Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladajuća stranka dovršila izbore

HDZ izabrao ključne igrače za nadolazeće lokalne izbore

Zagreb: Andrej Plenkoivć dao izjavu medijima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
24.11.2020.
u 08:32

U većini drugih sredina pobjednik je bio jasan već i zbog činjenice da se za čelnu funkciju uglavnom “natjecao” samo jedan kandidat.

HDZ-ove županijske, gradske i općinske organizacije izabrale su u nedjelju svoje predsjednike i potpredsjednike, prvi put po sustavu jedan član – jedan glas, a u mnogim bi se sredinama moglo dodati i – jedan kandidat. Posebnih iznenađenja na izborima nije bilo. Stranka je, kao i toliko puta dosad, u najvećoj mjeri poslušala upute stranačke središnjice, koja se pak odlučila na čuvanje starih odnosa i struktura na svim razinama. Da se previše nije marilo za načelo supsidijarnosti, po kojem se o lokalnim vodstvima odlučuje na lokalnoj razini, zorno su pokazale i izjave Andreja Plenkovića.

Četiri potpredsjednika

Na sam izborni dan primjerice, Plenković je u televizijske kamere članstvu jasno dao do znanja koga želi vidjeti na čelu organizacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jednoj od rijetkih u kojoj su se za šefovsku poziciju natjecala dva kandidata. U većini drugih sredina pobjednik je bio jasan već i zbog činjenice da se za čelnu funkciju uglavnom “natjecao” samo jedan kandidat. Tako je bilo i u Zagrebu, gdje je odabir stranačkog vrha pao na Mislava Hermana, uz kojega su “u paketu” ponuđena i četvorica potpredsjednika – Zvonimir Milas, Frane Barbarić, Ante Plazonić i Mario Župan.

Izborom potpredsjednika se, uz jačanje utjecaja središnjice, očito nastojalo pokriti i interese struja u zagrebačkom HDZ-u, uključujući i onu blisku gradonačelniku Milanu Bandiću, pa u Zagrebu zasad ne treba očekivati dramatičnu promjenu u politici stranke. Svojevrsno iznenađenje bila je izjava Mislava Hermana na izborni dan kojom je potvrdio da je spreman ući u utrku za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju, odluči li tako zagrebačka organizacija HDZ-a.

Hermana naime malo tko doživljava kao čovjeka koji bi u utrci za gradonačelnika mogao konkurirati Milanu Bandiću. Dapače, zagrebački HDZ-ovci govore kako bi njegov izbor za HDZ-ova gradonačelničkog kandidata značio da se stranka još jednom odlučila za alibi kandidata, odnosno radije za čuvanje Bandićeve pozicije nego da riskira da vlast u Zagrebu preuzme ljevica.

HDZ ostaje uz Bandića?

Koliko je HDZ-u stalo do rušenja Bandića pokazuje i Hermanova najava da suradnja s Bandićem ide dalje, unatoč najnovijim optužbama vezanim uz enormni rast troškova za sljemensku žičaru. Podsjetimo, iz HDZ-a su proteklih dana stizale informacije da na kandidaturu za gradonačelnika stranka nagovara Damira Vanđelića, šefa Fonda za obnovu Zagreba, no pitanje je kolike bi šanse i on imao ako bi ga podupirala stranka koja će, očito, do zadnjeg dana stajati uz korupcijskim aferama “načetog” gradonačelnika. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

JU
Judita
08:52 24.11.2020.

Nadam se da će HDZ napokon imati kvalitetnog kandidata u Zagrebu, ostali ne obećavaju...

MA
manipulacija
09:01 24.11.2020.

HDZ kao najveća stranka definitivno ima najveće šanse za odabir pravih kandidata

DU
Deleted user
10:27 24.11.2020.

Tko sa Bandićem tikve sadi, peći će kolače!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije