Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU IZBORI

UŽIVO Liberali osvojili preko 100 tisuća glasova. HNS poziva na ujedinjenje

HDZ I SDP
Foto: PIXSELL
1/7
27.05.2019.
u 15:57

HDZ je osvojio 22,72% , SDP 18,71% glasova. I HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata

Na izborima za Europski parlament HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata, dok su po jedan mandat osvojili Ruža Tomašić u koaliciji s Hrastom, Mislav Kolakušić, Živi zid te Amsterdamska. Obrađena su sva biračka mjesta, a DIP je objavio rezultate izbora. Ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježene nikakve nepravilnosti, kazali su u DIP-u.

HDZ je osvojio 22,72% glasova, a SDP 18,71% glasova. I HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata. Treća snaga je koalicija HRASTA i Ruže Tomašić (Hrvatski suverenisti) s 8,52% glasa. Osvojili su jedan mandat. Na četvrtom je mjestu Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89% glasova te je osvojio jedan mandat. Slijede Živi Zid te Amsterdamska svaki s po 1 mandatom.

15:45 - HNS je zadovoljan brojem glasova koji su dobili na izborima, a pozivaju i na ujedinjenje liberalne scene u Hrvatskoj.

- No, u HNS-u smatramo da je krajnje vrijeme da liberalna scena u Hrvatskoj osvijesti činjenicu da moramo ostaviti osobne taštine po strani i u budućnosti nastupati zajedno - napisali su na društvenoj mreži. Više pročitajte OVDJE.

15:20 -  "Očekivali smo pet mandata, ali evo, puno lista i raspršili su se glasovi. SDP mandate nije zaslužio, kakav povratak SDP-a", kazao je Josip Đakić na ulazu u središnjicu HDZ-a.

Na pitanje tko je odgovoran u HDZ-u za rezultate na izborima kazao je: "Tko je odgovoran, nije nitko odgovoran".

15:13 - Od ukupno 3.696.907 birača, glasovalo je (prema glasačkim listićima) 1.103.551 birača, odnosno 29,85%. Važećih glasačkih listića utvrđeno je 1.073.954, odnosno 97,32%. Nevažećih glasačkih listića utvrđeno je 29.597, odnosno 2,68% "Ni na jednom biračkom mjestu nisu utvrđene nepravilnosti", kazali su iz DIP-a. Više pročitajte OVDJE.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

14:35 – Činjenica je da nismo dovoljno motivirali HDZ-ovo biračko tijelo i da postoji sredina u kojima se podbacilo s izbornim rezultatom. Pred nama su analize, očekujemo i određene odluke, danas je već sazvano predsjedništvo stranke i siguran sam da ćemo kroz tjedan imati relevantnije podatke, rekao je našem novinaru u Bruxellesu ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Darko Horvat. Više pročitajte OVDJE.

14:25 - SDP je jači od sudbine, građani ga žele kao branu klizanju Hrvatske udesno - izjavio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Više pročitajte OVDJE.

14:08 - Na pitanje zna li tko je taj 'crni labud' o kojem se govori nakon nedjeljnih izbora, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da nema pojma i da mu je to prva informacija. Više pročitajte OVDJE.

13:05 -  Nakon što odem u Europski parlament i preuzmem ulogu parlamentarca krećem u predsjedničku kampanju - kazao je Mislav Kolakušić na konferenciji za medije. Više pročitajte OVDJE.

12:47 - Slabo se bavim crnim i bijelim labudovima, morate pitati gospodina Kopala - rekao je Milan Kujundžić. Više pročitajte OVDJE.

11:50 - Oko 300 pripadnika hrvatske manjine, dvostruko više nego prije četiri godine, iskoristilo je svoje biračko pravo i sudjelovalo na izborima za EU parlament, na dva glasačka mjesta u Generalnom konzulatu RH u Subotici. Više pročitajte OVDJE.

11:38 - "Velik dan za Živi zid, Plenkovića čeka sudbina njegovih prethodnika", stoji u objavi zastupnika Ivana Pernara na Facebooku.

"Što se tiče Plenkovića on je u političkom smislu sada dogurao u rang s Davorom Bernardićem i to je jedan velik signal što njegovo biračko tijelo misli o njemu i to je ujedno rezultat toga što se mnogi ljudi otrijeznili, prestali su glasati za HDZ", poručio je Pernar u svom videu.

11:00 - U 15 sati se održavaju sjednice Predsjedništva te Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će glavna tema biti izbori za Europski parlament, javlja HRT.

10:53 - Kandidati kao i stranke, kako oni koji nisu ušli u EU parlament tako i oni koji su osvojili mandat na društvenim mrežama zahvaljuju svojim biračima.

"Nastavljamo borbu za radnike, seljake, umirovljenike, za sve potlačene, obespravljene, ugnjetavane. Nastavljamo borbu za slabije, druge i drugačije, sve one kojima je potrebna naša pomoć. Danas smo rekli da ne želimo korumpiranu Hrvatsku, nepravednu Hrvatsku, Hrvatsku siromaštva, da ne želimo Hrvatsku koja iseljava. I zato nećemo odustati od borbe za ravnopravnu Hrvatsku. U Bruxelles šaljemo dvije žene i dva muškarca. Hvala vam na povjerenju. Nastavljamo borbu znanjem, razumom i srcem. Srcem do promjene, to je SDP!", poručili su iz SDP-a.

I Marijana Petir zahvalila je svojim biračima.

10:19 - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je rezultate izbora.

"Ne bih rekao da je to neuspjeh HDZ-a. Malo nam je falilo do tog petog. Trebamo napraviti analizu da vidimo gdje je moglo biti bolje", rekao je Bošnjaković. Na pitanje tko je 'crni labud'o kojem se priča rekao je da mu je to prva informacija.

"Građani su nedvojbenonezadovoljni pravosuđem. Mi vidimo da su brojke sve bolje i bolje. To je jedan proces u kojem treba raditi iskorake da bude bolje", rekao je Bošnjaković.

10:00 - Državno izborno povjerenstvo održat će danas u 14,30 sati konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o rezultatima glasovanja za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

9:30 - Mislav Kolakušić koji je na nedjeljnim izborima izabran za zastupnika u Europskom parlamentu održat će konferenciju za novinare u 13 sati ispred Muzeja suvremene umjetnosti (MSU). Nositelj Kandidacijske liste grupe birača na izborima za Europski parlament najavio je da će komentirati ostvareni izborni rezultat te najaviti predstojeće korake u organiziranoj borbi protiv korupcije koju će provoditi u partnerstvu s građanima.

Komentara 45

DU
Deleted user
11:12 27.05.2019.

iznenađen sam SDPovim rezultatima. Mislio sam da su gotovi do sada.

OK
okolo
10:45 27.05.2019.

od kad je samostalnosti prvi put, prvi put hdz dobiva manje nego što su anketari priželjkivali...što je veoma indikativno dosada je hdz bio uvijek u njihovoj nemilosti, od predviđenog su dobivali 5-8 % više glasova.. ..veoma zanimljivo, jelte

KR
kritika5
10:22 27.05.2019.

nevjerojatno je da je HNS s 1,5% skočio na 2,6%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije