Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u varaždinu

HDZ-ova koalicija osvojila najviše mandata, a čak tri stranke proglasile pobjedu!

Mario Habek
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
01.06.2015.
u 23:00

Koalicija HDZ-a osvojila je 43 od ukupno 150 mandata, SDP je išao samostalno na izbore i osvojio je 33 mandata, koalicija HNS-a 32, Reformisti 31...

Čak tri strane proglasile su pobjedu na nedjeljnim izborima za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu, izborima koji, zbog nevažnosti mjesnih odbora i male izlaznosti (oko 14 posto) i nemaju drugu ulogu osim ocrtavanja trendova na političkoj sceni. Pobjednicima se smatraju u HDZ-u čija je koalicija osvojila najviše mandata, 43 od ukupno 150, gotovo dvostruko više nego prije četiri godine. U SDP-u, pak, ističu da su samostalno izašli pred birače te osvojili 33 mandata (2011. godine 35), pojedinačno najviše. U HNS-u, čija je koalicija sa 32 mandata gotovo prepolovila podršku otprije četiri godine, kažu kako je nacionalna koalicija pobijedila HDZ-ovu jer HNS ima prevlast u četiri od 16 mjesnih odbora, a SDP u još tri.

– Ovi su rezultati još jedna potvrda potrebe zajedničkog izlaska Kukuriku koalicije na iduće parlamentarne izbore – rekao je Predrag Štromar, županijski šef HNS-a.

Zbrojili svu ljevicu?

– Štromar može zbrajati glasove koga hoće, a zbrojio je, izgleda, svu ljevicu, ali vidljivo je da je HDZ dobio najviše glasova i najviše mandata. Nije ni čudo, jer što god Kukuriku koalicija u Varaždinu ugleda, to uvene. Nisu zbrinuli bale u Brezju, afera Stanovi tek je načeta, a Hypo banka i država mogu blokirati gradski proračun kad se sjete. Na velika zvona najavljivali su Varaždin kao europsku prijestolnicu kulture, no i to je propalo – izjavio je Anđelko Stričak, šef županijskog HDZ-a.

– Kad bi se zbrojio rezultat stranaka ljevice i centra, jasno je da je Varaždin i dalje lijevi grad. Pritom je SDP najjača stranka, što nam daje odličan stranački i koalicijski potencijal za sljedeće izbore – kazao je Mario Habek, županijski šef SDP-a.

Tko će s kime koalirati

Pobjedu jedini nisu proglasili Čačićevi reformisti, koji su osvojili 31 mandat, onoliko koliko je "usfalilo" HNS-u, a upravo bi oni mogli biti jezičac na vagi operativne prevlasti u mjesnim odborima. O tome s kime će koalirati ovisi vlast u većini njih.

– O tome još nismo donijeli odluku. Želimo da se poštuje volja građana i da ne bude političke trgovine, a poruka je jasna – građani hoće lijevi centar – kazala je potpredsjednica reformista Natalija Martinčević

Dodala je kako su najbolji rezultat postigli u sedam mjesnih odbora na užem gradskom području, i to bez političkog marketinga, dok su HNS-a i HDZ-a bile pune radiostanice, lokalne novine i televizija.

S obzirom na to da je koalicija reformista s HNS-om potpuno isključena, moguća je samo sa SDP-om, HSLS-om (ima pet mandata), ORaH-om (jedan mandat) i nezavisnim listama (pet mandata). A s HDZ-om?

– Još o tome nismo razgovarali, ali nije isključeno – kazao je Stričak.

>>Štromar: HDZ iskorištava instituciju Predsjednice RH za svoju političku promidžbu

>>HDZ u Varaždinu ostvario najbolji rezultat od 1990-ih

Komentara 20

Avatar zabadalo5
zabadalo5
23:28 01.06.2015.

Stvar je jasna, onaj tko osvoji najviše mandata je pobjednik, u ovom slučaju iskrene čestitke pobjedniku! HDZ-ovoj koaliciji, samo hrabro i dalje!

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
23:20 01.06.2015.

ovakav rasplet koji se odigrao u utvrdi HNS-a.... očekujem i u utvrdi SDPa... u Rijeci....

UI
Uvijek_iskreno
23:16 01.06.2015.

Bravo za HDZ! Novo vrijeme, nova snaga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije