Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za eu izbore

HDZ i SDP bez partnera – Plenkovića će ojačati, Bernardiću ključni

Ivana Maletić i Dubravka Šuica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
05.11.2018.
u 16:33

Idući euroizbori koji se održavaju koncem svibnja bit će prvo odmjeravanje snaga na političkoj sceni i odredit će sudbinu nekih političkih aktera

Za nešto više od pola godine odigrat će se prvi pravi test odmjeravanja snaga na političkoj sceni – izbori za 12 mjesta u Europskom parlamentu. Iako su za većinu građana to najmanje zanimljivi izbori, ako je suditi po izlaznosti na njih, ovi pred nama koji se održavaju koncem svibnja iduće godine mogli bi odrediti političku sudbinu nekih političkih aktera.

Učvršćivanje pozicije

Prvi put do sada dvije najveće političke opcije HDZ i SDP na europske izbore će bez partnera.

– HDZ će vjerojatno samostalno izići na euroizbore budući da imamo puno sjajnih potencijalnih kandidata za izbore – kazao je nedavno premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. Iste planove imaju i u nikad slabijem SDP-u koji si ovog puta nikako ne može dozvoliti “darežljivost”. I dok su za Plenkovića ti izbori prilika da glatkom pobjedom, koja mu se, s obzirom na rejting, i smiješi, učvrsti svoju poziciju u stranci, za šefa SDP-a Davora Bernardića, ako uopće preživi na čelu stranke do njih, oni su biti ili ne biti.

Nije tajna da je i sam Bernardić više puta u vodstvu stranke tražio mir upravo do europskih izbora, a dio ljudi iz vodstva SDP-a i otvoreno zagovara opciju da se Bernardića doista ruši tek ako ne ispuni zadani cilj na tim izborima. Iz istih se izvora iz SDP-a može čuti i kako će sve ispod tri mandata, koliko je stranka zapravo osvojila na prošlim izborima, biti tretirano kao neuspjeh.

– Za HDZ EU izbori su važni jer se vladajuća stranka na njima može konsolidirati. Ako na njima prođu dobro, a izgleda da hoće, onda to onemogućuje sve iduće ozbiljne napade u HDZ-u na Plenkovića. S druge strane, za Bernardića ti izbori znače preživljavanje iako je šef SDP-a već pet puta praktički bio politički mrtav te je svaki put to preživio – smatra pak politički analitičar Žarko Puhovski.
I on se slaže da bi osvajanje manje od tri mandata za SDP bio neuspjeh iako je, drži, teško očekivati da će ta stranka ponoviti uspjeh sa zadnjih izbora.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Samostalno će, kako stvari trenutačno stoje, na europske izbore i Most, koji na njih izlazi prvi put, i Živi zid, ali, izgleda, i HNS koji ima problema s pronalaženjem potencijalnih partnera. Neslužbeno se čuje da su se prije ljeta nudili Amsterdamskoj koaliciji, dok je u njoj još uvijek bila i stranka Pametno, ali su bili odbijeni. A teško je očekivati i da će se HNS naći u izglednoj novoj Amsterdamskoj koaliciji u kojoj će, uz IDS, GLAS i PGŽ, biti i HSS. Pregovori te četvorke upravo su u tijeku, a zadnja istraživanja pokazuju da taj savez s HSS-om prag od 6,5 do 7 posto, koliko bi moglo potrebno za jedan mandat u Europarlamentu, sigurno prelazi. Nije nemoguće ni da Amsterdamska koalicija dobije i dva mandata, ali ni da im račune pomrsi nova nada Dalija Orešković ako iziđe na te izbore.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Alibi za nove koalicije

– Kad bi se u Amsterdamskoj koaliciji odlučili da prvi na listi bude Krešo Beljak, a ne Anka Mrak Taritaš, koja mi djeluje potrošeno, šansu za mandat, možda i dva, imaju – smatra Puhovski.

Naglašava i kako svi najavljeni samostalni izlasci na euroizbore idu naruku HDZ-u.

– Svi idu samostalno i svi time rade za HDZ jer mnogi neće prijeći prag. Zbog toga mislim da će ti izbori biti i test, ali i alibi svim tim strankama, koje sada odu na izbore samostalno i dožive fijasko, da se pred parlamentarne opet nađu u raznim koalicijama – objašnjava Puhovski.

>> Pogledajte što su Krešo Beljak i Davor Bernardić rekli o osnivanju Povjerenstva

Komentara 29

Avatar korona
korona
17:08 05.11.2018.

Po Žarku Puhovskom ne bi nitko drugi smio uči u Evropu osim komunista,jugoslavenčina i ostalih kojekakvih ljevičara.Što j babi milo,to joj se i snilo.

Avatar southman
southman
17:13 05.11.2018.

Opet "pametni" Puhovski !

LI
LizaLimenni
16:52 05.11.2018.

Hdz moze spasiti samo niska izlaznost, glasove rapidno gube. Apis im ostaje jedini spas, kao i s referendumom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije