Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIMI MEDIA

HDZ o presudi prema kojoj trebaju platiti više od 10 milijuna kuna: 'Žalit ćemo se'

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
13.11.2020.
u 11:59

"Naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela", priopćili su.

Danas su na sudu u Zagrebu u ponovljenom postupku osuđeni bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, njegovi nekadašnji suradnici, ali i HDZ.

Ivo Sanader, Branka Pavošević i Mladen Barišić nepravomoćno su proglašeni krivima, a HDZ je proglašen odgovornim te mu je izrečena novčana kazna od 3.5 milijuna kuna. Oduzima im se imovinska korist od 14.7 milijuna kuna ostvarena kaznenim djelima, dva milijuna kuna deponirana kod suda i 300 tisuća eura deponiranih kod Ministarstva financija.

Sud je naložio da HDZ uplati 10.359 milijuna kuna u korist proračuna u roku od 15 dana.

Iz HDZ-a komentirali su presudu.

"Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine.

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika. Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.

S obzirom na to da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela", priopćili su.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
12:16 13.11.2020.

Pa dragi premijeru,tvoja i lijeva i desna ruka u vladi,znaju gdjesu pohranili nekoliko desetina milijona eura,u starnim bankama,i drzavama,pa posalji Sadnadarove segrete,oni znaju disu pare(novci),i dgjesu ih pohranili,i plati tih 10-ak milijonceka,da se vas smrad i sramota dalje ne sire.

Avatar Krile102
Krile102
12:31 13.11.2020.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.... a tko je izabrao Sanadera? Tko mu je pljeskao i vikao " Ivo , Ivo"?Tko ga je u Saboru držao na vlasti dizao ruke ne razmišljajući ? Tko ga je postavio za Premijera i dao mu ovlasti ? Tko je odobravao svaku njegovu ideju ?

DU
Deleted user
12:07 13.11.2020.

Čudno, kada vam je Bačić nosio crne torbe onda se niste žalili! Kada ste sa ukradenom lovom financirali glasove u BiH nije vam smetalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije