Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija u HDZ-u

Slavonija i Dalmacija za ratifikaciju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
19.03.2018.
u 13:54

Plenković je dobio podršku tri županijske organizacije HDZ-a za Istanbulsku, no podrška nije tako unisona kako nastoje prikazati

Vrh HDZ-a rastrčao se po županijskim organizacijama tražeći potporu za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Plenković je osobno bio u HDZ-u Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, dok je glavni tajnik Jandroković subotu proveo u osječko-baranjskom HDZ-u, nedjelju u virovitičko-podravskoj organizaciji, a danas je na redu HDZ Međimurske županije.

– Tri velike i važne županijske organizacije, dvije dalmatinske i jedna slavonska, podržavaju ratifikaciju, i to je tek početak. Toliko o tome da ne kontroliramo teren – komentirao je izvor iz vrha HDZ-a učinke uvjeravanja na terenu da Istanbulska konvencija ne sadrži rodnu ideologiju.

Žele ‘umiriti Vasu i Ivanu’

U vrhu stranke vjeruju da će, kada ljudima objasne što je zapravo Istanbulska konvencija, otkloniti “manipulacije o rodnoj ideologiji” koje smatraju pokušajem desnog spektra da uđe u prostor HDZ-a. U tom kontekstu najavljuju i interpretativnu izjavu u zakonu o ratifikaciji, u kojoj će pisati da Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju, a naš izvor računa kako će time razuvjeriti članove da će se u zakone ili edukaciju u školama implementirati išta što bi imalo veze s rodnom ideologijom.

– Tom izjavom želimo umiriti Vasu (Brkića nap. a.) i Ivanu (Maletić nap. a.) – ironičan je izvor iz vrha HDZ-a koji, očito, zamjenika šefa HDZ-a i potpredsjednicu stranke, kojima je dan naputak da ne daju intervjue o Istanbulskoj, ipak smatra utjecajnima. Za vrh HDZ-a vjerojatno je posebno neugodno što je i zastupnik Miroslav Tuđman protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

– Da sam protiv ratifikacije, jasno sam rekao na sastanku Kluba HDZ-a. Naravno, apsolutno nisam protiv osude nasilja nad ženama, ali pod ovakvim uvjetima, kada se rodna filozofija provlači kroz Konvenciju, nisam za ratifikaciju. Za očekivati je da ćemo se u implementaciji Konvencije u naše zakonodavstvo susretati s rodnom filozofijom. A to ne mogu prihvatiti – rekao nam je Tuđman. Ni situacija u županijskim organizacijama nije tako unisona kako prezentira vrh HDZ-a. Saborski zastupnik Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, i član županijske organizacije, za Večernji je rekao da je on i dalje pri svom stavu da mu rodna ideologija koja se, po njemu, promovira u toj konvenciji nije prihvatljiva.

– I u raspravi na sastanku ŽO-a s predsjednikom stranke rekao sam da mi je neprihvatljivo da je rod društveni konstrukt, priznajem jedino prirodne zakone, a to je da se rod ne može odvajati od spola – rekao nam je Škorić. U raspravi su, kako doznajemo, sudjelovali brojni članovi te organizacije, poput zastupnika Ante Babića (isto se ranije deklarirao da je protiv), no organizacija je na kraju jednoglasno podržala da se ide u ratifikaciju. Međutim, na glasanju nisu bili svi članovi, poput Škorića i još nekih, jer se istodobno održavala i obljetnica HDZ-a Dugopolje pa su ranije napustili sastanak.

‘Elita’ će prihvatiti

Ratifikaciju Konvencije podržala je i dubrovačko-neretvanska organizacija HDZ-a. O ratifikaciji se, doduše, tamo nije glasovalo, no predsjednik organizacije Branko Bačić kaže da za to i nije bilo potrebe, budući da je o temi raspravljalo dosta članova, a da se protiv ratifikacije izjasnio samo jedan. Budući da jedini protivnik Konvencije nije zastupnik, HDZ u ovoj županiji očito neće imati poteškoća kada Konvencija dođe na raspravu u Saboru.

Da bi terenska akcija vrha HDZ-a mogla imati određenog uspjeha, smatraju i protivnici Istanbulske.

– Moguće je neke ljude pridobiti zbog interesa, da “elita” bude za, no pitanje je hoće li to prihvatiti i naši ljudi u bazi – komentirao nam je jedan od viđenijih “skeptika”, koji je uvjeren da je način na koji je vrh HDZ-a krenuo u čitav proces temu gurnuo na teren emocija, što bi stranku na kraju moglo koštati podrške birača.

Komentara 135

SO
SoloHan
14:07 19.03.2018.

Komitet obilazi organizacije i donosi im mišljenje, o je značajan odmak od nekih mračnih vremena kad su organizacije išle u komitet po mišljenje

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:11 19.03.2018.

agrument je da su sve krivo shvatili kak i Papa Franjo,profesori medicine te uvaženI Akademici .

HL
Hladan
14:14 19.03.2018.

I ja sam za ratifikaciju.............MINIMALNE PLAĆE NA BAR 3.500 KN! Lopovi jedni zločinački, prodavači magle!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije