Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmjeri korupcije

HEP rekorder po prijavama za prijevare i nepravilnosti

korupcione
VL
03.11.2011.
u 20:23

U vrhu su i Hrvatske šume, Croatia osiguranje, Uljanik i Jadrolinija, dok je najviše slučajeva kršenja etike, 31 od ukupno 105, prijavljeno u HAC-u.

Ukupno 10 otkaza i 27 disciplinskih postupaka bilanca je dvogodišnjeg provođenja antikorupcijskog programa u 85 kompanija čiji je većinski vlasnik država. S obzirom na korupcijske afere i svima poznatu hrvatsku stvarnost, gotovo je nevjerojatno da su u tvrtkama, u kojima radi čak 88.669 zaposlenih, u dvije godine zabilježene tek 144 prijave za nepravilnosti i prijevare te 105 prijava za kršenje etike.

Riba smrdi od glave

Rekorder sa 32 prijave za nepravilnosti je HEP, a u vrhu su i Hrvatske šume, Croatia osiguranje, Uljanik i Jadrolinija, dok je najviše slučajeva kršenja etike, 31 od ukupno 105, prijavljeno u HAC-u. – Nije problem ako ima prijava nepravilnosti, problem je ako se one ne rješavaju – istaknuo je Davor Dubravica, načelnik sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa koje je, zajedno s Ministarstvom financija i partnerima, organiziralo konferenciju “Odgovornost, integritet i transparentnost u poslovanju”.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati antikorupcijskog programa te problematizirana tema uspješnog i profitabilnog poslovanja u okruženjima u kojima vladaju različiti stupnjevi korupcije. Zanimljivo je da samo dvije tvrtke, Imota i IPK Osijek, nisu dostavile svoja antikorupcijska izvješća, za čije su sastavljanje, kao i provođenje programa, odgovorne uprave i nadzorni odbori kompanija.

– Odgovorno ponašanje u biti je odgovornost menadžmenta – poručio je Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije u Holcimu, a da “riba smrdi od glave” potvrdila je i Gordana Kovačević, čelnica Ericssona Nikole Tesle, koja je na panelu “Profit i/ili etika” poručila da oni kao kompanija imaju nultu toleranciju na neetične i koruptivne aktivnosti.

Je li bilo ucjena?

Irena Doboš, predstavnica Ikee koja nikako da krene u realizaciju projekta u Hrvatskoj, na novinarsko pitanje je li njih netko pokušao ucijeniti kako bi “pogurao stvari”, nemoćno je raširila ruke i komentirala da prema njezinim spoznajama nije, no rečenicu je završila značajnim “ali...” Brzo se snašao njihov glasnogovornik Igor Štefanac, ustvrdivši da se takvo što nije dogodilo, što dokazuje da njihovi eventualni partneri znaju da je Ikea tvrtka koja drži do etičnog poslovanja.

Komentara 15

LO
LOGIC
23:28 03.11.2011.

dakle, ja bih trebao vjerovati vecernjem da se je više ljudi žalilo na hep i na hrvatske šume nego na bilo koju telekomunikacijsku kompaniju???!!!? -je li prosječni čitatelj vaših novinara stvarno takav telac da mu se može podvaliti takva glupost??? -potcjenjujete čitatelje... ali što jest jest, za nekoliko mjeseci medijskiih kampanja u našim novinama i tv programu svi će zaključiti: \"da, HEP treba privatizirati\" -počelo je!

LO
LOGIC
23:31 03.11.2011.

--- a tko je ono podmićiva naše političare da kupe njihove vojne kamione?? tko je prodao vatrogasne?? .... ...

JA
jamanuša
21:35 03.11.2011.

....sve je to mala beba u odnosu na varanje vodovoda i kanalizacije u Splitu, takvi HARAČLIJA nema nigdje da svijetu barem meni poznatom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije