Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

HDZ neće moći slagati Josipoviću ured jer mu za izmjene treba SDP

josipović
PIXSELL
26.05.2010.
u 19:58

Josipović će se sastati s premijerkom J. Kosor kada se ona vrati iz SAD-a te se nada da će se dogovoriti da slaganje Ureda ostane u domeni predsjednika

Je li na vidiku još jedna borba između vladajućega HDZ-a i predsjednika Republike Ive Josipovića? Riječ je o pitanju treba li Sabor određivati broj predsjednikovih savjetnika, zakonom, ili to treba činiti predsjednik sam, kako je to bilo do sada. Predsjednik Josipović uvjeren je da će se pitanje tko donosi odluke o sastavu Ureda predsjednika na kraju riješiti dogovorom i da će i dalje predsjednik države moći sam uređivati sastav svog ureda.

Valja reći da je nedavno Vladimir Šeks, kao predsjednik saborskoga Odbora za Ustav, otkrio kako “vladajuća većina misli da to pitanje treba riješiti zakonom”, što znači da bi vladajuća većina određivala sastav Ureda predsjednika Republike i broj njegovih savjetnika. Dakle, i u Ustavu bi ostala odredba koja daje takvu ovlast Saboru, koju Sabor u deset godina nije iskoristio.

Nema razloga za spor
– Sastat ću se s premijerkom Jadrankom Kosor ubrzo nakon što se ona vrati iz SAD-a pa ćemo, uz ostale teme, razgovarati i o tome. Mislim da nema nikakva razloga da se o tome sporimo. Moje je stajalište jasno, a to pokazuje i dosadašnja praksa da je najbolje da predsjednik Republike sam uređuje sastav Ureda, kao što to čini, uostalom, i Vlada – kaže predsjednik.

Iz njegovih riječi moglo bi se iščitati da, ako je Šeks i poželio malo zapapriti predsjedniku, morat će drugačije razmišljati kad se šefica HDZ-a i Vlade vrati iz SAD-a.
Nakon što je Josipović nedavno poentirao na gafu HDZ-a koji se ogriješio o neovisnost odvjetništva zatraživši stegovni postupak protiv odvjetnika Ante Nobila, ne bi bilo neobično da Šeks poželi uzvratiti udarac.

No, i SDP traži da se briše ustavna odredba koja omogućuje Saboru donošenje zakona o Uredu predsjednika, a bez SDP-ovih glasova nema ni ustavnih promjena, sve bi dakle zaista moglo završiti dogovorom po kojem bi predsjednik i dalje donosio pravilnik o svom uredu. Esdepeovac Josip Leko kaže da predsjednik sam mora odlučivati o svom uredu i da će SDP na tome inzistirati.

– Vladajuća većina već ionako odlučuje o proračunu predsjednika države, pa se na taj način može zaustaviti eventualna rastrošnost i prevelik broj suradnika – kaže Leko ističući i kako savjetnici predsjednika nemaju nikakvih ovlasti osim poslova koje im daje sam predsjednik Republike.

Desetljeće bez odredbe
Razgovori o ustavnim promjenama nastavljaju se nakon što uskoro u Saboru bude usvojen nacrt Ustava. Podsjetimo i da je priča o tome tko odlučuje o Uredu predsjednika počela kad je nedavno Ustavni sud podsjetio Sabor da cijelo desetljeće nije ostvarena ustavna odredba prema kojoj to pitanje mora biti uređeno zakonom. Sad je, u sklopu ostalih ustavnih promjena, prilika da se to uredi.

Komentara 51

PR
Protivcenzure
13:41 27.05.2010.

lijepo je rekao jaci sve samo ona još nije shvatila.

Avatar comparator
comparator
13:46 27.05.2010.

Uzorak bez vrijednosti.

KU
kumajela
20:40 26.05.2010.

Treba mu odrediti skrbnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije