Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojba - s kim surađivati

HDZ bi s Prgometom išao na izbore u Zagrebu i Slavoniji

Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
22.07.2016.
u 12:55

U subotu će HDZ odlučiti s kojim će partnerima na izbore, dotad će razgovarati sa svima s kojima su do sada surađivali.

Budući da rok za predaju izbornih lista istječe 14. kolovoza, novi šef HDZ-a Andrej Plenković dobio je ekstra vrijeme da posloži odnose s koalicijskim partnerima, a onda prione sastavljanju lista. Ključno pitanje kojim se sada u HDZ-u bave jest to u kojoj će formaciji izaći na izbore.

Prostor nakon HSS-a

U subotu bi vrh HDZ-a trebao imati završne sastanke s dosadašnjim partnerima, a tada se očekuje i odluka hoće li na izbore s HSP-om AS ili će praktički samostalno. Odnosno s HSLS-om i HRID-om Drage Prgometa, ali s potonjima samo u nekim izbornim jedinicama. Na listi bi se možda mogao naći i Milan Kujundžić koji je konzervativni političar desnog usmjerenja, ali znatno umiveniji nego Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, za kojeg u HDZ-u smatraju da svojim istupima i grubim porukama samo nanosi štetu HDZ-u. Budući da je Narodna koalicija HDZ-u preotela HSS, toj se stranci otvorila mogućnost da “prigrli” HRID u nekoj zagrebačkoj i možda nekoj slavonskoj jedinici, ali da se možda nađe mjesto i za Milana Kujundžića.

Osim toga, nakon odlaska HSS-a iz Domoljubne koalicije politika okupljanja i povratka otpisanih asova HDZ-u daje političku širinu. Matematika je tu jasna, Drago Prgomet na platformi Mosta na prošlim je izborima osvojio oko 22.000 preferencijalnih glasova, dok su kandidati HSP-a AS dobili 11.200 preferencijalnih glasova. Jednako je tako činjenica da Prgometu sada nedostaje nova platforma jer teško da HRID samostalno može ostvariti znatniji uspjeh. Takve su barem procjene. Uzimajući u obzir i Zlatka Hasanbegovića, predstavnika desnog krila HDZ-a, pa ako se pridruži i Milan Kujundžić, HDZ bi mogao privući desne birače bez HSP-a AS. Iako je Prgomet orijentiran prema centru, kao dragovoljac Domovinskog rata mogao bi privući i dio braniteljske populacije.

Ipak, nisu svi u HDZ-u sretni zbog ideje o suradnji s Prgometom ili Kujundžićem. U dijelu HDZ-a kažu da im nikada ne bi dopustili da se vrate u okrilje HDZ-a.

– I Prgomet i Kujundžić otišli su iz HDZ-a jer su svoje interese stavili iznad interesa stranke. Da je Prgomet bio strpljiviji i promućurniji, danas je mogao biti predsjednik HDZ-a. Tko je jednom izdao HDZ, tko kaže da ga neće izdati opet?

Ćorić peglao “ultimatum”

– Tko nam jamči da Prgometu ili Kujundžiću opet ne bi nešto puhnulo u glavu i da opet ne bi napustili HDZ i sa sobom odnijeli mandat koji bi eventualno na našim listama mogli osvojiti – komentar je jednog izvora iz Predsjedništva HDZ-a koji smatra da bi HSP AS ipak trebao ostati u igri s HDZ-om. Pero Ćorić jučer je peglao svoju izjavu o ultimatumu HDZ-u od 48 sati da se odluči ostaju li mu pravaši partneri i poručio da se nada dogovoru.

>> Vrata HDZ-a otvorena za sve otpisane: Zovu Dragu Prgometa, Jadranku Kosor, Milana Kujundžića...

Komentara 30

NO
Noštromo
13:40 22.07.2016.

Vesna je prošla "odlično" u New Yorku, Milanović drži prvo mjesto nepopularnog političara. Stvari se mijenjaju tako da ništa više nije kao prije.

KL
klokun
13:17 22.07.2016.

Prevaranit, uhljebi trgovci sto dalje od HDZ-e!!!!

KL
klokun
13:16 22.07.2016.

S trgovcima ni pid razno sto glasova nece donijeti, neka ide sam i neka osvoji mandat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije