Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Granić:

Za priznanje Hrvatske borio se bez rukavica

Helmut Kohl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
16.06.2017.
u 22:58

Mate Granić ispričao je detalje Kohlovog angažmana na priznanju Hrvatske.

O Helmutu Kohlu se zna da mu je “Hrvatska bila velika ljubav”, ali su manje poznat javnosti nevidljiv politički angažman na priznanju države odmah nakon osamostaljenja, kad - kako kažu diplomati iz tog razdoblja - ni portiri u veleposlanstvima nisu željeli primiti zahtjev za priznanje Hrvatske.

Njemački kancelar Helmut Kohl, “stari gospodin”, kako su ga zvali, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera - ispričao je detalje tog angažmana za Večernji list prije nekoliko godina Mate Granić.

Ključna noć...

– Jedina država koja je razumjela Hrvatsku bila je Sveta Stolica. Doduše, bilo je političara koji su nas podržavali, poput Austrijanca Aloisa Mocka ili tad već bivše britanske premijerke Margaret Thatcher koja mi je na čaju u svom domu rekla: “Da sam tad bila na vlasti, odmah bih bombardirala Miloševića”. I tako do kolovoza 1991. kad je Njemačka, a posebno Kohl, shvatila zločinačku bit režima Slobodana Miloševića – kazao je Granić.

Tad je Genscheru dao zeleno svjetlo u borbi za Hrvatsku, a ključan je trenutak bila noć sa 16. na 17. prosinca 1991. kad se u Luksemburgu među ministrima vanjskih poslova vodila rasprava treba li priznati Hrvatsku. Genscher na terenu, a Kohl telefonom lomili su na francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa i britanskog premijera Johna Majora.

 "Razgovori su bili bez rukavica"

– Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Uffe Ellemann-Jensen – govori Granić. Kakvi su bili ti razgovori kancelara i čime ih je prisilio da popuste, pitamo.

– Hajdemo samo reći da su razgovori bili bez rukavica – kaže Granić. Njemačka se tada, kaže, prvi put postavila kao sila i otresla stigme koju je vukla iz II. svjetskog rata. Rezultat sastanka bila je prekretnica u odnosima prema Hrvatskoj. Te je noći odlučeno da će Hrvatsku priznati s odgodom od mjesec dana, ali i postavljeni uvjeti kao što su ustavni zakon o zaštiti manjina, prihvaćanje Vanceova plana, dolazak mirovnih snaga...

– Kohl se ljutio kad su mu poslije znali predbacivati da je priznanje Hrvatske preuranjeno – otkriva Granić. I to je jedino što ga je – uz sukob Hrvata i muslimana – mučilo kad je riječ o Hrvatskoj.

   
 

Komentara 1

BU
Bubalamala
09:23 18.06.2017.

Kako je taj Mate mogao biti ministar a valja takve gluposti.Kohl se jedino borio proširiti tržište za plasman njemačkih proizvoda, još usput preuzeti koju firmu koja valja,npr. telekomunikacije.Zato se borio i zato je pozvao Gorbačova u Bonn i objasnio mu kako Reina nezaustavljivo teče i da je tako i sa Njemačkim narodom da je došlo vrijeme ujedinjenja, što je Gorbačov i prihvatio.Bio je to početak promjena u Evropi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije