Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2015. u 11:14

Niti je danas HDZ “kriminalna organizacija” kako bi htio Milanović, niti je radikalan i ekstreman kako ga opisuju lijevi mediji u Hrvatskoj

Ako je suditi po ozračju što se stvara i u Hrvatskoj i u “regionu”, to jest u nekim zemljama biše Jugoslavije, Hrvatska bi demokratska zajednica trebala na ovogodišnjima uvjerljivo pobijediti kao i na prvim demokratskim izborima. U Hrvatskoj dužnosnici SDP-a, poput Gordana Marasa, oživljavaju ondašnje sotoniziranje HDZ-a pa ga iznova nazivaju “strankom opasnih namjera”.

Lijevi mediji ne prestaju optuživati Karamarka za “povratak u devedesete” (najslavnije godine u hrvatskoj povijesti!). Po toj se stranci ustrajno pljuskalo i zato što, dok se “radikalizira” i vraća u svoje “mračno razdoblje”, nema gospodarskog programa. A sada je dio toga programa koji je na iznimno ozbiljan način, uz nazočnost hrvatskih i europskih stručnjaka i bivših državnika, diplomata te hrvatske predsjednice, predstavljen na skupu u hotelu Westin u Zagrebu, napadnut kao “izdaja hrvatske pameti”, jer su u njegovu stvaranju sudjelovali i neki njemački ekonomski znalci s europskim ugledom. Uznemirio se i “region”. Zamislite – četnički vojvoda, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je kao agresorski vojnik ratovao u Hrvatskoj te je u samoj Srbiji sumnjičen za ratne zločine u našoj zemlji, savjetuje Hrvatskoj da razmisli o tome “vraća li se HDZ na staru ideologiju ili će voditi zemlju u budućnost”. Valjda bi stara ideologija bio poraz koji je u ratu doživjela njegova zemlja u agresiji na Hrvatsku, a budućnost bi bila – odustajanje od zahtjeva da Srbija snosi posljedice te agresije.

Retorika slična jugounitarističkoj s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošloga stoljeća sada se razbuktala u Bosni i Hercegovini. Iz pozicije očitog bošnjačkog unitarizma – osim same Hrvate u toj državi – optužuje se desničare u Hrvatskoj s Karamarkom na čelu da ruše BiH (koja bi trebala biti kopija Jugoslavije, s vlašću koncentriranom u rukama Bošnjaka), da žele ugroziti njezin suverenitet i da huškaju na rat samo zato što traže ravnopravnost Hrvata i istu onu federalizaciju o kakvoj se govori i u svijetu zainteresiranom za stanje u toj državi. Odnos prema HDZ-u bio bi mnogo podnošljiviji kad bi se i u Hrvatskoj i u “regionu” prihvatilo načelo normalnosti. Otkad se pojavio na političkoj sceni u Hrvatskoj HDZ je za ljevicu “stranka opasnih namjera”, zatim “desničarska”, “ultradesničarska”, pa i “ustaška” i “proustaška” i kad su posrijedi njezini normalni zahtjevi i normalna politička praksa. Ima li išta normalnije nego težiti za svojom državom, naoružavati je za obranu u ratu, isticati domoljublje...?

No za razliku od birača, koji su za Tuđmana i HDZ masovno glasovali na nizu izbora, ljevica i liberali uvijek su nalazili razloga da se i na Tuđmana i na HDZ obrušavaju najtežim optužbama. Usporedite danas uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i golemu premoć koju HDZ ima u anketama (i kad se agencije koje ih provode ne bez razloga optužuju za sklonost lijevim strankama i kandidatima) s onim što o toj stranci govore Zoran Milanović i drugi dužnosnici iz Kukuriku koalicije te što pišu lijevi mediji i dobit ćete preslikane devedesete godine u kojima su se paralelno događali uspjesi HDZ-a na izborima i najstrašnije optužbe na račun Tuđmana i njegove stranke. Te preslikane devedesete mogu se odnositi i na napade na Karamarka i HDZ iz “regiona”, to jest iz BiH i Srbije. A ti napadi i u Hrvatskoj i u “regionu” događaju se zato što se ne prihvaća HDZ kao normalnost nego kao “opasna namjera”. No niti je danas HDZ “kriminalna organizacija” kako bi htio Milanović, niti je radikalan i ekstreman kako ga opisuju lijevi mediji u Hrvatskoj, niti je ono što Karamarko i HDZ traže za Hrvate u BiH “desničarsko” i “ratnohuškačko”, niti je nenormalno ono što bi, kako se boji Nikolić, “vraćanjem na staru ideologiju” HDZ-ova vlast, bude li je, tražila od Srbije. Ako je na početku i tijekom devedesetih i u Hrvatskoj i iz “regiona” HDZ napadan slično kao i danas – bit će da će ga i birači na ovogodišnjim izborima “napasti” kao na onodobnim.

>> SDP na kušnji: izgubi li koji od 16 gradova i općina, slavit će – HDZ

Komentara 24

UI
Uvijek_iskreno
11:34 06.03.2015.

HDZ će dobiti parlamentarne izbore ma koliko god ga mediji i ljevičari napadali.

EV
Evaluna0309
11:50 06.03.2015.

Žalosno je da su u zemlji u kojoj većina populacije pripada katoličkoj vjeroispovjesti, takva stanka uopće dođe na vlast, stranka čijim članovima nije problem na glas reći da su nevjernici, a nas koji vjerujemo u Boga gledati kao da smo luđaci. Nadam se da će se na parlamentarnim izborima to promijeniti jer osim što su nevjernici, ne trude se napraviti nešto dobro za nas, već samo za svoju korist, a pored toga svega nemaju niti dovoljno znanja.

AN
Andacon
11:59 06.03.2015.

Maske su pale, zaključit bi se dalo nakon trakavice koja se zadnjih dana odvija između bivšeg predsjednika Ive Josipovića i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. No, premda javnosti prezentira sukobe sa bivšim kolegama iz SDP-a, čini se kako je sve to samo dio igre za javnost. Navukao se Josipović, izgleda na tanak led te je demantirajući Brkićeve navode, da ih je predsjednik prije godinu i pol dana tražio da mu pomognu srušiti Milanovića te na premijersku poziciju postaviti Vesnu Pusić, slučajno ili ne, otkrio kako od njegova trećeg puta nema ništa. Spin je to proizašao iz Josipovićeve kuhinje, uz asistenciju njemu sklonih medija, uz začine koji neodoljivo zaudaraju na udbaške aktivnosti, ispod stola. "Ako izađem na izbore i konsolidiram glasove ljevice ugrožavam moguću pobjedu HDZ-a", rekao je Josipović. U celofan je tako bivši predsjednik zapakirao ono što je sada i više nego jasno. Naime, i više je nego otvoren za koaliciju sa svojom bivšom strankom, odnosno SDP-om. Štoviše, čini se da je treći put tek jedan od spinova, za naivce. Dio je to dobro i pomno smišljene predstave za javnost, u kojoj se valja zapitati tek jedno pitanje. Čini li to Josipović uz asistenciju Zorana Milanovića ili pak taj plan kuje s onima koji šefu SDP-a rade o glavi? S pitanjima ili bez njih jedno je sigurno - SDP je svjestan da ovim načinom vođenja Vlade, na parlamentarnim izborima nemaju značajne šanse za pobjedu. Stoga su odlučili iskoristiti Josipovićev kapital iz izborne noći i to principu - što nas je više to nam je bolje. S Milanovićem ili bez njega, očito je da je to samo predstava, koju po istom scenariju vodi i ORaH Mirele Holy. Šefica ove stranke, nekoć prezentirane kao treće struje, odlazi na večere s premijerom Milanovićem, opovrgavajući svaku mogućnost za koaliranje s njime. Jer eto dok su večerali o politici nisu pričali. Ma možeš mislit. Dok se Milanović sastaje s Holy, Josipović obilazi sve ostale potencijalne kandidate, a ključan strateg u toj priči jest upravo Vesna Pusić, koja bi za stol trebala spojiti sve posvađane strane. Josipović ima cijelu plejadu igrača za svoju momčad, s kojom bi trebao prevariti naciju te na vlast u novom ruhu, dovesti staru ekipu odnosno svoj SDP kojemu je ipak svim svojim lijevim srcem ostao vjeran. Tu su još i Jakovčić, Linić te naravno Nikica Gabrić. Gladan vlasti prigrlit će tako sve sebi sklone aktere političke scene, a iz priče neće biti izostavljena niti Holy, koliko god se trudila tvrditi suprotnom. Jasno je dakle, da su karte posložene, a hoće li narod zagristi ostaje za vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije