Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADA RASPLET

HDZ: Pupovac svojim izjavama šteti Srbima

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
29.08.2019.
u 13:38

Premijer Plenković i šef SDSS-a uskoro će razgovarati nakon što je Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH

Premijer Andrej Plenković i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac vrlo brzo trebali bi se sastati i razgovarati nakon što je Pupovac današnju Hrvatsku usporedio s NDH i označio je kao faktor nestabilnosti u susjedstvu. Plenković je na pitanja novinara očekuje li od Milorada Pupovca da povuče sporne izjave te je li moguć raspad koalicije, odgovorio da će tek razgovarati s Pupovcem.

Pupovac: Još nije nitko zvao...

Odbacio je nagađanja o pritisku članova HDZ-a zbog Pupovčevih izjava.

– Postoji rasprava na vodstvu stranke i stav koji sam iznio i koji je vrlo jasan. Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH, ne može se reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti, mi smo zemlja koja vuče naprijed cijelo susjedstvo jugoistoka Europe, i nema nikakve klime u društvu koja bi bila takva da bi se za nju mogla proglašavati odgovornom Vlada ili HDZ – rekao je Plenković.

Poručio je da se Vlada ne da uvući u spiralu mržnje i da na oštre poruke iz Srbije reagira racionalno i trezveno.

– Znamo što je istina i što je bio Domovinski rat, ali znamo i da smo sada u 2019. godini, da poštujemo sve manjine koje žive s nama u Hrvatskoj, i srpsku manjinu. Želimo da i njihovi politički predstavnici budu dio parlamentarne većine i daju svoj doprinos razvoju hrvatskog društva – rekao je Plenković.

Milorad Pupovac jučer je rekao da će tek odlučiti o daljnjim koracima i da SDSS još nitko nije zvao na sastanak. Iako se desnica uskomešala nakon Pupovčevih izjava, iz svega što je Plenković jučer izjavio sasvim je izgledno da neće biti potresa u odnosima između HDZ-a i SDSS-a, odnosno da HDZ neće tražiti raskid suradnje u parlamentarnoj većini s SDSS-om.

To potvrđuju i neformalni izvori koji kažu da je kojim slučajem bila namjera raskidati suradnju HDZ-a i SDSS-a, onda bi se to već nakon preksinoćnjeg sastanka u HDZ-u znalo. Iako bi HDZ-ova većina u Saboru preživjela i bez SDSS-a, zasad nema nikakvih naznaka da bi Plenković razvrgavao političke veze s predstavnicima srpske manjine. Nema ni naznaka da bi SDSS samoinicijativno izišao iz većine.

Iako Plenkovićevi oponenti u HDZ-u likuju zbog Pupovčevih izjava koje na desnici izazivaju napade na predsjednika HDZ-a, izvori iz te stranke neslužbeno kažu da Pupovac svojim izjavama više štete čini srpskoj nacionalnoj manjini nego samom HDZ-u, odnosno Plenkoviću.

Nema opravdanja za nasilje

– Pupovac bi morao napokon prestati s oštrim ocjenama i uspoređivanjem Hrvatske s fašističkim režimima jer time iritira ljude, pa ne čudi da to neke usijane glave dodatno inspirira da napadaju pripadnike srpske nacionalne manjine. To su osjetljive stvari i sam Pupovac bi morao biti odgovoran za riječi koje izgovara. To ne opravdava ni jedan oblik nasilja, ali može biti dodatni okidač – smatra izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

Nije prvi put da se moraju “peglati” odnosi između Plenkovića i Pupovca zbog Pupovčevih izjava koje Hrvatsku stavljaju u kontekst podržavateljice fašističkih modela, ali HDZ-ova većina sa tri zastupnika srpske manjine ipak je preživjela. Ponekad se stječe dojam da su takvi sukobi inscenirani kako bi kod svojih birača profitirali i HDZ i SDSS, ali to su samo nedokazane teze...

Komentara 23

Avatar MADO
MADO
14:27 29.08.2019.

Srpska politika "glavom kroz zid" završila je tako što je bombardirana Srbija, dok ih je Haag osudio na 1200 godina zatvora. Nažalost, oni danas vode potpuno istu politiku.

CW
cwed17
14:34 29.08.2019.

Pa pupovac je totalno izgubio kompas i podredio se Vucicu i ekipi

VB
vbn20
14:36 29.08.2019.

E moj pupi nisi ti niciji predstavnik vise zaboravio si da Beograd nije u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije