Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u koaliciji

HDZ: HNS spašava obraz. HNS: Spremni smo na raskid!

Andrej Plenković
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.10.2019.
u 20:27

U HNS-u poručuju da će, ako oni izađu iz vladajuće koalicije, HDZ-ovu većinu napustiti i manjinski zastupnik Furio Radin. U toj većini vjerojatno ne bi sudjelovao ni Pupovčev SDSS

Sve opcije su otvorene, poručili su danas iz Vlade izvori bliski premijeru Andreju Plenkoviću na pitanje o najnovijoj krizi između HDZ-a i HNS-a, odnosno jesu li ipak mogući izvanredni izbori. HNS, mlađi koalicijski partner, ponovno stišće HDZ jer, iako su podržali premijerovu najavu povećanja osnovice plaća svima u javnom i državnom sektoru za 6,12 posto, sada ipak traže da u proračunu za iduću godinu bude i novac, odnosno barem kompenzacijske mjere, za izmjenu koeficijenata složenosti poslova učitelja.

Proračun do 15. studenog

Ako to ne bude osigurano u proračunu, u HNS-u tvrde da neće podržati proračun, odnosno da će izaći iz Vlade. Budući da u Vladi kažu da su sve opcije otvorene iz toga se iščitava da bi HDZ ipak mogao pristati na zahtjeve HNS-a jer je dojam da premijer Plenković ne želi izvanredne izbore, ali moguće je, premda je manje vjerojatno, da Plenković odustane od bilo kakvih kompromisa s HNS-om i da idemo na prijevremene izbore. Proračun bi na sjednici Vlade trebao biti u četvrtak, ali u Vladi su danas rekli kako bi mogao biti, ali da još ništa nije definitivno utvrđeno jer imaju vremena za usvajanje temeljnog financijskog dokumenta do 15. studenog. Iz toga se iščitava da ipak ostavljaju vrijeme za dogovor.

– HNS pokušava spasiti svoj obraz jer su već podržali povećanje osnovica plaća svima za 6,12 posto, pa sad izmišljaju tobožnje kompenzacijske mjere kako bi opravdali zašto će podržati proračun. To što u HNS-u rade i spinove koje puštaju u javnost sa sastanaka, posve je neodgovorno – rekao nam je izvor blizak premijeru Plenkoviću. Budući da je Plenković danas otputovao na službeni put u Atenu, razgovori s HNS-om ili sindikatom učitelja neće se nastaviti prije sutra poslijepodne ili eventualno preksutra. S HNS-om konkretan termin nekog novog sastanak nije dogovoren.

U vodstvu HNS-a i danas su tvrdili da će izaći iz Vlade ako u proračunu ne bude novac za kompenzacijske mjere koje će učiteljima omogućiti dodatno povećanje plaće (uz povišicu na osnovicu od 6,12 posto).

– Kakvog smisla ima da Blaženka Divjak sjedi u Vladi s nervoznim učiteljima koji će je prozivati svaki dan. Temelj provođenja kurikularne reforme su zadovoljni učitelji, a učitelji neće biti zadovoljni ako im se ne povećaju koeficijenti. Ali Plenkoviću je važniji njegov ego i rukovodi se osobnim animozitetom prema određenim ljudima. Njega uopće ne zanimaju učitelji, nego će odluku donijeti na temelju toga što njemu više odgovara u HDZ-u. Ako procijeni da mu je bolje ići na parlamentarne izbore prije izbora u HDZ-u, neće pristati na kompenzacijske mjere. Ako procijeni da može prvo ići na izbore u HDZ-u, pa tek onda na parlamentarne, onda će biti dogovora – smatraju u vodstvu HNS-a.

U HNS-u poručuju da će, ako oni izađu iz vladajuće koalicije, HDZ-ovu većinu napustiti i manjinski zastupnik Furio Radin. U toj većini vjerojatno ne bi sudjelovao ni Pupovčev SDSS. Međutim, kalkuliranje tko bi ostao u parlamentarnoj većini suvišno je jer je premijer Plenković sam rekao da ako bi se raspala koalicija s HNS-om da HDZ više ne bi išao ni u kakva preslagivanja, nego bi bili izvanredni izbori. U HDZ-u, otpočetka Plenkovićeva mandata, inzistiraju na priči o političkoj stabilnosti i tvrde da je ona preduvjet gospodarskog razvoja Hrvatske. Budući da je Plenković dosad uspijevao HNS-ove ucjene okretati u svoju korist, ne bi iznenadilo da i ovaj put s nekim novim predizbornim darovima zasjeni priču o koeficijentima. Izgleda da je premijeru ipak najvažnije da odradi predsjedanje Europskom unijom i zato se vjerojatno neće upuštati u izvanredne izbore. Premda nijednu mogućnost ne treba odbaciti.

HNS-u ne pašu izbori

Prijevremeni izbori svakako su manji problem Plenkoviću i HDZ-u nego HNS-u jer vrlo je moguće da HNS na budućim izborima više ne bude parlamentarna stranka. Teško da sami mogu osvojiti mandat, sa SDP-om nakon što su otišli HDZ-u teško imaju više što tražiti, a jednako tako nemaju što tražiti ni na zajedničkoj listi s HDZ-om. Pred HNS-om je neizvjesna politička budućnost i teško je ocijeniti na koji bi način mogli profitirati od prijevremenih izbora. Više se stječe dojam da kod birača pokušavaju izazvati neki “blagonakloni pogled” stvarajući ulogu onog koji se bori za plaće učitelja. U intervjuu za Večernji list Branko Bačić, šef HDZ-ova saborskog kluba, rekao je da je za Hrvatsku najbolje da opstane koalicija HDZ-a i HNS-a, ali da jednako tako HDZ neće pristajati na ucjene ako HNS prijeđe granicu. Bačić je objašnjavao kako ima razumijevanja za mlađeg partnera koji traži svoje mjesto pod suncem jer jedino tako može izaći iz sjene HDZ-a, ali da u toj stranci neće imati razumijevanja za političke ispade koji izlaze izvan okvira te vidljivosti...

VIDEO Ivana Pernara straža iznijela iz sabornice:

Ključne riječi

Komentara 55

PR
propalismoFranjoskroz
20:40 28.10.2019.

Obraz??Hns??

KO
konzerva
20:47 28.10.2019.

sve se radi da se vlada srusi svi portali udaraju po vladi i presjednici ni rijeci o beri sdp-u rosavom kojapropaganda pa ni vucic vam nije ravan

RI
rimac444
21:49 28.10.2019.

Plenkoviću ne prihaćaj udjene od parzitske bagre. Vrati lopticu narodu, neka narod odluči da li želi Hrvatsku ili propast države koju bi nastavila orjunaška gamad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije