Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Herceg-Bosna: Hrvatima presuđeno jer entitet nije dio Daytona

Naslovnica
Foto: Vecernji.hr
1/2
03.12.2017.
u 00:25

Na moj naivni upit zašto ste ukinuli hrvatski entitet u BiH Herceg-Bosnu, odgovor je bio da to je odlučio predsjednik Franjo Tuđman.

Nekoliko sam puta, nedugo nakon rata, razgovarao s američkim diplomatima s oznakama “on deep background”, a jednom prigodom čak i s jednim od tvoraca Daytonskog sporazuma Richardom Holbrookeom. Na moj naivni upit zašto ste ukinuli hrvatski entitet u BiH Herceg-Bosnu, odgovor je bio da to je odlučio predsjednik Franjo Tuđman. Čak sam se “drznuo” reći kako Tuđman nije bio predsjednik Hrvata u BiH, a odgovor je bio: – Pa i vaši su se vođe s time složili. Nisam postavio treće pitanje!

U dokumentima koje je do sada deklasificirala američka Središnja obavještajna agencija (CIA) osnivanje Herceg-Bosne (HB) u studenom 1991. godine, za koju njezini oponenti tvrde da je presuđeno s konačnom odlukom Haaškog tribunala u predmetu koji je zasjenio potez generala Slobodana Praljka, čak nije zabilježeno među najvažnijim događajima posljednjeg rata. Najprije je utemeljena Hrvatska zajednica u Bosanskoj Posavini, nakon toga slijedila je organizacija u središnjoj Bosni.

Cijeli tekst čitajte danas u Večernjem!

Neke od tema koje možete naći u današnjem Večernjem:

- Suci će se do smrti pitati - što ako smo osudili nevina čovjeka

- Kralj papira: Imam patent koji će Hrvatsku učiniti svjeskom velesilom

- Adventski ulični jelovnik

- Iranski metropolis

- Saša Lošić: Da mi je današnja pamet, nikad ne bih snimio album "Smrt fašizmu"

Foto: Vecernji list

Ključne riječi

Komentara 48

TO
tolitol
22:12 02.12.2017.

Nije se radilo o Tuđmanovoj izdajničkoj politici, nego o strateškoj pogrešci. S odmakom od 25 godina danas je lako reći da ne samo da su Hrvati trebali gledati isključivo svoje interese, nego da su trebali i Srbe i Bošnjake prepustiti da si same "riješe" međusobne odnose. Umjesto toga, Tuđman je procijenio da će Bošnjaci biti prirodni saveznik pa je tako nastala i Federacija BiH. Danas znamo da se jako prevario. No tko je mogao znati da će se tako stvari odvijati i da će danas Bošnjaci ugnjetavati Hrvate na svakom koraku u BiH? Da je itko drugi od tadašnjih hrvatskih političara bio na Tuđmanovom mjestu, danas ni Hrvata u BiH ne bi bilo, a sama Hrvatska bi vjerojatno bila u najboljem slučaju neka vrsta Cipra koji bi zbog neriješenog stanja i dan danas bila izvan EU-a. Uz vrlo snažnu petu kolonu i tradicionalno povodljive i slabo obrazovane Hrvate, vjerojatno bismo danas bili u nekoj novoj Jugoslaviji.

LK
lomas.kusic
22:10 02.12.2017.

Hrvati su izgubili entitet jer je predhodno dogovorena Hrvatska u danasnjim granicama.

DU
Deleted user
23:15 02.12.2017.

Hrvatska se nikad nije smijela odreci Herceg-Bosne kao svojih generala.Trebali smo ocistiti zemlju od raznih juda i izdajica sprovesti lustraciju i tek tad bi slicili na drzavu. Uvijek su pobjednici u ratu vodili drzavu u miru a kod nas sese obratno dogodilo,zato smo ovdje gdje jesmo da drzavu vode oni koji je nikad nisu zelili niti volili suma sumarum katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije