Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POTEZI Pozitivan odgovor na inicijativu predsjednika HDZ-a Hrvatske Ive Sanadera

HDZ 1990. Mostara traži ujedinjenje s HDZ-om BiH

29.06.2009.
u 23:00

Kako se približava održavanje jubilarnog sabora HDZ-a Hrvatske u povodu 20 godina postojanja ove stranke u Zagrebu, dinamiziraju se razgovori između dijela predstavnika i stranačkih organizacija dva HDZ-a u BiH oko međusobnog približavanja.

Još uvijek traju pokušaji da se u Zapadnohercegovačkoj županiji stvori nova koalicijska većina, a slični su razgovori otvoreni u Mostaru gdje postoji kritična masa da se realizira inicijativa koju je potaknuo hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Svjedoči to i dopis koji su članovi Gradskog odbora HDZ-a 1990. uputili Središnjici stranke, Županijskome odboru i Povjerenstvu ove stranke za Mostar.

Poticaj ujedinjenju
- Koliko smo informirani iz medija, Predsjedništvo je donijelo odluku o započinjanju procesa pregovora o ujedinjenju HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH. Moramo istaknuti da dajemo punu potporu ovom procesu te podržavamo u potpunosti inicijativu dr. Ive Sanadera, predsjednika HDZ-a u Republici Hrvatskoj, stoji u dopisu koji je potpisalo više članova Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara koji je raspušten nedugo nakon posljednjih općinskih izbora. Iz ove organizacije traže odgovore tko je zadužen za razgovore o procesu ujedinjenja te ‘tko su pojedinci koji se protive ovome procesu a pri tome pregovaraju pojedinačno o zadržavanju svoje dužnosti’. Dio stranačkih dužnosnika Mostara izražava svoje otvoreno nezadovoljstvo radom središnjih institucija HDZ-a 1990., posebice zbog činjenice što je raspuštena gradska organizacija, a da su od odgovornosti amnestirani viši stranački predstavnici.

Suradnja u gradu
- Ako su to rezultati ostvareni na lokalnim izborima 2008., zašto nije provedena analiza tih rezultata, te zašto predsjednik i Predsjedništvo nisu podnijeli ostavku kao što je dva puta i najavljivano. Također, zašto onda po tom kriteriju nisu raspuštene i ostale organizacije koje su imale loše izborne rezultate, dodaje se u priopćenju ove stranačke organizacije.

Dva HDZ-a u Mostaru praktično zajedno djeluju od posljednjih općinskih izbora. HDZ BiH podržao je Danijela Vidovića iz HDZ-a 1990. za predsjednika Gradskog vijeća, dok je pak ova stranka u glasovanju podupirala Ljubu Bešlića iz HDZ-a BiH za gradonačelnika Mostara.

Na jednak način dvije stranke su praktično kao jedan od prvih zajedničkih poteza nedavno podržale Rudu Vidovića za državnog ministra prometa i veza. Sve to bit će svojevrsni šlagvort za subotu, 4. srpnja kada će jedinstveno izaslanstvo HDZ-a biti nazočno na Saboru na kojemu bi Sanader mogao označiti simbolično ujedinjenje.

Ključne riječi
HDZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije