Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Grmoja

HDZ se bojao Ivice Todorića

Nikola Grmoja
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
13.10.2017.
u 10:02

“Plenkoviću je više stalo do vlastite pozicije nego do toga gdje će biti Hrvatska. Možda je to opasnije nego da je korumpiran...”

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, govori o lex Agrokor, povjerenstvu za Agrokor...

Uime Mosta član ste saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru, što očekujete od tog povjerenstva, dosad su sva ta tijela bila samo politička pozornica?

Nadam se da će povjerenstvo barem omogućiti da stvari koje su se događale u Agrokoru postanu predmet javnosti i da dođu svjedoci vremena i pomognu nam rasvijetliti situaciju. Ne uzdam se u zaključke povjerenstva jer HDZ i SDP u njemu imaju većinu. Borić je najavio stav HDZ-a – ako se pokrene kazneni postupak, povjerenstvo treba prestati s radom. To je smiješan argument jer se ne bavimo kaznenom odgovornošću Ivice Todorića i uprave Agrokora u lažiranju bilanci, nego okolnostima koje su dovele do stvaranja takvog Agrokora. Očito je namjera HDZ-a opstruirati rad povjerenstva.

Koga ćete vi kao Mostov predstavnik u povjerenstvu pozvati kao svjedoka?

Predložit ću sve šefove institucija o kojima je Most govorio i protiv kojih smo podigli kaznene prijave, a još ću inzistirati da svjedok bude i Božo Petrov jer je jedini sudionik priče o Agrokoru koji je detaljno ispričao što se događalo u razdoblju do donošenja lex Agrokor.

Iz svega što je Petrov govorio proizlazi da je on premijera i ministre uputio u to kakvo je stanje u Agrokoru. Mislite li da oni to zaista nisu znali?

Mislim da se HDZ nije želio petljati u Agrokor, da ih je bilo strah otvoriti to pitanje. Uostalom, imaju i ministra koji je došao iz Agrokora, pa su sva pitanja o tom koncernu htjeli gurnuti ustranu. Osim u slučajevima kad bi Ivica Todorić došao sa zahtjevom da mu se odobri kredit HBOR-a, kao što je bilo s božićnim kreditom. Možda to nije bila namjera, ali definitivno je dosadašnje vlade bilo strah Todorića. Nemam nikakvih dokaza da je HDZ nešto zataškavao. Međutim, ignorirali su problem i govorili nam da dižemo paniku bez razloga.

SDP ponovno traži opoziv ministra Marića, ali sad i potpredsjednice Dalić. Hoće li Most podržati tu inicijativu?

Ne želimo biti doživljeni kao destruktivci, ljudi kojima je namjera samo rušiti Vladu. Vlada ima većinu u Saboru, drugo je pitanje kako je ona sastavljena, a sada je najveća odgovornost na premijeru Plenkoviću. Postavlja se pitanje zašto je Plenković na sastanku u Vladi 28. veljače pitao Marića kako se može pomoći koncernu, znači premijer je ministra financija namjerno doveo u sukob interesa jer je istodobno Marić javno govorio da se izuzeo iz svih situacija vezanih uz Agrokor. Ako je istinita tvrdnja da je Marić u premijerovo ime 3. ožujka išao na sastanak s Todorićem, što tvrdi Todorić, a Marić nije demantirao, to govori da je odgovornost na premijeru. Kada dođe do glasanja, bit ćemo protiv Marića jer smo zbog toga i otišli iz Vlade.

Apsolutno stojite iza lex Agrokor?

Pametnijeg prijedloga nije bilo, a moralo se nešto brzo poduzeti. Postoji odgovornost ministra Marića što prije nije upozorio na situaciju u Agrokoru, onda bi se možda našao bolji način rješavanja problema. Novo je pitanje jesu li u tom brzom rješavanju problema napravljene pogreške ili je možda, što govori Bernardić, bila namjera da se roll up kreditom, koji nije bio predviđen s lex Agrokor, nekome pogoduje. Most nikad nije čuo da će se primijeniti roll up kredit i to je primijenjeno nakon što smo mi izašli iz Vlade.

Teško je očekivati da bi u suprotnom itko i dalje kreditirao Agrokor?

Pitanje je, da. Ali pitanje je i to je li izvanredni povjerenik Ramljak ispitao i druge mogućnosti. Problematično je što se Ramljak s ljudima iz Knighthead fonda sastajao i prije negoli je postao povjerenik, što je s tim fondom imao veze i u TLM-u.

Kad bismo rezimirali, lex Agrokor bio je potreban, ali je pitanje je li u cijelom procesu došlo do nenamjernih ili namjernih pogrešaka?

Da, pitanje je jesu li se “uštekale” neke interesne skupine koje na slomu Agrokora žele profitirati. Ili su se dogodile pogreške zbog kojih bi političke posljedice mogli imati premijer i potpredsjednica Vlade.

Kakvo je vaše mišljenje o premijeru Plenkoviću?

Prvo, Most nikada nije tvrdio da premijer štiti Todorića, nego da štiti kriminal u Agrokoru. Ali ne zato što bi on od toga imao koristi ili zato što je kriminalac, nego zato što je čovjek koji pošto-poto želi sačuvati svoju poziciju. On sklapa kompromise s raznim strujama u HDZ-u i s drugim političkim opcijama. Isključivo ga zanima njegova slika u javnosti. Dojam o Plenkoviću stekao sam na sastanku prije samog izglasavanja Vlade u Saboru, kada još nisu bili dogovoreni detalji zajedničkog programa Vlade HDZ-a i Mosta. Tada nam je Plenković rekao; što ste došli prije mog najvažnijeg dana u životu, moram pripremati govor. Od zajedničkog programa, bio mu je važniji njegov govor.

Opći je dojam da Plenković nije tip političara koji bi bio sklon korupciji.

Želim vjerovati da nije korumpiran, no više mu je stalo do vlastite pozicije nego do toga gdje će biti Hrvatska. Možda je to opasnije nego da je korumpiran. Jer takva osoba sklapa kompromise s onima koji su korumpirani.

Što mislite o Martini Dalić?

Sve što se pojavljuje oko Ramljaka ne daje mi nadu da je Dalić radila isključivo u interesu našega gospodarstva, moguće je da je bilo namjere da se netko okoristi. Slučaj Peruća primjer je njezine umiješanosti, a vidjeli smo i njezinu reakciju u Saboru.

Plenkoviću se tolerira sve ono što se Karamarku nikada ne bi toleriralo

S HDZ-om je sada u Vladi HNS koji je bio protiv lex Agrokor i za opoziv ministra Marića, a sad će, očito, morati braniti lex.

Da, mislim da je bio jasno dogovoren plan izbacivanja Mosta iz Vlade. To smo znali dva mjeseca prije, Božo Petrov rekao je premijeru Plenkoviću da zna za odluku HDZ-a da će rušiti Most i dogovoriti se s HNS-om. I ja sam to govorio, a Ivan Vrdoljak je tada tvrdio da širim lažne vijesti. Plenković je mislio da će znatno lakše dogovoriti savezništvo s HNS-om, no pritisak javnosti bio je velik. Ali opet ne tako velik kao u vrijeme Tomislava Karamarka.

Da je Karamarko dobio podršku Sauche, bio bi razapet?

Definitivno. To što se tolerira Plenkoviću, Karamarku se nikada ne bi toleriralo.

Zašto se Plenkoviću gotovo sve tolerira?

Ima puno bolji imidž u javnosti, bolje komunicira od Karamarka, a i pozicionirao je HDZ u centru kako bi imao širu bazu stranaka s kojima može koalirati.

Svakako bolje prolazi u medijima i mediji lakše prihvaćaju njegove pogreške, kojih je u zadnje vrijeme sve više. Ušutkava svoje ministre, pogreškom mu izlaze zakoni pa ih za 24 sata povlači, ima problema s vanjskom politikom, pitanje je dokad će mu se gledati kroz prste.

Komentara 20

MI
Mimizo
10:11 13.10.2017.

ovaj grmoja i mostovci toliko su isfrustrirani što im je plenković dao nogu i izjurio iz vlade da lutaju u svojim ocjenama prvo su govorili da hdz štiti gazdu todorića sada da ga se boje što je sljedeće

DD
ddh
18:22 13.10.2017.

Grmoja je jednostavno blesav, a MOST-ovci na neki nacin degenerirani i u principu isti kao i Yugo-Bernardicevci i ostali ljjevicari potpuno izvan kompasa. Oni bi vladali, oni bi odredjivali sto se smije, a sto nesmije. Oni jos uvijek nisu skopcali, da u parlamentarnoj demokraciji vlada onaj kome gradjani daju najvise povjerenja. A tog velikog povjerenja nisu dobili niti MOST-ovci, niti Bernardicevci, niti Marasovci. Njihovo prenamaganje i postavljanje sebe kao nekakve moralne vertikale je izvrtanje pile naopako. Njihov vodja je trcao kod biljeznika, ovjeravao njihov stav, da nece s nikim u koaliciju i naravno to od biljeznika ovjereno obecanje nije odrzao. Isti taj Petrov si organizira jeftini kredit kod HBOR-a preko veze, pa je to u redu. Postavljaju svoje rodijake na rukovodeca mjesta, pa radi toga izmjenjuju i statute. Nude svoje veze Austrijancima naravno za novce i to je valjda posteno. Onaj njihov bivsi ministar laze u vezi s Maricem, pa kad se onda objavi tonska snimka koja dokazuje, da je lagao, onda se on zabunio. Nisu mogli dobiti lokalne izbore niti u njihovom Metkovicu, jer im gradjani ne vjeruju, a oni bi vodili drzavu. Mogu se ti gafofi nabrajati do sutra. Onaj njihov Panenic je izbacen iz Bauhausa jer je krao Styropor, a Bulj je skoro poludio kad su mu predocili njegove makinacije sa stanom i njegovim invaliditetom. Cijela hrpa nije u stanju cuvati niti jedno stado ovaca, a sole pamet svima i svakome.

DU
Deleted user
10:59 13.10.2017.

Jesenti milu bigulicu (i premilu čak), sve mi se nekako čini da je Veliki Gazda Todorić Ivek svojim "originalnim" i "kreativnim" poslovanjem i nehotice zabio posljednji čavao u lijes tajkunizacije gospodarstva na hrvatski način, dovevši tako i sve druge manje ili veće domaće tajkune u jako nezgodan pa i nemoguć položaj (zbog te grozne medvjeđe usluge trebali bi ga ti dični dečki nabiti na ražanj). Naime, nakon Agrogorove propasti, koja je neminovna bez obzira na optimistične izjave Ramljak Antišine i Dalić Martiničine, državne se institucije više neće moći a pogotovo smjeti ponašati namjerno nemarno i korumpirano te godinama žmiriti na divovski gospdarski kriminal od kojega se sad tresu temelji države. Rečeno onako pučki, svako zlo za neko dobro. Možda nakon ovoga otrježnjujućega (katarzičnog) iskustva Hrvatska jednog dana ipak postane koliko-toliko uređena država. Pogotovo ako se donose pravedan i suvremen izborni zakon koji će zauvijek onemogućiti da u Hrvatsku sabor zasjednu besprizorni i od svakog sadržaja ispražnjeni tipovi (i "tipušice") poput Stazića, Grbina, Marasa, Glavaševića, Beljaka, Vrdoljaka, Mrak Taritašice, "grofa" Beus Richemberga, Pusićke, Pupovca, Radina, Opačićke, Sinčića, Pernara, Bulja i desetaka njima sličnih. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije