kojeg sam uspio jednom pogledati i to legalno.... najgluplje potroseno vrijeme... u pravu si, nadje se neki bolji film ali u zadnjih 5 godina tesko da na jednu ruku mogu izbrojiti dobre filmove.... vecina tema su vec otprije prozvakane i preradjene za mladje generacije uz jako losu kvalitetu produkcije

VL
NE
newform1
17:42 13.03.2012.

Kako bih ja kao korisnik interneta trebao znati da li je nešto ilegalno ili legalno na internetu? Ovo što su oni napisali ima logike jedino ako je sve što skidam s neta besplatno, budući sam naknadu za autorska prava platio kupnjom medija na koji ću skinuti sadržaj. Ispada da je svaka naplata za korištenje autorskog djela nelegalna, budući je već jednom plaćena. To je otprilike slično kao da mi konobar ispred kafića pored kojeg prolazim u šetnji, naplati pivo jer ću ga možda popiti, a onda mi ga ponovo naplati ako ga popijem.

VL
MA
matan91
17:44 13.03.2012.

Ljudi, čitajte knjige iz knjižnica, slušajte ozbiljnu glazbu i tako vam nitko neće moći puniti glavu glupostima iz slikovnica s golim tetatam kao što je Yutarnji i 24sata. Moderna glazna većinom je takva da te čini nervoznim i potiče na nasilje. Hvala.

VL
Avatar Panon VU
Panon VU
18:00 13.03.2012.

Taj je Zakon o autorskim pravima inače prilično zabavno štivo, nešto kao scenarij za burlesku, pa tako imamo članak 13. tog zakona koji kaže: \"Autorskim pravom štite se osobne i duhovne veze autora s njegovim autorskim djelom...\" Ili članak 101., koji ZAMP-u omogućava isplatu honorara anonimnim autorima :-)) \"Autorsko pravo na anonimnom autorskom djelu traje sedamdeset godina od zakonite objave tog djela. Ako autor tijekom tog razdoblja otkrije svoj identitet, primjenjuje se rok iz članka 99. ovoga Zakona.\" Otprilike je tako i s člankom 82. Svima je jasno da bi autorsko djelo trebalo zaštititi, čak i u slučaju \"skidanja\" za vlastito korištenje, ali ovaj članak kaže da je to u slučaju glazbe i filma dozvoljeno, od riječi do riječi, precizno i bez mogućnosti falš tumačenja, kako to radi HGK.

VL
12
124
18:02 13.03.2012.

13.03.2012. u 17:22h Crollywood je napisao/la: dxdy,kažeš da posljednjih godina nisi gledao niti jedan pravi film. Pogledaj film \"Taken\" (u Evropi naziv je \"96 hours\") s Liamom Neesonom. Kakva filmčina! Bivšem agentu kidnapiraju kćerkicu u Parizu.On kreće u akciju.Albanska mafija,koruptni francuski dužnosnici,ubojstva i još mnogo toga... Poučno i inteligentno... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ nedavno je bio taj film na tv-u,slažem se,dobar film..

VL
Avatar perodeformero
perodeformero
18:17 13.03.2012.

Kada ja dođem na vlast, bit će zabranjeno sve što je mene volja, pa će biti kriminalno djelo: dići se starijem u tramvaju, stati na crveno svjetlo, dizati se prije 09:00, tuširati se svaki dan, ne jesti meso, jesti tofu,............... Donesi bilo kakav zakon i donio si puno posla i novaca nekome ZEITGEIST

VL
FE
Felicijen
18:25 13.03.2012.

Tko će odlučivati o tome da li sam ja skinuo kakav sadržaj za svoje potrebe ili ne ? Hoće li nam onda oduzimati i kazetofone, videorekordere i ostale aparate koji mogu snimati neke sadržaje ? Smijem li isto tako neštoo ili nekoga fotografirati i tu sliku prodati ili javno objaviti ?

VL
GO
Gogs
18:32 13.03.2012.

ne kužim..\"..skidanje nelegalne glazbe i filmova..\".. valjda nelegalno skidanje..ajme novinaru

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.