Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlukom admirala Roberta Hranja

Helikopteri Kiowa Warriorsi ponovno lete

Kiowa Warrior
Foto: MORH
17.03.2020.
u 13:00

Helikopteri OH-58D vraćaju se u operativnu uporabu i nastavlja se s obučnim i letačkim aktivnostima

Svih 15 izviđačko-borbenih helikoptera Kiowa Warriorsa HRZ-a u zračnoj bazi u Zemuniku kraj Zadra opet lete, nakon što su 27. siječnja, jedan helikopter pao u more, a dva pilota poginula. Kao što je u nedjeljnom intervjuu u "Večernjem listu" i najavio, admiral Hranj donio je odluku da se helikopteri Kiowa Warrior OH-58D vrate u operativnu uporabu te da se nastavi s obučnim i letačkim aktivnostima. Ta je odluka donesena nakon provedenih pregleda helikoptera Kiowa i činjenice kako je utvrđena njihova tehnička ispravnost za letenje te slijednog prijedloga zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, navode u MORH-u.

HRZ je provelo detaljne tehničke preglede operativno raspoloživih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, u okviru kojih je u skladu s uputstvima proizvođača, provedeno pokretanje motora i proba helikoptera na zemlji bez polijetanja i letenja. Nakon provedenih pregleda i analize informacija utvrđena je njihova tehnička ispravnost za letenje. Što se tiče istrage o padu helikoptera br. 327 koju vodi Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova još je uvijek u tijeku, "s ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada helikoptera".

Hranj je u intervjuu Večernjem kazao kako je situacija u zračnoj bazi u Zadru dobra, tamo su ve piloti, vrhunski profesionalci. Jedno je od povjerenstava završilo s radom, pa je očito došla preporuka da su helikopteri tehnički ispravni. Oko uzroka pada još se čekali nalazi iz tzv. crnih kutija, koje analiziraju partneri iz SAD-a. Hranj je bio stava da, premda su piloti u međuvremenu letjeli na školskim helikopterima Bell (Jet Ranger) "moraju letjeti i na svojim helikopterima, jer pilot koji ne leti nije dobar pilot".

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Golum
Golum
13:49 17.03.2020.

Kiowe yu ispravne od prvog dana samo su se decki malo zaigrali u brisucem letu pa se zakucali u more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije