Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon imenovanja Daniela Markića

HDZ: Neka se premijer sad pobrine za privredu i investicije

03.10.2015., Zagreb - U velikoj dvorani Zagrebackog velesajma odrzana proslava 25. obljetnice Mladezi HDZ-a. Tomislav Karamarko, Josip Bilaver.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
30.03.2016.
u 10:43

Formira li se nova politička osovina predsjednica – premijer, mimo Tomislava Karamarka?

Nakon četiri dana šutnje napokon se oglasio Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, o imenovanju novog ravnatelja SOA-e Daniela Markića. Na svom Facebook profilu objavio je post u kojem je poslao znakovite poruke premijeru Tihomiru Oreškoviću i jasno dao do znanja da je nezadovoljan izborom Markića za ravnatelja SOA-e, a još više time što je kadroviranje u SOA-i trajalo gotovo dva mjeseca.

Premijer još ima podršku

Iako pomirljiva tona, Karamarko je, prevedeno, premijeru poručio kako očekuje da se Orešković sada uhvati posla zbog kojeg je doveden, a to su gospodarstvo i investicije te da premijer još ima podršku HDZ-a kao najveće parlamentarne stranke, ali uz dodatak: “kada je ne bude imao, on više neće biti predsjednik Vlade”. Time je Karamarko, očito, podsjetio premijera da bez HDZ-ovih ruku u Saboru ne može ništa i da o HDZ-u ovisi dokad će biti na poziciji premijera. To se poklapa s porukama iz vrha HDZ-a, o kojima je Večernji list prvi pisao, da nisu isključeni ni izvanredni parlamentarni izbori ako se odnosi u Vladi, točnije odnosi Oreškovića i Karamarka ne korigiraju. Izravna prijetnja izborima sada je ipak izostala, a ako Karamarko zaista i razmišlja o rušenju Vlade, od toga neće biti ništa do završetka izbora u HDZ-u.

Karamarko je napisao kako je njegova želja bila da se o novom ravnatelju SOA-e postigne dogovor na razini cijele Vlade, no da se to nije dogodilo jer je premijer odlučio sam predložiti svog kandidata.

– Iako predloženi kandidat nije moj izbor, nisam dovodio niti ću dovoditi u pitanje formalno pravo predsjednika Vlade da sam predloži svog kandidata – napisao je Karamarko. Iako premijer prema Ustavu zajedno s predsjednicom imenuje i razrješuje šefa tajne službe, dakle o tome se ne mora ni s kim dogovarati, naši sugovornici objašnjavaju da se zbog specifične situacije u kojoj Vladu čine HDZ, Most i nestranački premijer, moglo ići ka konsenzusu.

– Imenovanja u sigurnosno-obavještajnom sustavu još su jedno pitanje o kojem se predugo donosila odluka, a sada kada je i ono konačno riješeno, očekujem da se premijer posveti ključnim temama zbog kojih je i dobio povjerenje HDZ-a, prije svega gospodarstvu i investicijama – piše u objavi prvog potpredsjednika Vlade.

Kada se zna da je Daniel Markić izbor premijera Oreškovića, a da je on Karamarku neprihvatljiv jer u HDZ-u smatraju da je na njegov izbor utjecao razriješeni šef SOA-e Lozančić, čiju je smjenu još prije gotovo dva mjeseca zatražila predsjednica K. Grabar-Kitarović, a da je Pjer Šimunović, novi šef Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, izbor predsjednice RH – nametnulo se pitanje jesu li premijer i predsjednica nakon dvomjesečne “tihe mise” ponovno uspostavili pakt iz kojeg je eliminiran Karamarko?

Na prvu bi se mogao stvoriti takav zaključak, no da će predsjednica potpisati imenovanje Markića, unatoč Karamarkovu protivljenju, bilo je, zapravo, očekivano. Bilo je iluzorno očekivati da bi predsjednica, nakon što je premijeru poslala zahtjev za razrješenje Lozančića usred njegove novinske konferencije i nakon što je gotovo dva mjeseca čekala da premijer stavi potpis na njegovu smjenu, sada otvarala još jednu frontu i protivila se Markićevu imenovanju. Umjesto toga, potpisala je premijerov prijedlog za ravnatelja SOA-e i zauzvrat dobila njegovu podršku za svog kandidata – Pjera Šimunovića – za šefa UVNS-a. Izvori bliski predsjednici RH tumače da je priča s Lozančićem bila izolirani slučaj u odnosima K. Grabar-Kitarović i premijera te da su njeni odnosi s Vladom i tijekom dva mjeseca iščekivanja Lozančićeve smjene bili korektni. Objašnjavaju da je početna situacija bila i rezultat nesporazuma koji nisu neobični u startu suradnje kada počesto dolazi do šumova u komunikaciji zbog nedovoljnog međusobnog poznavanja.

Predsjednica se drži Ustava

– Predsjednica ne ulazi u odnose unutar Vlade, s pozicije državnice njoj je najvažnija stabilnost države koja je iznad stranačkih interesa. Predsjednica se drži ustavnih ovlasti prema kojima ona i premijer supotpisuju imenovanje šefa SOA-e i nije ulazila u to je li se premijer, kada je predložio Markića, o tome s nekim dogovarao – rekao je naš sugovornik. 

>>Tihomir Orešković još ima podršku HDZ-a, a kad je ne bude imao, više neće biti premijer

>>Lozančić odlazi, novi ravnatelj SOA-e bit će Daniel Markić?

Komentara 101

AN
ave.nevio
11:14 30.03.2016.

Trebamo se okrenuti razvoju gospodarstva, a ne da premijer dođe u Rijeku bez znanja ljudi iz stranke koji su ga doveli do te pozicije, da se i ne javi! Premijer je časno mjesto koje se političkom borbom dobiva!

SO
Somelier
11:00 30.03.2016.

Iva Puljić - Šego piše da zašto je Orešković ostao imun na prijetnje HDZ-a.Ženska je nešto pobrkala. Karamarko je svoju izjavu dao dosta kasnije kada su predsjednica i premijer već potpisali imenovanje novoga šefa tajnih službi. Šta može drugo Oreškovićć sada nego da šuti i da čeka šta će biti kada se završe izbori u HDZ-u i HNS-u ili da dođe pameti.

MM
mali mate56
11:15 30.03.2016.

Sad se vidi tko je na čijoj strani, Tim zaboravio tko ga uzeo za ruku i stavio na mjesto premijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije