Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Herak će tužiti državu - odštetom želi osnovati zakladu za stipendiranje učenika

25.11.2008.
u 16:30

Bivši ministar turizma Ivan Herak izjavio je kako, nakon što je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Županijskoga suda u Puli, ima namjeru od države zatražiti naknadu štete zbog pritvora u kojem je bio od siječnja do srpnja 2001.

Herak je rekao kako ne zna koliki će biti odštetni zahtjev, no ne želi nijednu kunu za sebe, nego namjerava osnovati zakladu za stipendiranje učenika slabijih materijalnih mogućnosti.

- Zadovoljan sam odlukom Vrhovnog suda jer je time dokazana moja nevinost, što mi je bilo važno zbog obitelji. Na početku nisam razmišljao o tome da nešto poduzmem, ali na kraju sam se ipak odlučio za odštetni zahtjev - rekao je.

Nakon devet godina suđenja Herak je pravomoćno oslobođen optužbi za zloporabu položaja i ovlasti. Isto vrijedi i za njegove suoptuženike Đanija Bažona i Ivana Mlinara. Njih se teretilo da su sa 1,8 milijuna kuna Ministarstva turizma, namijenjenih pomoći u poslovanju rapskoj turističkoj tvrtki "Imperijalu", željeli podmiriti obveze trgovačkog društva "Midinvesta" iz Poreča na čijem je čelu bio upravo Herak.

Odbijanjem žalbe Državnog odvjetništva kao neosnovane, Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskoga suda u Puli, čime je potvrđeno da Herak 1999. kao ministar turizma nije zloporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju te da novcem Ministarstva turizma ni za sebe ni za tvrtku "Midinvest", u kojoj je bio direktor nije pribavio znatnu imovinsku korist.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije