Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNA IZNENAĐENJA

HDZ izgubio povjerenje u Zadru, sve iznenadio Enio Meštrović

Branko Dukić glasovao na lokalnim izborima u Zadru
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/2
17.05.2021.
u 00:25

Prema prvim rezultatima izbora za gradonačelnika Zadra vodio je HDZ-ov Branko Dukić s oko 38 posto, Što je za Zadar, bastion vladavine HDZ-a iznenađenje jer su dosada dobivali u prvom krugu

HDZ je izgubio većinu u zadarskom gradskom vijeću i u županijskoj skupštini, a unatoč znatno više glasova u odmjeravaju s protukandidatima nije sigurno da će i imati mjesta gradonačelnika i župana.

Prvo Zadar. Ovdje se i očekivalo da aktualni gradonačelnik Branko Dukić (38 posto) neće u prvom krugu pobjediti Marka Vučetića (26 posto) kojeg podržava široka koalicija na čelu s SDP-om, ali da će performer Enio Meštrović alias Ričard (24 posto) osvojiti gotovo četvrtinu glasova teško je bilo očekivati.

U gradskom vijeću HDZ je osvojio i manje, pa ima 11 vijećnika, Vučeticeva koalicija SDP-AM-Centar-HSS osam vijećnika i sa sedam glasova Ričardove liste imaju većinu. - Polako, polako - rekao je na projekciju koalicije vječni HDZ-ov šef u Zadru Božidar Kalmeta kojem su već pretrcavali oporbeni vijećnici kad nije osvojio većinu. U Županiji je aktualni župan  Božidar Longin osvojio 44 posto, ali je u velikm problemima.

Jer, protukandidat mu je nezavisni Ivo Žuvela koji treba podršku SDP-a, a koji su osvojili gotovo petinu glasova u skupštini i za očekivati je njihovu suradnju. Tu će biti značajne i ruke Mosta, Domovinskog pokreta i nezavisne liste Antonia Vučetića. Iako su svi gradili kampanju na kritici vlasti i u zadarskoj županijskoj skupštini je bilo već pretrčavanja za “vječnu vladavinu HDZ-a. Posebna priča je Šibensko-kninska županija.

Tamo je najviše glasova, doduše neznatno vise, osvojio Marko Jelić. Kninski gradonačelnik je prije četiri godine pobjedio Josipu Rimac, a sada je zbog izvjesne podrške i s lijeva i s desna u velikoj šansi pobjediti i za izborima za šibensko kninskog župana. I uopće nije iznenađen rezultatom.

- Politički rezultati i varijable su uvijek očekivani. Očekujem dobar rezultat u drugom krugu - rekao nam je Marko Jelić. U Šibeniku će nakon dobrog rezultata HDZ-ov Željko Burić ipak u drugi krug s SDP-ovim Tončijem Restovicem, a u Kninu se vodi neizvjesna bitka nezavisnog Marija Čačića i HDZ-ovim Nikolom Blaževićem.

>> VIDEO Željko Reiner: HDZ stoji jako dobro, izvjesno je da je SDP prošao loše u Splitu, kao i u ostalim gradovima

Ključne riječi

Komentara 4

KU
Kultura
07:38 17.05.2021.

HDZ vise nije onaj hrvatski HDZ. To je sad trgovacka koalicija. Onaj tko kaze da nije tako neka mi objasni kako je stranci koja sebe predstavlja kao demokrscanska moze biti blizi SDSS osnovan od ratnog zlocinca nego recimo MOST ili Domovinski pokret ili suverenisti?!

HU
Hulk
15:49 17.05.2021.

Rainer:"rezultati su više nego izvrsni"puše sve velike gradove osim Osijeka !😊😋

ČS
Čuvaj se senjske ruke
06:44 17.05.2021.

Večina HDZ.ovaca glasuje za SDP. To samo u HDZ.u ne vide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije