Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na povjerenstvo

HDZ narušio nepristranost DIP-a izborom četvrtog člana

Đuro Sessa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.04.2019.
u 16:45

Ovakve su izjave o DIP-u vrlo neutemeljene i neprimjerene i urušavaju dignitet tijela koje je do sada pokazalo i dokazalo da ne podliježe nikakvom strančarenju – kaže Sessa.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) najviše je tijelo koje nadgleda sve izborne procese u državi, zbog čega se inzistira na njegovoj nepristranosti. Kako bi se izbjegao presudan utjecaj jedne političke opcije na izbor članova DIP-a, zakonom je zato propisano da po tri njegova člana Sabor bira na prijedlog vladajućih i oporbe.

I takva odredba savršeno je funkcionirala do ovog tjedna, kada je HDZ zaključio da bi, zbog lutanja nekih stranaka iz političkog bloka u blok, mogao podebljati vlastiti utjecaj na izbor članova DIP-a. Pa su umjesto članice koja je u DIP 2011. godine izabrana na prijedlog HNS-a, odlučili sami predložiti zamjenu, iako u DIP-u sjedi već troje članove koji su 2015. godine izabrani na prijedlog HDZ-a. Ravnoteža koju zahtijeva zakon time bi, očito, bila narušena, no u HDZ-u tvrde da su Dragutina Vreska predložili u DIP zato što je tako htio njihov tadašnji koalicijski partner HSS, koji više nije s njima.

I Vresk potvrđuje njihovu priču i kaže kako je “99,99 posto siguran da je to bio HSS”. Međutim, Vresk u HSS-u nije od 2007., a i po zakonu bi trebao biti profesionalac. HDZ, pak, ovakvim manevrom pokazuje da baš i ne vjeruje u nepristranost i profesionalnost članova DIP-a, nego od njih očekuje da se mijenjaju ovisno o tome s kim je u koaliciji stranka u kojoj su nekad bili. Slično razmišlja i oporba, koja je HDZ optužila da “od DIP-a radi HIP”.

Takve izjave ljute predsjednika DIP-a i Vrhovnog suda Đuru Sessu. – Ovakve su izjave o DIP-u vrlo neutemeljene i neprimjerene i urušavaju dignitet tijela koje je do sada pokazalo i dokazalo da ne podliježe nikakvom strančarenju – kaže Sessa. 

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
zip123
20:15 13.04.2019.

Ma nije valjda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije