Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ŠEFU MOL-A

Hernadi u zlatnom kavezu, Orban poručuje: Ne dižite spor na političku razinu

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
20.11.2018.
u 23:15

Šefu MOL-a sudi se u odsutnosti, a jednom možda i bude izručen. Premijer Plenković poručuje da uvijek moramo pronalaziti teme koje nas povezuju, bez obzira na otvorena pitanja

Za Mađarsku je pitanje odnosa MOL-a i Hrvatske gospodarski i poslovni, a ne međuvladin spor i tu sam strategiju slijedio u razgovorima s premijerom. Pokušao sam objasniti da će, ako spor podignemo na razinu hrvatsko-mađarskih međudržavnih odnosa, to opravdati snažnije akcije mađarske države i potkopati odnose dviju država, kazao je mađarski premijer Viktor Orban na predavanju u Budimpešti istog dana kad nam je potvrđeno da dolazi u Hrvatsku te da je Mađarska deblokirala hrvatski pristup Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja je bila na snazi baš zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju.

Šokirao ih Interpol

No samo dan poslije, hrvatski je MUP objavio da je Izvršni odbor Interpola na sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem. Očekivano, MOL je Interpolovu odluku nazvao šokantnom. Ponavljaju kako Interpol nije uzeo u obzir odluku arbitraže u Švicarskoj u kojoj su, kažu, odbačeni navodi o primanju mita.

Zsolt Hernadi
1/4

Ime Zsolta Tamasa Hernadija s popisa najtraženijih osoba, osuđenih ili optuženih za kriminal, nestalo je u studenom 2016. kada je izvršni odbor Interpola njegovo ime maknuo s tog popisa. Ne samo da mu je ime tada maknuto, već je Hrvatskoj bilo zabranjeno koristiti resurse Interpola u potrazi za čovjekom kojeg mnogi smatraju stvarnim vladarom Mađarske.

Hrvatska Hernadija godinama neuspješno pokušava dobiti na optuženičku klupu zbog optužbi da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu nudio, a dijelom i dao mito kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom iako na to navodno nije imao pravo. Mađari od početka hrvatske pokušaje opstruiraju pa mu nisu htjeli uručiti sudske pozive niti ga ispitati prvo kao svjedoka, a zatim kao optuženika. Proglasili su ga svojim nacionalnim interesom te su čak po prijavi jedne dioničarke MOL-a proveli postupak protiv N. N. počinitelja u kojem je Hernadi ispitan kao svjedok.

Postupak je na koncu obustavljen, a iako se tu radilo o zloporabi položaja, a u Hrvatskoj se Hernadija tereti za davanje mita, Mađari su tvrdili da se radi o presuđenoj stvari te da se nikome za isto djelo ne može suditi dva puta. Osim toga, odbijali su postupiti i po europskom uhidbenom nalogu (EUN) kojim je Hrvatska tražila njegovo izručenje pozivajući se na stav svog državnog odvjetništva koje je protiv Hernadija obustavilo istragu. Tu su argumentaciji koristili i kod lobiranja u Interpolu, pa je Interpol u studenom 2016. Mađarsku i Hrvatsku uputio da pred institucijama EU riješe taj problem.

Problem je u srpnju riješio Europski sud pravde u Luksemburgu, koji je presudio u korist Hrvatske. Naveli su da je Mađarska bila dužna odlučiti o EUN-u koji im je Hrvatska poslala za Hernadija. Mjesec dana poslije mađarski je sud ponovno odbio izručiti Hernadija Hrvatskoj navevši da on u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje. U međuvremenu je Hrvatska ponovno zatražila da se Hernadijevo ime vratiti na crvenu tjeralicu Interpola, čemu je sada udovoljeno. Za Hernadija to znači da mu Mađarska postaje zlatni kavez jer, čim stupi izvan nje, može biti uhićen s obzirom na to da crvena Interpolova tjeralica pokriva 191 zemlju. A svaka od njih može uhititi Hernadija ako se zatekne na njezinu teritoriju.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina - MOL, njemu i Sanaderu, nastavlja se sredinom prosinca, kada bi trebao svjedočiti Robert Ježić. Hernadiju se zasad sudi u odsutnosti, no tko zna, možda na koncu, s obzirom na novi razvoj situacije, ipak jednom bude izručen Hrvatskoj.

Razni kanali

Hrvatski je premijer više puta istaknuo kako želi unaprijediti odnose s Mađarskom.

- Bez obzira na niz otvorenih pitanja, uvijek moramo pronalaziti kanale i teme koje nas povezuju, a ne dijele - rekao je ovog vikenda Andrej Plenković te istaknuo: - Ina je jedina prava tema koja je, možemo reći, zakomplicirala odnose dviju zemlja. Te komplikacije traju više od 10 godina, vode se po raznim kanalima, od pravosudnih, arbitražnih pa do političkih i ekonomskih razgovora. Mi imamo našu strategiju i naš cilj i na tome radimo.

Video - Petrov i Panenić govorili o Vladinom prepuštanju Ine MOL-u

Komentara 56

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
02:29 21.11.2018.

Kao prvo postoji i video saslusanje bez izrucenja, kao drugo Sto ako je Robert Ježić lagao, nema glavnog dokaza onih famoznih pet milijuna€, izgubili smo Svicarsku arbitrazu radi tog "dokaza, vjerovatno i Washingtonsku jos ove godine, hoce li onda Ostojic i Bajic u Remetinac radi pakovanja??

DU
Deleted user
01:05 21.11.2018.

Ovdje je moguć princip reciprociteta. Kao što je Čačić u Mađarskoj pregazio i usmrtio dvije žene, pa služio kaznu u Hrvatskoj, tako istovjetno i Hernandi za krimen u Hrvatskoj treba služit kaznu u Mađarskoj, i svi će biti zadovoljni, a pravda ispunjena.

DO
dopizdilomi
07:28 21.11.2018.

Ukoliko tražiš da se ne diže na političku razinu zašto si odmah došao nakon što vas je Interpol odhebao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije