Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad Kiowa Warriora

Pilot iz drugog helikoptera ispričao: Odjednom su udarili u more i potonuli

Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior
27.01.2020.
u 15:10

MORH je potvrdio kako je riječ o padu vojnog helikoptera Kiowa OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10.30 sati.

Letjeli smo iznad njih i u jednom trenutku smo vidjeli kako su udarili u more i potonuli... Ove riječi pilota iz drugog helikoptera na jutarnjoj trenažnoj vježbi na ruti od Zemunika do Lore prenijele su nam neslužbeno kolege stradalih pilota iz helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Helikopter sa dva iskusna pilota pao je u more tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10.30 sati. Sve se dogodilo u šibenskom akvatoriju između Zablaća i Zlarina, a tamošnji mještani svjedočili su kako su helikopteri orvo letjeli u paru i da se u jednom trenutku začulo “kao da je nešto gurnulo” te da je jedan helikopter nestao.

 

U akciju intenzivnog traganja i spašavanja tada su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Sudjelovali su i mještani i navodno su baš oni izvukli tijelo jednog od pilota na obalu i pokušali ga reanimirati, nažalost neuspješno.

- Ja sam vidio da pored broda iznad kojeg je kružio drugi helikopter nešto pluta, no nisam siguran jesu li to bili ostaci palog helikoptera ili tijelo jednog od stradalih pilota - rekao nam je Tomislav Kranjac predsjednik Mjesnog odbora Zlarin koji je brodom prolazio u blizini mjesta stradavanja. Informacije o stradalim pilotima, počele su dolaziti do novinara.

 

– Obojica pilota bili su iskusni i imali su trenažni let. Pronađeno je tijelo mlađeg pilota. On je prije pet godina bio najbolji pilot u generaciji. Drugi pilot za kojeg se još uvijek nadamo da je barem on preživio bio je voditelj školovanja stranih pilota prije nekoliko godina. Jedan od pilota sin je poginulog hrvatskog branitelja u akciji Maslenica - rekli su nam uoči konferencije za novinare neslužbeno kolege pilota u zemuničkoj vojarni i na kraju dodali:

- Naše kolege koje su također bile na letu su nam rekli da su bez ikakvih upozorenja i poziva u pomoć kolege iz palog helikoptera odjednom udarili u more i potonuli. 

Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior
1/17

Komentara 166

VJ
vjerujemurobijakopala
12:03 27.01.2020.

hoće to kad se umjesto u održavanje opreme ulaže u ministrove biznise.

ZA
zagabria1
12:17 27.01.2020.

Vožnja helikoptera je ozbiljna stvar koja zahijeva dobro održavanje i trening. Naši nisu na tom nivou, sjetimo se kada je pao onaj helikopter kada se pilot pravio važan iznad svoga sela u Zagori pa su se dvojica sudarila. Kod nas klijentelizam i rodijaštvo uzima previeliki danak, nismo mi za sofisticirane stvari

Avatar __MAX__
__MAX__
12:07 27.01.2020.

Jel' ove letjelice odrzava "ugroza"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije