Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2021. u 10:00

Na parlamentarnim izborima za tri godine HDZ će se sučeliti s novim političkim protivnikom s ljevice, grupacijom oko Možemo!

Kad se sve oduzme i doda, svi uspjesi i neuspjesi HDZ-a na ovogodišnjim lokalnim izborima, HDZ ostaje velika hrvatska politička stranka. Oni su najveći i, premda su mnogi to najavljivali, ni približno ne dijele sudbinu svojega do jučer glavnog političkog protivnika SDP-a. Za razliku od SDP-a, HDZ nije stranka u nestajanju. No ono što je već primjetan trend jest to da je HDZ nagrizen i da tamo kamo je išao s već isluženim kadrovima nema više blistavih pobjeda u prvom krugu.

To se najviše odnosi na područje srednje Dalmacije, gdje je do sada HDZ i na lokalnim i na parlamentarnim izborima hametice tukao sve. No prošao je, primjerice, jako dobro u slavonskim sredinama, pogotovo u Osijeku, u kojem potpredsjednik stranke Ivan Anušić i njegov mladi kandidat za gradonačelnika Ivan Radić (33) nastupaju pobjednički. Stvar je u pristupu. Anušić i Radić domaći su ljudi koji se ponašaju kao da im je samo stalo do Slavonije, što i jest poanta lokalnih izbora, a dizanju njihova rejtinga među Slavoncima zasigurno je pridonio i određeni Anušićev prkos u odnosu na šefa stranke Andreja Plenkovića.

Anušić se nije libio pred izbore čak i javno poručiti da mu se ne sviđa što HDZ na državnoj razini koalira sa SDSS-om. I očito je to bila pjesma koju su tradicionalni birači HDZ-a u Slavoniji željeli čuti. Nije prošlo ni nametanje iz stranačke centrale u Zagrebu kandidata za gradonačelnika Vukovara, rezultat čega jest velika potpora birača Ivanu Penavi, jednom od najpoznatijih prebjega iz Plenkovićeva HDZ-a. Istina je da je HDZ i dalje velika stranka, ali s ozbiljnim problemima, s manjkom novih lidera, što jest ozbiljan poremećaj i važno za planiranje budućnosti.

Nema više glatkih pobjeda u šibenskom i zadarskom kraju. U drugom krugu HDZ će se tamo morati jako potruditi, kao i u Splitu. Da stranačka središnjica primjenjuje tu pogrešnu koncepciju te voli određivati kadrove koji možda i nisu prvi izbor lokalnog HDZ-a, najbolje se vidi na primjeru Zagreba. Davor Filipović bio je izravan izbor Andreja Plenkovića i njegova stranačkog vrha, njegov rezultat je slab, nije prošao u drugi krug i to je još jedan dokaz da ubuduće HDZ mora birati kandidate za izbore s više sluha za “teren”. Možda zvuči apsurdno, no poprilično dobar rezultat Miroslava Škore i njegov ulazak u drugi krug spasit će obraz desnih birača u Zagrebu. U Zagrebu HDZ nije već dugo na vlasti, ali dok je bio živ Milan Bandić, on jest bio u svojevrsnom paktu i imao je svoj udjel u raspodjeli političke moći i svega onoga što uz to ide.

U sljedeće četiri godine HDZ u Zagrebu više neće imati ni privid takve barem djelomične moći. Ono što vrh HDZ-a iz ovih izbora može zaključiti jest nužnost potrage za novim licima, dokazanima u svojim sredinama i poslovima, jer već se sad vidi da će se na parlamentarnim izborima za tri godine sučeliti s jednim sasvim novim političkim protivnikom s ljevice, grupacijom oformljenom oko Možemo!. Dokažu li oni iz svoje utvrde u Zagrebu da funkcioniraju i znaju upravljati, nema nikakvih dvojbi da će željeti svoje velike političke apetite sukobiti s HDZ-om i na nacionalnoj razini.

>> VEČERNJI TV Ankica Mamić o rezultatima izbora

Ključne riječi

Komentara 18

TU
Tutlek1234
10:29 17.05.2021.

HDZ nikad nije bila demokratska stranka jer su im vođe nametane. HDZ je orktroirana stranka u kojoj je osobni interes na prvom mjestu. Zato nema nikakve štete što slabi HDZ i sestrinska im KLIJENTELISTIČKA stranka SDP.

Avatar Crni labud
Crni labud
10:13 17.05.2021.

Sve navedeno stoji osim da je Možemo politički neprijatelj Plenkošenku. Plenkošenko i Možemo su sklopili pakt o nenapadanju, zajednički neprijatelj im je Škoro a zajednički sponzor Tedeschi.

PP
pp
11:38 17.05.2021.

Već sad treba promovirati Vanđelića kao kandidata za izbore za četiri godine. Tako se to radi. Nakon Škore gradonačelnika vrijeme je za Vanđelića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije