Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

HDZ traži da se krajnji rok za raspuštanje Sabora i izbore – fiksira

05.08.2015., Knin - Svecano obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnon Mi
Foto: Pixsell
1/4
17.08.2015.
u 15:20

Bit ideje je donošenje proračuna zajamčiti novoj, a ne postojećoj vladi

Licitiranje datumom izbora omiljeni je hobi vladajućih u izbornoj godini. Zbog toga ne čudi što se na pitanje kada ćemo na birališta od početka godine do danas u javnosti spominjala gotovo svaka moguća nedjelja. Hrvatska demokratska zajednica tome bi rado stala na kraj pa već na prvoj sjednici Sabora namjerava pokrenuti inicijativu za definiranje krajnjeg datuma za raspisivanje parlamentarnih izbora, a što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već najavio na najužim stranačkim tijelima.

Demokratski standard

Sljedeći im je korak postizanje konsenzusa i etičkog suglasja s ostalim parlamentarnih strankama o tom pitanju. U HDZ-u drže kako je nužno postići suglasnost da onaj tko obnaša vlast ubuduće ima zadan krajnji rok do kojeg mora raspustiti Sabor, a kako bi se sukladno Ustavu i zakonu izbori mogli održati, a nova Vlada konstituirati prije donošenja proračuna za predstojeću godinu.

U HDZ-u su stajališta da eksperimenti s donošenjem državnog proračuna izravno utječu na financijsku i gospodarsku stabilnost Hrvatske pa bi takve eksperimente trebalo svakako onemogućiti. Takvom inicijativom, doznajemo, HDZ i njegov predsjednik izravno se obvezuju da će se, preuzmu li odgovornost za upravljanje Hrvatskom, pridržavati ovog demokratskog, etičkog i općekorisnog standarda, bez obzira na to hoće li ga prihvatiti ostale stranke. To znači da će ga se, poput nulte tolerancije na korupciju, unutarstranačke lustracije, etičkog kodeksa ... HDZ pridržavati kao vlastitog demokratskog standarda jer HDZ, drže u stranci, kao najveća stranka mora biti baštinik najviših demokratskih standarda, zaštitnik nacionalnih interesa i zagovornik političke i financijske stabilnosti.

– HDZ predlaže nešto što ustvari već postoji. Zna se kada se mora raspustiti Sabor u Hrvatskoj i znaju se ustavni rokovi u kojima se novi izbori moraju održati. I ne vidim potrebu da se to mijenja – kratko je poručio Peđa Grbin (SDP), predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. I bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da je Ustavom sve već regulirano, no također smatra da bi bilo pristojno u izbornoj godini već negdje na početku godine najaviti datum izbora.

Pravo na puni mandat

– To bi bila dobra praksa i trebalo bi biti uobičajeno. To se može odrediti i zakonom, a moje mišljenje je da u tom slučaju to mora biti krajnji rok jer se svaku Vladu treba pustiti da odradi puni mandat i ne prisiljavati je da ranije raspisuje izbore – drži Kosor. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da od inicijative neće biti ništa.

– Da su se tog sjetili prije ljeta, mogli su tražiti postizanje dogovora oko održavanja izbora u rujnu ili listopadu. Ovako Karamarko traži od Milanovića da skrati svoj mandat, a to je odmah osuđeno na propast – kaže Puhovski. S druge strane, podržava ideju HDZ-a da u slučaju osvajanja vlasti svoju inicijativu provede u djelo promjenom Izbornog zakona. – No to se može samo u prvih šest mjeseci mandata. I sumnjam da će do toga doći. Imali su za to 18 godina vlasti – zaključuje Puhovski.

>>Milanovićev tim za napadanje HDZ-ovaca

>>Studeni je dobar mjesec za izbore, Vukovar loš motiv

Komentara 58

EV
Evaluna0309
15:42 17.08.2015.

Sto prije budu izbori, tim bolje. Milanovic je otpisan.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
15:33 17.08.2015.

Nece Milanovic tako lako na izbore, otvoreno poziva mlade na iseljavanje(svoje je uhljebio) , plan 21 odraditi do kraja . Izdrzat cemo jos ovih par mjeseci , ona ih poslati zauvjek u ropotarnicu povjesti .

KU
Kuburamile
15:44 17.08.2015.

Partija fo zadnjeg dana Neda plijen, osladilo im se. Izbori kad GOD budu partija nestaje, prag nece preci. HDZ sa svojim narodom sa svojom Katoličkom crkvom skupa do pobjede. Neka partija samo razvlači buduci predsjednice Vlade RH, posljednje Dane ipak broji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije