Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi nepotpuni rezultati

HDZ BiH uvjerljivo vodi na izborima u Mostaru. Čović: Hvala svima, Kordić će biti gradonačelnik

Mostar: Dragan Čović glasovao na Parlamentarnim izborima RH
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Vecernji.ba
21.12.2020.
u 09:45

U Mostaru su u nedjelju nakon 12 godina održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti na kojima je glasovalo nešto više od 50.000 birača.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu obrađenih 98 biračkih mjesta (65,33 posto), HDZ BiH vodi u gradskoj izbornoj jedinici s 11.973 ili 37,48 posto glasova, slijedi Koalicija za Mostar 2020 s 9421 glasom ili 29,49 posto, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH. Odziv birača na redovitim biračkim mjestima je 55 posto, piše Vecernji.ba.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u noći na ponedjeljak prve nepotpune rezultate nedjeljnih izbora za Gradsko vijeće Mostara po kojima HDZ BiH uvjerljivo vodi, a slijedi probošnjačka koalicija koju predvodi SDA.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obratio se u povodu izbora u Mostaru koji su održani nakon 12 godina. Prvi čovjek Hrvata zahvalio je svima koji su ovo prepoznali kao važan dan da nakon 12 godina iziđu i opredijele se za jednu od mnogih stranaka, što je također poruka da je došlo vrijeme demokratskog predstavljanja.

– Hvala svima onima, a osobito glasačima HDZ-a i Gradskom odboru i svim našim nositeljima listi i ljudima na listama, osobito dr. Kordiću – kazao je Čović u uvodu. Očekuje da HDZ BiH u konačnoj obradi dobije više mandata nego prije 12 godina.

– Vjerujem da ćemo imati 14 ili 15 mandata i da ćemo naći partnere za dvotrećinsku većinu, a svakako zaštititi poziciju hrvatskog naroda – naglasio je Čović, čija je stranka među rijetkima išla samostalno na izbore u Mostaru.

Osvrnuo se i na tu činjenicu.

– Hvala svima uime HDZ-a koji su se okupili oko stranaka HNS-a, možda smo se nepromišljeno okupili oko četiri liste, ali to nas treba uozbiljiti za neka buduća vremena – kazao je Čović.

U dva kruga glasovanja za izbor gradonačelnika potrebno je osigurati dvotrećinsku potporu, dok u trećem krugu odlučuje obična većina vijećnika. U Mostaru su u nedjelju nakon 12 godina održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti na kojima je glasovalo nešto više od 50.000 birača.

Ranije u nedjelju najjača hrvatska stranka HDZ BiH i bošnjačka koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) objavile su da očekuju pobjedu na izborima u Mostaru. Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da će ta stranka biti pobjednik te najavio da će njihov kandidat dr. Mario Kordić biti novi gradonačelnik grada na Neretvi. 

Do izbora je došlo nakon što su se vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili o izmjenama izbornog zakona koji se odnosi na Mostar, simbol dubokih etničkih podjela u BiH četvrt stoljeća nakon rata.

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:19 21.12.2020.

U Mostaru HDZ in, SDA out. Tako i treba biti.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:57 21.12.2020.

Onaj tko nije bio u BiH dugo kao ja, iznenadit će se koliko je Arapska kultura prevladala u Muslimanskim gradovima, mladići bradati i u troftaljkama i djevojke zamotane u crninu kao u Sudanu, Džamije postale mjesta na kojima se mrzi zapada i kršćanstvo, političari grade oaze z Arape po brdima novima iz SA, zemlje od doba Jugoslavije je propala gospodarski i mentalno 10 puta, mislim da ljudi toga nisu svjesni, od jedne otvorene zajednice, postalo je mjesto isključivog islama...

DU
Deleted user
07:17 21.12.2020.

mostar je utvrda hrvata i hrvatstva u bih ....i uvijek mora biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije