Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori o Vladi

HDZ: Ne damo šefa Sabora, ali može potpredsjednik

most
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
06.10.2016.
u 08:12

Most bi kao prvog čovjeka Sabora želio Petrova jer smatraju da HDZ ne može držati sve tri ključne pozicije u državi...

Pregovori HDZ-a i Mosta, odnosno dogovor o budućoj Vladi ovisi isključivo o poziciji predsjednika Sabora. Most ne odustaje od te funkcije, barem su takve neslužbene informacije stizale iz te opcije jučer uoči nastavka pregovora, a u HDZ-u su pojedini izvori istovremeno neslužbeno tvrdili da Mostu neće prepustiti tu poziciju ni pod cijenu prekida pregovora. Pregovori su, dakle, u fazi ili-ili, odnosno uzmi ili ostavi.

Odustali bi od ministarstva

HDZ-ova zadnja ponuda Mostu glasi: pet ministarstava, potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Sabora. Do zaključenja ovog izdanja još su trajali razgovori HDZ-a i Mosta. U slučaju prekida pregovora s Mostom, HDZ-ov plan B je sastavljanje Vlade s manjincima i HSS-om (tu su i Bandićevi zastupnici itd.), a plan C je Vlada s HNS-om, moguće i manjinska.

Iako je Most osvojio 13 mandata, a u saborskom klubu će s prebjegom iz Živog zida imati 14 zastupnika, inzistira na mjestu predsjednika Sabora jer smatra da nije u redu da sve tri ključne pozicije u državi ima HDZ. Dakle, da šef HDZ-a Andrej Plenković bude premijer, da je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je bila HDZ-ova kandidatkinja, predsjednica RH te da i predsjednik Sabora bude u HDZ-ovoj kvoti. Osim toga, u Mostu drže da bi se dvije ključne pozicije – premijerska i šefa Sabora – trebale podijeliti između starijeg partnera odnosno HDZ-a i Mosta kao mlađeg partnera. Prema informacijama iz Mosta, šef Sabora bio bi Božo Petrov. Most je, čulo se neslužbeno jučer, spreman odustati od jednog ministarstva (navodno bilo kojeg) kako bi zauzvrat dobio poziciju šefa parlamenta, ali ne odriču se mjesta potpredsjednika Vlade. Svih ovih dana Andrej Plenković javno je govorio da su sve funkcije, pa i pozicija predsjednika parlamenta na stolu. Međutim, jučerašnje informacije iz HDZ-a govorile su da je Mostovo inzistiranje na šefu Sabora ucjena i da Plenković na ucjene neće pristati.

– Ni pod cijenu prekida pregovora HDZ neće Mostu dati funkciju šefa Sabora. To nema nigdje u svijetu da mlađi partner s 13 mandata dobije drugu poziciju u državi – rekao je naš izvor blizak Andreju Plenkoviću.

Da su u HDZ-u podijeljeni oko buduće suradnje s Mostom, svjedoče i informacije prema kojima nisu svi vodeći ljudi u HDZ-u za tu opciju, premda su svjesni da su ostale opcije (s HSS-om i HNS-om) još lošije rješenje. Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, veliki je pristaša dogovora s Mostom jer smatra da jedino u dogovoru s tom opcijom HDZ može imati stabilnu Vladu. U Mostu se tijekom pregovora moglo čuti da imaju dojam da HDZ-u treba samo alibi za prekid pregovora kako bi s HSS-om ili HNS-om dogovorili novu Vladu. Te dvije opcije na dispoziciji su držali HDZ-ov veterani Vladimir Šeks i Tomislav Čuljak.

Mogućnost manjinske Vlade

Premda HDZ, i da puknu pregovori s Mostom, može imati 76, a i nešto više potpisa za formiranje Vlade, to je vrlo tijesna parlamentarna većina koja ne bi jamčila stabilnu Vladu. Suradnja s HSS-om i HNS-om za HDZ je dvosjekli mač jer je HSS uoči izbora okrenuo leđa HDZ-u i na izbore izišao sa SDP-om, dok su HNS i HDZ svjetonazorski različite stranke. Postoji mogućnost manjinske Vlade, dakle da HNS podržava HDZ-ovu Vladu, ali HDZ-u je otpočetka Most bio strateški partner s kojim je želio formirati Vladu. U svakom slučaju HDZ u ponedjeljak kani predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović odnijeti 76 potpisa, s Mostom ili bez njega. Plan je i da se 14. listopada na konstituirajućoj sjednici Sabora predstavi i nova Vlada, sve ovisi kako će završiti zadnje runde pregovora.     

>> Plenković: Do petka bismo mogli imati cjeloviti dogovor. Petrov: Bit će zanimljivo na Nacionalnom vijeću

>> Novi prijedlog: Za poziciju predsjednika Sabora Most spreman odreći se jednog ministarstva

Komentara 66

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
08:46 06.10.2016.

Dva ministarstva i za Petrova mjesto drugog podpredsjednika, ne dajte im vise!

KR
krka
08:56 06.10.2016.

gospodine Plenkoviću, dosta je terora manjine Metkovskih SKOJ-evaca nad večinom, večinom koja je tvojoj stranci dala 66 mandata, naspram ovih čudaka sa 13 mandata. osječam da mudro postupaš, uzmi na našu stranu maksimalan broj ruku, radi pošteno u interesu građana,, naredi svima da u petak kada se donose oduke i zakoni obavezno budu u Saboru!!!!!! SRETNO gospodine premijeru!

CR
CROLINDA
09:23 06.10.2016.

tuge i buga već dvadeset godinica - po djelima i po propustima ćete ih prepoznati- poluprikrivena Kumrovečka škola i jedni i drugi i treći i četvrti.......već dvadeset godinica - mogli ste i vi komotno kampanju početi s Trga mašala-zločinca Titata kao neki koji se barem nisu ni pravili da nemaju takve izdajničke nakaradne i nazadujuće sentimente u kućnom odgoju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije