Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOKRET NA SREDIŠNJEM ODBORU

Evo što HNS kaže zašto ide s HDZ-om

Vrdoljak, Pusić
Goran Stanzl/Pixsell
08.06.2017.
u 07:00

Protivnici koalicije koji su ujedno i saborski zastupnici – Mrak Taritaš, Pusić, Beus Richembergh i Turina Đurić bit će nezavisni zastupnici

Hrvatska narodna stranka ipak ulazi u Vladu s HDZ-om. Iako je Predsjedništvo HNS-a u utorak navečer donijelo odluku da neće ići u koaliciju s HDZ-om, a predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak najavio svoju ostavku na Središnjem odboru HNS-a dogodio se veliki obrat.

Ferenčak izabran za tajnika

Sa 78 glasova za, 20 protiv i devet suzdržanih članovi Središnjeg odbora izglasali su novu odluku da stranka ide u pregovore o ulasku u koaliciju s HDZ-om. Kako se doznaje iz vodstva HNS-a za opciju preslaganja bili su varaždinski HNS-ovci, ali i slavonski, dalmatinski, zagorski. Tek su narodnjaci iz Primorsko-goranske županije bili protiv, zagrebački su bili podijeljeni, a međimurski su bili suzdržani. Da je preokret moguć bilo je jasno još jučer ujutro kada je HNS-ov Milorad Batinić kazao da odluka Predsjedništva o nesuradnji s HDZ-om nije konačna jer je mora donijeti Središnji odbor HNS-a, a sve je postalo potpuno jasno kada je na početku Središnjeg odbora Srečko Ferenčak, zagovornik koalicije s HDZ-om, ponovno, i to jednoglasno, izabran za glavnog tajnika stranke. Kako se neslužbeno moglo čuti jučer među HNS-ovcima, ali i ljudima bliskim toj stranci, glavnu lobistički ulogu da se ipak prihvati ulazak u Vladu s HDZ-om odigrao je šef varaždinskog HNS-a Predrag Štromar koji bi, doznajemo, trebao postati novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva. I koji je jučer na Središnjem odboru članovima objasnio i razloge zbog kojih bi stranka trebala ući u Vladu.

– Njegovi su argumenti bili da će HNS u Vladi s HDZ-om vratiti smisao politici, da se tako neće dogoditi novi izbori 16. lipnja, da će se nastaviti reforma obrazovanja s obzirom na to da će HNS dobiti i ministarstvo obrazovanja, da će preslagivanje omogućiti da se HDZ počne mijenjati i da je to dokaz da je Hrvatska važnija od stranke – kaže naš izvor iz vrha HNS-a. Rekao je i da već danas stranka kreće u pregovore s HDZ-om oko formiranja nove većine.

Štromarova je stranačka organizacija inače bila presudna za odluku jer ima i najveći broj ljudi u Središnjem odboru, gotovo 40 od 130. Još jučer se pričalo i da ima najveći motiv za koaliciju s HDZ-om jer će samo tako spriječiti da mu bivši predsjednik stranke Radimir Čačić ne uništi organizaciju. Upravo je Radimir Čačić pobijedio Štromara na lokalnim izborima, postao župan i, prema informacijama s terena, već je naveliko počeo vrbovati “poražene” varaždinske HNS-ovce u svoje Reformiste. Tako da su i HNS-ovci s kojima smo jučer razgovarali “upirali” u prstom u Štromara kao čovjeka kojemu odbacivanje odluke Predsjedništva najviše odgovara.Protivnici koalicije kažu da je vrbovanje HNS-ovih članova Središnjeg odbora jučer bila glavna sportska disciplina, da su pritisci trajali cijeli dan kao i da su se nudile fotelje “šakom i kapom”. Protivnici koalicije s HDZ-om iz HNS-a jučer su bili potpuno konsternirani novim razvojem događaja. Te su uvjereni da je to kraj HNS-a.

Ostali bez četiri zastupnika

U svakom slučaju jasno je da ostaju bez četiri zastupnika - Vesne Pusić, Anke Mrak Taritaš, Nade Turine Đurić i Gorana Beusa Richembergha koji u Saboru planiraju glasati kontra odluke Središnjeg odbora što će rezultirati i njihovih izbacivanjem iz stranke. Ipak, saborskih se mandata ne odriču i bit će nezavisni zastupnici. To su kazali i jučer na Središnjem odboru gdje je posebno zanimljiv govor održala Vesna Pusić.

– Kazala je da ne može biti za takvu Vladu, da je to spašavanje vojnika Ryana, odnosno spašavanje malog Plenkovića – kaže naš izvor.

Stranku će do daljnjeg nastaviti voditi Predrag Štromar, a nakon godišnjih odmora trebali bi se održati novi unutarstranački izbori.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

     

Komentara 95

JK
ja-kan
07:26 08.06.2017.

Samo u Hrvatskoj da bi bio ministar ili direktor u HEP-u uvjet je da si politička prostitutka. A i politička prostitutka je samo prostitutka.

NE
nemanatrag
07:31 08.06.2017.

"Evo što HNS kaže zašto ide s HDZ-om".... bolje i uz vlast nego li na nove (neizvjesne)izbore....eto tašto.

AR
aristip
07:34 08.06.2017.

S obzirom da je Vrdoljak imao bezbrojne afere dok je bio ministar gospodarstva (razdjelnici, vjetroelektrane, PPD, ATO...) vidjet ćemo dali je pristankom na koaliciju s HDZ-om dobio i imunitet protiv kaznenog progona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije