Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak iz stranke

HDZ-u je najvažnije da Ruža Tomašić ostane uz Kolindu Grabar Kitarović

Ruža Tomašić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
05.11.2014.
u 18:37

U HDZ-u su pokušali spriječiti štetu, ali ona je bila odlučna da ode

Odlaskom Ruže Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević najviše je izgubila ta stranka koja bez Ruže praktički ne postoji, a posredno i HDZ-ova koalicija jer je ta pravašica na HDZ-ovim koalicijskim listama osvajala najviše preferencijskih glasova.

Stranka joj i ne treba

Ipak, Ruža nije zatvorila vrata suradnji s HDZ-om i mimo HSP-a dr. AS, a najavila je da će ostati dosljedna i za predsjedničku kandidatkinju, kako je i bila najavila, podržati Kolindu Grabar Kitarović. I to je HDZ-u u ovom trenutku najvažnije – da Ruža ne pretrči u Kujundžićev ili, ne daj Bože, Josipovićev tabor. Svjesni su da je ona itekako bitna za mobilizaciju desnice, koja zasad K. Grabar Kitarović ne prepoznaje kao svog kandidata. U HDZ-u su dobro znali da je situacija u HSP-u dr. AS izmakla kontroli, a i znali su da Ruža optužuje svog glavnog tajnika Peru Ćorića da je HDZ-ova marioneta, pa su pokušali spriječiti štetu i uvjeriti HSP-ovce da su bez Ruže potpuno nebitni. Ali Ruža Tomašić je bila ta koja je odlučila raskrstiti sa svojom strankom svjesna da joj stranka nije ni potrebna i da ima svoj mandat u Europarlamentu. Ruža je još ranije najavljivala političko umirovljenje pa se čini da se za nju priča posložila baš kako treba.

Ljutita na svoje

Sada je, uostalom, još poželjnija. HDZ će joj iz straha da se ne odmetne u neprijateljske tabore za suradnju vjerojatno ponuditi i više nego što bi prije dobila. Ruža je pak optužila svoje dojučerašnje stranačke drugove da su počeli dijeliti plijen čim su sklopili koaliciju s HDZ-om. U HDZ-u tvrde da ništa nikome nisu nudili, ali pretpostavljaju da se Pero Ćorić, Ružin glavni tajnik, hvalio tobožnjim funkcijama koje mu u HDZ-u obećavaju i na koje će postaviti svoje ljude iz HSP-a dr. AS. U HDZ-u drže da se ništa dramatično neće dogoditi, pa čak priželjkuju da Ružin odlazak pridonese ujedinjavanju pravaških stranaka – HSP-a Daniela Srba i HČSP-a s HSP-om dr. AS. Ružin naprasit odlazak omekšao je i HDZ-ove koalicijske partnere, koji s Ružom nisu uvijek bili u najboljim odnosima. Ne zbog nekih osobnih razmimoilaženja nego zbog pozicija u odnosu na HDZ. Tako šef HSS-a Branko Hrg otvoreno kaže da Ruža odnosi velik broj glasova (na europskim izborima osvojila je 107.000 glasova) i da je to neminovno gubitak za koaliciju.

– Ruža je ljutita na ljude iz svoje stranke, nije problem u koaliciji – rekao je Hrg. Ruža je nedavno izjavila kako bi u budućoj HDZ-ovoj vladi voljela biti potpredsjednica jer smatra da to HSP dr. AS, kao partner HDZ-a, zaslužuje. Štoviše, na jednom od zadnjih sastanaka HDZ-a s koalicijskim partnerima upravo je ona tražila da se vodstvo HDZ-a izjasni što će nakon izbora pripasti njezinoj stranci. Tada ju je T. Karamarko zaustavio i rekao da se ništa unaprijed ne dijeli. Ona je sama, ponesena odličnim rezultatom europskih izbora, najavljivala da će tražiti deset mandata u Saboru. Sad HSP dr. AS, bez Ruže, može samo sanjati o tome.

>> Nakon ostavke Ruže Tomašić stranku masovno napustili sisački vijećnici

>> Predsjednik NO-a HSP-a AS: Spremni smo suočiti se s posljedicama obiteljske svađe

Komentara 37

KL
klamerko
18:56 05.11.2014.

Danas je Željka Markić rekla da su mrtvi uskrsli i da imamo pola milijuna sdp-ovih duhova birača. Potpuno neovisno o tome, jučer je u emisiji ''Markov trg'', voditelj te iste emisije na Z1, rekao i podatak kako postoje ozbiljne sumnje da su na prvim izborima, na kojima je Josipović pobjedio, istom bilo odmah ''prebačeno'' oko 400 000 glasova?!¨ Hoće li se itko relevantan oglasiti u svezi ove, javno izrečene, sumnje??!

BI
billynik
19:06 05.11.2014.

ne postoji ni jedna moguća situacija u kojoj bi Ruža hrvatska podržala Josipovića.

MA
Manolic
19:12 05.11.2014.

HDZ i SDP su repovi SKJ i njihova katarza ce doci poslije presude u Njemackoj! Iz EP i EU su savjetovali Ruzi da se odmakne od udbasa i njihovih sluga te joj predlozili da da ostavku ! Za Ruzinu ostavkuu sam znao prije nego ju je dala!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije