Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

HDZ-u već treći mjesec raste potpora, a SDP i dalje stagnira

Crobarometar
Foto: Nova TV
1/6
25.09.2018.
u 19:50

Ovo je prvi put u godinu dana da dramatično pada povjerenje u opstanak koalicije

HDZ je u rujnu i dalje najjača stranka i već treći mjesec raste im potpora - trenutačno uživaju potporu 29,2 posto birača. SDP, koji je u najdubljoj krizi od osnivanja, i dalje stagnira. Pokazalo je to istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV koje otkriva kakav je rejting stranaka u rujnu, jesu li građani zadovoljni radom Vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.

Utjeha šefu SDP-a Davoru Bernardiću može biti da ta stranka nije dramatično počela gubiti potporu. Trenutačno je na 17,2 posto potpore, što je jedan od najlošijih rezultata u posljednjih 15 godina.  Živi zid u rujnu je pao s potporom i sada su na 12,6 posto, dok je Most već treći mjesec u blagom rastu i sada su na 8,3 posto potpore.  

Crobarometar
1/6

HSS mjesec završava s potporom 3,7 posto birača, a stranka Milana Bandića s 3,3 posto. Potom slijedi stranka Pametno s 2,9 posto, a HSU je na 2,4 posto te IDS na 2 posto potpore. Promijenimo Hrvatsku je na 1,8 posto, Reformisti na 1,1 posto, a HNS je na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,2 posto.

Vladine politike ne odobrava 63 posto birača, a odobrava njih 27 posto dok ne zna njih 10 posto. Blago pada broj pesimista, ali raste i broj neodlučnih. HDZ-ovi birači još su jedinstveni u vjerovanju Vladinim politikama (78 posto). 

Većina (73 posto) ispitanika smatra da Vlada neće moći riješiti probleme, a da će ih moći riješiti, misli njih 22 posto. Ne zna njih 5 posto. HDZ-ovi birači su tu podijeljeni, 53 posto njih misli kako će Vlada riješiti probleme, ali njih 45 misli suprotno.

Da će vladajuća koalicija opstati smatra 70 posto građana, a njih 23 posto ne zna, dok je 7 posto neodlučnih. Zanimljivo, ovo je prvi put u godinu dana da dramatično pada povjerenje u opstanak koalicije. Prije mjesec dana 77 posto građana vjerovalo je u opstanak koalicije. To je rezultat nepovjerenja u koaliciju kod birača Živog zida, ostalih stranaka te neodlučnih birača. HDZ-ovi birači i dalje s više od 90 posto vjeruju u ovu koaliciju.

Smjer Hrvatske i dalje izaziva pesimizam - da idemo u lošem smjeru, misli 73 posto građana, a da idemo u dobrom smjeru, smatra njih 19 posto, ne zna njih 8 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 989 punoljetnih građana. Pogreška uzorka je +/- 3,3  a za rejting stranaka +/- 3,6%.

Pogledajte video žustre rasprave Plenkovića i Marasa u Saboru:

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
20:03 25.09.2018.

Ajde vi pametni to meni glupom objasnite. Stanje u državi je teška nemila ljuta katastrofa, ljudi rade za crkavicu i bježe glavom bez obzira, a rejting vladajućim koji vladaju samo stavljanjem novih prihoda u vlastiti džep - raste. Ajde, pa da skužim nekako. Ne ide mi ta matematika nikako

DU
Deleted user
22:51 25.09.2018.

Za krepat od smijeha! Crobarometar NoveTV - pa hebote - kad bi oni objavili da je danas 25. 09. 2018. godine ja to ne vjerujem dok nisam provjerio datum u kalendaru!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
20:35 25.09.2018.

Po tim prognozama danas je još uvijek Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a Premijer Zoran Milanović! Čudno je samo to, kako su odjednom i HDZ - ovci počeli vjerovati u carevo novo ruho!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije