Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijevremeni izbori

HDZ je spreman za izbore, ali radije će ih izbjeći

Andrej Plenković
Kristina Štedula Fabac/PIXSELL
07.09.2018.
u 07:00

Oporbene stranke koje zazivaju prijevremene izbore mole Boga da do izbora ne dođe jer je jedino HDZ spreman za te izbore, rekao je Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a.

Tijesna HDZ-ova većina u Saboru vrlo će se lako riješiti po receptu predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića – ako se netko od zastupnika razboli, glasanja neće biti. Eventualne prehlade i temperature sabornika mogle bi postati tim kobnije za HDZ-ovu većinu jer bi u slučaju povratka Darka Milinovića u Sabor broj zastupnika koji podržava Vladu mogao pasti na graničnih 76 ruku.

U vrhu HDZ-a, točnije i premijer Plenković i politički tajnik Kuščević, kažu da su spremni na sve scenarije i da ih novi izbori ne bi zatekli nespremne. No, za sada vjeruju da je većina stabilna i da će Vlada raditi do idućih redovnih parlamentarnih izbora. A što bi Hrvatskoj donijeli eventualni izvanredni parlamentarni izbori? Prije svega, izbori bi se održali prema postojećim pravilima jer je još u tijeku pregled potpisa koje je inicijativa “Narod odlučuje” prikupila za referendum o izmjeni izbornih pravila. Osim pitanja koje se odnosi na prava manjinskih zastupnika, izvjesno je da bi taj referendum koji podrazumijeva prekrajanje izbornih jedinica, smanjivanje izbornog praga, uvođenje tri preferencijska glasa itd. mogao biti održan. Drugo, ti bi izbori bili prilika i šefu HDZ-a Plenkoviću i šefu SDP-a Bernardiću da očiste svoje redove od stranačkih nepoželjnika. Iako je Plenković prije dvije godine, kada je postao šef HDZ-a, slagao liste za Sabor, one su tada bile formirane u okolnostima njegova svježeg dolaska na čelo HDZ-a.

Davor Bernardić, budući da je naslijedio Milanovićeve ljude u Klubu SDP-a, imao bi priliku s lista maknuti sve milanovićevce koji ga uporno ruše otkad je preuzeo stranku. Treće, Plenkoviću se iz dana u dan otvaraju novi detalji afere Agrokor, premda je najveću krizu kada je otkrivena grupa Borg prebrodio, pa se čini da bi osvajanjem novog mandata (ako bi mogao ponoviti pobjedu) stekao novi legitimitet i novu snagu. U HDZ-u su uvjereni da bi na novim izborima profitirali u smislu broja zastupnika čemu bi najviše pripomogla katastrofalna situacija u oporbenom SDP-u. U nekom trenutku situacija će se morati stabilizirati i u SDP-u, to će vjerojatno biti nakon izbora novog predsjednika, a tada će HDZ-u situacija za izbore biti znatno teža. Četvrto, u ovom trenutku izbori odgovaraju Živom zidu, pa i Mostu, te bi se mogao očekivati rast ovih stranaka. S tim strankama teško bi bilo tko sastavio novu vlast, pa nije isključeno da bi eventualni novi izbori donijeli i veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. Rast Živog zida i Mosta vjerojatno je i jedan od većih motiva Plenkoviću zašto se ne bi odlučio na nove izbore unatoč klimavoj većini koju ima u Saboru.

Osim toga, HDZ je već jednom prošao kalvariju rušenja vlastite Vlade u vrijeme Tomislava Karamarka (premda su nakon toga profitirali na izborima s Plenkovićem), pa je i to kočnica koja sputava vrh HDZ-a da stabilniju većinu potraži na novim parlamentarnim izborima. Ako se analiziraju izjave Plenkovića i Kuščevića, iz njih je vrlo jasno da oni ne otklanjaju mogućnost novih izbora pogotovo da bi otklonili dojam da se HDZ slučajno boji i te mogućnosti. No, činjenica da se ni rasturenom oporbenom SDP-u ne ide na izbore i da dobar dio aktualnih (odmetnutih) zastupnika raznih stranaka vjerojatno više nikada neće vidjeti Sabor najveće je ljepilo koje će klimavu Plenkovićevu većinu održati na okupu. Da je najava iz HDZ-a izbačenog Darka Milinovića o mogućem povratku u Sabor, čime bi Plenkovićeva većina pala na 76 ruku, ipak imala odjeka u HDZ-u, svjedoči i jučerašnji sastanak HDZ-a s koalicijskim partnerima s kojeg je ranije izašao Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, i imao potrebu ustvrditi da su se partneri izjasnili da podržavaju Vladu te da je većina od 77 zastupnika stabilna.

– Naše oporbene stranke koje zazivaju prijevremene izbore mole Boga da do izbora ne dođe jer je jedino HDZ spreman za te izbore – rekao je Bačić. Kuščević je jučer pak ironično rekao da će, ako se nešto i dogodi, premijer biti gospodin Pernar, a ne gospodin Plenković. Bit će netko drugi predsjednik Sabora i stvar je riješena...

Pogledajte video: HSS predlaže zakon o ispitivanju porijekla imovine

Komentara 40

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:42 07.09.2018.

SDP ce jos dugo podrzavati vladu samo da ne dodje do novih izbora iako tvrde suprotno, pa laganje im je u genima.. Karamarko je obavio cijeli posao , Plenkovic ih reformira , njihov podmladak bjeze u ZZ i Mobst (boljee bi im bilo ujedinjenje u "stranka tatinih sinova),

DU
Deleted user
11:25 07.09.2018.

Bio bi lud kada bi izbjegao takvu priliku trenutak kada se sve stranke svađaju a najveća od njih SDP se raspada po šavovima. To je fantastična prilika dobiti konačno više od 77 glasova samo za HDZ... Da li mi see to sviđa, ne, koji bi mogli spasiti državu u sadašnjem prikazu parlamentarnih stranaka, niti jedna. Sve je to skup egomanijaka koji gledaju samo svoje interese. Brine me popustljivost vlasti prema fašističkim hordama koje polagano izlaze na svjetlo dana.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:14 07.09.2018.

Dobri ekonomski rezultati su uvijek garancija za dobivanje izbora. Narodu je dosta beskorisnog populizma i beskorisnih populista sto sjede po parlamentima , neradnika koji ne pridonose drustvu niti jednog centa (kod nas lipe). Skupi, vise na drzavnoj sisi a beskorisnijii negativci od malog gradjanina koji prima socijalu. U sijeloj Europi dolaze dani borbe protiv populizma , do EU izbora ce ih pregaziti kod nas stradati ZZ i most, neke desne strancice bez plana i ekonomskog programa. Internet trolovi tu nista ne mogu promjeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije