Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMIST LJUBO JURČIĆ

HDZ i SDP ne nude ništa što bi povećalo nacionalni dohodak

Zagreb: U hotelu Westin održana je 14. konvencija hrvatskih izvoznika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
25.06.2020.
u 17:30

Hrvatska se od korone ne može oporaviti za godinu dana bez novog pristupa

Ekonomist Ljubo Jurčić nositelj je izborne liste Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića u prvoj izbornoj jedinici.

Kakve su nam šanse da se od gubitaka u koroni oporavimo u nekom razumnom roku od godinu-dvije?

Postoje različite mjere oporavka. Mi smo tek prošle godine dostigli realnu veličinu gospodarstva iz 2008. Prosjek grupe europskih zemalja u koju pripada i Hrvatska je 30 posto iznad 2008. Dakle mi smo i prije korone imali veliki problem s gospodarskom politikom i, posljedično, s gospodarskom strukturom, tj. domaćom proizvodnjom. Korona je zasad rasvijetlila samo manji dio hrvatskih problema. Odgovor je – Hrvatska se ne može oporaviti za godinu dana od posljedica korone. Ako ne promijenimo pristup ekonomskoj politici, Hrvatska će nastaviti tonuti gospodarski i demografski, kako je i tonula i prije korone, samo sada s puno nižeg nivoa. Nižeg oko 15 posto. Potkraj godine, vjerojatno ćemo se vratiti na razinu iz 2005. godine.

Male stranke trebale su biti korektiv starijeg koalicijskog partnera, no pokazalo se da vode računa samo o sebi?

To je problem hrvatske politike. Politika stvara strukturu gospodarstva, a struktura gospodarstva povratno mijenja strukturu društva i političku strukturu. Prevelik dio političara, jednako u velikim i malim strankama, kroz politiku vidi rješenje za sebe, a premali je broj onih koji su sposobni rješavati društvene probleme ili imaju rješenje za razvoj Hrvatske. U Hrvatskoj se stvorila politička dimenzija, odnosno scena, koja je izgradila svoju predstavu i retoriku, koja nema nimalo veze s hrvatskom stvarnošću, hrvatskim problemima a najmanje s politikama za rješenje tih problema i razvoj. Strašno!

Kako to da ste opet na izbornoj listi? Niste li se umorili od prethodnih pokušaja?

Već sam više od 40 godina, vidljivo i nevidljivo, na hrvatskoj političko-ekonomskoj sceni. Kao znanstvenik bavim se isto toliko vremena hrvatskim, europskim i svjetskim gospodarstvom, a proteklih 20-ak godina i geoekonomikom i geopolitikom. Taj moj rad realizira se kroz nastavna, znanstvena, popularna i politička predavanja i praktičan rad. Ne možete potpuno razumjeti politiku i ekonomiju ako je proučavate samo izvana, ako niste u nju uključeni. Ja sam imao tu sreću da sam to postigao. Uz znanje ekonomije i politike, puno se nauči o psihologiji ponašanja pojedinaca u stvarnom životu, koje nikakvim znanstvenim metodama ne možete potpuno otkriti.

Stranka Milana Bandića bila je uspješnija u postizbornoj “kupovini” zastupnika nego na samim izborima. Kakva su vam očekivanja?

Stranka Milana Bandića ponaša se kao i svaki politički subjekt u hrvatskom okruženju. Politika je umijeće mogućeg, uvijek s ciljem osvajanja ili barem sudjelovanja u vlasti. Postoje šanse za zastupnike iz zagrebačkih izbornih jedinica.

Što kažete za programe dviju vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a?

To su politički, odnosno politikantski programi jer su građeni prema političkoj sceni koju su sami kreirali, a ne prema stvarnim potrebama Hrvatske, prema realnoj socijalnoj i gospodarskoj strukturi. Ekonomski se ne mogu ocjenjivati jer u programima nisu zadovoljeni osnovni ekonomski principi funkcioniranja gospodarstva. Uglavnom, obećava se veći dohodak s ciljem zadovoljavanja pojedine društvene skupine radi dobivanja glasova. Problem je što je hrvatski nacionalni dohodak (hrvatska proizvodnja) među najnižima u EU i što u programima nema ni naznake kako ga povećati. Samo raspodjela onoga što se nekim automatizmom stvara

Komentara 6

DU
Deleted user
17:35 25.06.2020.

prodati inu ..kraljeznicu hr gospodarstva za 500 mil dolara je obicno poklanjanje...sramota

KA
karinmedaje
17:35 25.06.2020.

bandić je problem a ne riješenje, a ovo za dohodak ima pravo...

BI
bitanga99gizdava99
13:34 26.06.2020.

bravo Ljubo! Sretno u privatnom životu i u političkom životu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije