Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davanje mita

Hernadijeva odvjetnica: Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija

Hernadi
Foto: Reuters/PIXSELL
26.07.2018.
u 18:37

Odluka govori tek da Mađarska mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu, a ne kako je pogrešno tumačeno da mora izručiti Hernadija u roku od 60 dana, kaže Laura Valković

Hrvatska odvjetnica direktora Mola Zsolta Hernadija, Laura Valković, ustvrdila je da Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija već da mađarski sud mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

"Većina medija i pojedini komentatori potpuno pogrešno interpretiraju odluku Europskog suda pravde. Taj sud nikada, ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud o tom zahtjevu dužan odlučiti", rekla je Valković, dodajući da nema potrebe za pogrešnim informiranjem hrvatske javnosti.

Pojasnila je da je riječ o procesnoj odluci koja ne ulazi u meritum. "Odluka govori tek da Mađarska mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu, a ne kako je pogrešno tumačeno da mora izručiti Hernadija u roku od 60 dana", kazala je odvjetnica Hini.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. „Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, istaknuo je sud u objavi za medije.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:14 27.07.2018.

Kako god izvrtali, Bajic, Cvitan, Ostojicevo montiranje nema sansi u EU pravosudju, sjetimo se njihova montiranja Lex Perkovic. Za mjesec dva gotova i i Wachingtonska arbitraza INA MOL najkasnije tada ocistiti DORH i pravosudje od udbaskih kadrova.

RI
rightside
13:55 27.07.2018.

bez obzira hoce li ga se hvatat ili ne, ovaj clanak pokazuje da drug ministar pravosudja ocito sve tumaci onako kako bi on htio da bude, sa naglaskom na "htio" a npr ova odvjetnica onako kako se to treba tumacit,,pa pitam sta se cudite stanju u pravosudju,dorhu uskoku kad covjek zaduzen za te resore pokazuje da zapravo nezna sta da radi,,)))))

AA
AAAAAA
19:07 26.07.2018.

jel sad i zadnjpj budali jasno zakaj je engleska zbrisala iz hovna koje se zove EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije