Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

HDZ i HNS: Ucjena SDP-a je neprihvatljiva!

Branko Bačić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.07.2017.
u 10:31

Mostov Miro Bulj čudi se zašto bi se itko protivio osnivanju povjerenstva i rasvjetljavanju cijele istine oko Agrokora

HDZ i HNS neprihvatljivim su ocijenili, kako su rekli, ucjenu SDP-a, da neće glasovati o izboru tri ustavna suca ako se ne osnuje istražno povjerenstvo o Agrokoru.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio da se u pregovorima postigao konsenzus o ustavnim sucima, te da se HDZ zalaže da Ustavni rad konačno počne raditi u punom sastavu. Zato je, dodaje, bitno pokušati naći neki dogovor do sutrašnjeg glasovanja.

- Prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva koncipiran je tako da obuhvaća vrijeme od nastajanja koncerna od 1991. do danas, što znači da predmet istrage nije samo ova Vlada, vlada Tihomira Oreškovića ili Zorana Milanovića, nego sve vlada prije koje su omogućavale da se stvori takav koncern – primijetio je Bačić. Zbog toga, dodaje, barem 50 zastupnika koji su sudjelovali u dosadašnjim vladama ne bi moglo sjediti u povjerenstvu.

- Najsvrsishodnije je da se omogući DORH-u da se provode istraga do kraja, a kad se završi, ako se ne pokrene kazneni postupak, onda mi u Saboru možemo osnovati istražno povjerenstvo – tvrdi Bačić.

Branko Bačić
1/24

HNS-ov Milorad Batinić dodaje kako se i HNS, poput HDZ-a, protivi osnivanju povjerenstva.

- Interes svih nas je da se rasvijetle okolnosti oko Agrokora i o svemu onome što se piše vezano uz tu kompaniju, no koja je svrha osnivanja povjerenstva. Bilo ih je posljednjih 20-ak godina mnogo, i uglavnom su imala politički kontekst, nisu ništa drugo nego politički sud – kaže Batinić te dodaje kako veliki broj ljudi iz DORH-a trenutno provodi istragu u Agrokoru pa povjerenstvo vidi kao osnivanje paralelnog sustava.

- Izjava Bernardića nam je neprihvatljiva, da se pod isto stavlja izbor sudaca ustavnog suda i formiranje istražnog povjerenstva, ako ćemo to staviti u istu ravan, moramo se zapitati postoji li politička odgovornost, ja znam da postoje političke trgovine, ali meni je to neprihvatljivo – poručuje HNS-ov Batinić.

Mostov Miro Bulj čudi se zašto bi se itko protivio osnivanju povjerenstva i rasvjetljavanju cijele istine oko Agrokora, te naglašava kako je očekivao da će se odluka o osnivanju donijeti jednoglasno. Povezao je to sa sve većim iseljavanjem mladih.

- Ne vidim ni jedan razlog zašto se Bačić i Batinić boje osnivanja povjerenstva. Zašto se bojati govoriti o koncernu koji su napravile političke elite, regulatorima koji su ih nadzirali. Ovo povjerenstvo treba formirati jednoglasno bez bojazni, neka narod zna kako se krala Hrvatska koja je danas praznija nego za Turskog carstva – zaključio je Bulj.

Komentara 25

KO
koraknaprijed
11:59 13.07.2017.

Kako to da MOST i SDP nisu tražili istražno povjernstvo u malverzacije bivšeg ministra Jakovine, on je darovao Todriću preko 600 miliona kuna EU potpore koja je bila namjenjena svim poljoprivrednicima u Hrvatskoj?

HR
Hrvatska
10:49 13.07.2017.

Bulj i Bero glavni u oporbi,i jos Maras. Zato ce i ostati jos dugoo oporba.

DU
Deleted user
13:19 13.07.2017.

Kakvi licemjeri ov SDP-ovci. Koga oni vise pokusavaju ubjediti da su bolji od HDZ-a i ostale politicarske kaljuze.. Istrazno Povjerenstvo za Agrokor bi bilo super, ali isto tako bi bilo zgodno i istrazno povjerenstvo za muljanje sa EU fondovima zaa poljoprivredu u vrijeme vlade SDP-a kao i za muljanje sa kapacitetima za obnovljivu energiju, zbog koje ce nam izmedju ostalog sada i poskupjeti struja. Ist kao sto bi bilo interesantno vidjeti kolike je kvote za obnovljivu poticajnu energiju, ta ista vlada zajedno sa vrdoljakom dodjelila todoricu i njegovoj energetskoj tvrtki .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije