Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROBAROMETAR

HDZ se vratio na prvo mjesto, Plenkoviću skočila popularnost

Foto: Crobarometar/Nova TV
1/9
25.03.2020.
u 20:42

Politički analitičar Krešimir Macan kaže kako je jasno po svemu da je dobra reakcija Vlade na koronavirus bila presudna za promjenu trendova u korist Vlade i Andreja Plenkovića

Najjača stranka ponovno je HDZ. Da su danas izbori, prema najnovijem Crobarometru koji je za Novu TV izradila agencija Ipsos vladajući HDZ imao 25,2 posto potpore, dok je SDP koji je zadnjih nekoliko mjeseci bio prva stranka sada na 23,7 posto potpore. Još samo jedna stranka prelazi izborni prag i to Domovinski pokret Miroslava Škore koji bilježi rast  i ima potporu od 12,5 posto.

Sve ostale stranke bore se za političko preživljavanje. Najbolje među njima stoji Most s potporom od 4,4 posto, Živi zid ima potporu od 3 posto, HSU je na 2,9 posto, a Pametno na 2,3 posto. Nova stranka Ivana Pernara ima potporu 1,9 posto ispitanika, a stranka Milana Bandića 1,7 posto. IDS je na 1,6 posto, HNS i HSS svaki imaju po 1,3 posto dok je Zelena lista na 1,1 posto potpore. Rastu neodlučni i sada ih je 6,8 posto.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Raste potpora Vladi očito zbog borbe protiv korona virusa te treba istaknuti kako u istraživanje koje je rađeno od 1. Do 20. ožujka nije uključne potres u Zagrebu kao i vladine gospodarske mjere. Uglavnom ne podupire rad Vlade 51 posto ispitanika, ali je zato u porastu postotak onih koji podupiru radu Vlade i koji iznosi 37 posto.

Isto tako 59 posto ispitanika drži da Hrvatska ide u pogršenom smjeru, a 27 posto iz drži da ide u dobrom smjeru. 

Predsjednik države Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar u zemlji. O njemu pozitivan dojam ima 58 posto ispitanika, a njih 32 posto ima negativan dojam. Na drugom je mjestu premijer Andrej Plenković o kojemu pozitivan dojam ima 54 posto ispitanika što je rast u odnosu na ranije mjesece.

O Miroslavu Škori pozitivan dojam ima 52 posto ispitanika, a njih 37 posto ima negativan dojam. Na četvrtom je mjestu Božo Petrov o kojem pozitivno mišljenje ima 42 posto ispitanika,a negativno 39 dok o šefu oporbe Davoru Bernardiću negativan dojam ima 48 posto ispitanika, a pozitivan samo 34 posto anketiranih.

Foto: Crobarometar/Nova TV

Ispitanici su kazali i što misle o mandatu predsjednika države Zorana Milanovića. Njih 48 posto uglavnom odobrava njegov rad dok njih 31 posto ne odobrava. Ured predsjednika i dalje je najbolje ocijenjena institucija. Ima čvrstu trojku. Vlada je dobila ocjenu 2,6, a sabor 1,9.

Politički analitičar Krešimir Macan kaže kako je jasno po svemu da je dobra reakcija Vlade na koronavirus bila presudna za promjenu trendova u korist Vlade i Andreja Plenkovića, prvenstveno zaslugama sjajnih komunikatora iz Kriznog stožera. 

- S tim da treba uzeti u obzir da je anketa još nije obuhvatila sve efekte izbora u HDZu niti potres u Zagrebu. Vidi se očita promjena raspoloženja javnosti prema vladi u svim kategorijama na pozitivno, i osobno za Andreja Plenkovica.  Formira se jasno novi desni blok Domovinski blok Miroslava Škore i Mosta, čime raste koalicijski potencijal desnice da sastavi vladu na izborima krajem godine. Korupcija kao tema je ustupila mjesto ekonomskoj situaciji, što može ići u korist recimo Milana Bandića. No, kriza je neviđena, svaki krivi potez može sve preokrenuti u trenutku - drži Macan.

Politički analitičar Božo Skoko kaže kako je HDZ imao očekivano rast iz dva razloga: uspješno je završio unutarstranačke izbore čime je maknut fokus sa vlastitih razmirica i bavljenja samih sobom te se Vlada, posebice ministri zdravstva i unutarnjih poslova, a potom obrane i financija, uspješno nose s izazovima korona virusa i kriznom situacijom koja je zahvatila sve segmente života i rada u Hrvatskoj - kaže Skoko.

Vlast se do sada držala prilično suvereno u upravljanju krizom i to građani honoriraju. 

1/21

- Međutim, kako se vrijeme bude odmicalo, kako građani budu postajali sve nestrpljiviji u sve većim ograničenjima, a gospodarstvo sve više tonulo, i očekivanja će biti veća, pa dobro upravljanje zdravstvenim sektorom neće biti dovoljno za daljnji rast. Tako se HDZ nalazi na ozbiljnom ispitu - ili će iskoristiti krizu i pretvoriti ju u priliku kroz izravniju potporu poduzetnicima, ozbiljnije reforme gospodarstva i sl. Ili će postati žrtva ozbiljnih posljedica koje bi mogao donijeti pad prihoda u gospodarstvu i slom turističke sezone - kaže Skoko.

Ova kriza će, drži Skoko, ozbiljno utjecati na resetiranje odnosa na stranačkoj sceni. Svi oni koji ne budu u stanju ponuditi ozbiljna rješenja, kako kroz ljude tako i programe, već ostanu samo na kritikama i doskocicama, bit ce, kaže, stvar prošlosti. 

- A kriza bi mogla izbaciti i neku potpuno novu opciju, za koju definitivno ima mjesta, a koje trenutačno uopće nema na listi istraživanja- zaključuje Skoko.

Ključne riječi

Komentara 88

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
21:13 25.03.2020.

Korona nije samo pošast za gospodarstvo i zdravlje. Veća šteta je opstanak dvaju tumora hrvatskog naroda: HDZ i SDP.

FU
furest
20:47 25.03.2020.

Ne kuzim ,na zadnjem istrazivanju je hdz ima o 26 a sdp 29 , posto , naznam kako se tu moze govoriti o rastu hdz , ,po brojkama ispada da su i hdz i sdp pali u odnosu na zadnje istrazivanje

Avatar Matija22
Matija22
20:27 25.03.2020.

haha opet će adezeovci preveslat narod s koronom i onda opet počinje krađa hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije