Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA SUZDRŽANOSTI

HDZ nakon Šljivančanina ne 
diže glas protiv Vučića u EPP-u

EPP
Foto: DPA/PIXSELL
13.02.2017.
u 19:05

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač nije bio prisutan u dvorani, a HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica nije govorila

Nitko uime HDZ-a nije digao glas kada se na Političkoj skupštini Europske pučke stranke (EPP) pokušalo problematizirati pojavljivanje pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina na skupovima “sestrinske” im Srpske napredne stranke, otkrivaju za Večernji list dva izvora upoznata s raspravama na tom zatvorenom sastanku pučana 23. i 24. siječnja u Bruxellesu.

Samo prešli preko teme

Kako neslužbeno doznajemo, jedan njemački demokršćanin u svom je govoru problematizirao Šljivančaninova pojavljivanja na skupovima vladajuće stranke u Srbiji, kojoj je na čelu premijer Aleksandar Vučić i koja je nedavno primljena u pridruženo članstvo EPP-a.

Nitko iz HDZ-a nije se na to nadovezao, iako je Šljivančanin ratni zločin za koji je pravomoćno osuđen počinio u Hrvatskoj, nad žrtvama koje su mahom bili hrvatske nacionalnosti. 

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač uopće nije bio prisutan u dvorani, a HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica bila je ondje, ali nije govorila. Na primjedbu njemačkog člana, predsjednik EPP-a Joseph Daul pokušao je zatražiti objašnjenje nekog od predstavnika SNS-a, no nikoga takvog nije bilo u dvorani pa je Daul ubrzo odlučio prijeći preko te teme i prebaciti raspravu o tome na sastanak radne skupine koji se održavao sutradan. Na tom sastanku, međutim, više nitko nije ni spominjao problem Šljivančanina, ondje nije bilo nikoga iz HDZ-a da kaže koju riječ, pa je sve prošlo bez objašnjenja i rasprave.

Vučićev SNS i dalje u redovima europskih pučana tretiraju kao uzornu novu pridruženu članicu, a HDZ za potrebe hrvatske javnosti kritizira, no na samim sastancima u EPP-u šuti i ne problematizira očigledne primjere antieuropskog ponašanja SNS-a u Srbiji. Poštivanje pravomoćnih presuda Haaškog suda, inače, jedan je od uvjeta koje bi Srbija trebala ispuniti u svojim pregovorima s EU. 

Sestrinska stranka

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković često spominje pripadnost EPP-u kao nešto zbog čega se HDZ-ov glas u Europi glasnije čuje, no kad se na Političkoj skupštini ukazala prilika da dignu glas protiv sestrinske stranke koja veliča ratne zločince, HDZ je ostao nečujan

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pravda se da nije mogao biti na sjednici Političke skupštine EPP-a jer se vraćao iz Washingtona, u kojem je tri dana prije nazočio inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa i jer je morao biti u Saboru na raspravi o državnom proračunu. 

– Sada se vidi da je HDZ ispravno postupio kada jedini nije bio za primanje Srpske napredne stranke kao pridružene članice u Europsku pučku stranku. 
Ispravnost toga stava potvrđuje i nedavno sudjelovanje Veselina Šljivančanina na tribini u organizaciji SNS-a, što je uvreda za sve žrtve Vukovara – kaže Kovač, no ne odgovara na pitanje zbog čega se ni on ni itko drugi iz HDZ-a na samoj Političkoj skupštini EPP-a ne javlja za riječ s takvim 
stavom.    

>>  Na predavanju Veselina Šljivančanina pretučeni aktivisti udruge za ljudska prava Srbije

>> Miro Kovač na Srbiji se spretno brendira kao jastreb HDZ-a

Komentara 10

DU
Deleted user
19:41 13.02.2017.

hehehe to oni malo u Hrvatskoj dignu glas radi svojih biraca a vani sasvim druga prica.....

PI
pinkec
20:42 13.02.2017.

Mozda ima jos neko objasnjenje? Ministre Stier, pustite LGBT, PRIDE Parade, plagijatora Djikica i sl. drugima da razglabaju sa novinarima, a Vi i Vlada RH, radite ono sto je najbitnije za Hrvatsku drzavu!

ER
EroK
21:39 13.02.2017.

Hvala gosp. Josephu Daulu, ali gosp. Stier je bio jako zauzet sa izajavma o tzv. napadu ili ja sam misljenja, samo je rijec o samoreklamiranju LGBT-a a gosp. Plenkovic je bio jako zauzet sa odgovorima Djikicu, Milanovicu, Dacicu i slicnima,nima, pa su propustili pripremiti svoje predstavnike, koji nisu reagirali u ovom vrlo vaznom umomentu. Tko zna koliko je takvih glavnih momenata proslo, dok ih VL zadrzava sa ovim glupim i zlim neprijateljskim podbacivanjima. Mi gubimo toliko vazne momente, a oni profitiraju jer nas uspiju uvijek nekako smesti i zadrzati. Probudite se velebni politicari. Pokazite sa djelima a ne prepucavanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije